Γ. Δανόπουλος  και Ν. ΚαστρινάκηςΟ νομικός σύμβουλος Γεώργιος Δανόπουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) παρουσίασε την Παρασκευή (7.4) απλά και εμπεριστατωμένα το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα – ένα θετικό κείμενο που προάγει κάποια πράγματα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- στους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 
Την παρουσίαση του Κώδικα, που έλαβε μέρος, στο κινηματοθέατρο Rex στον ¶γιο Νικόλαο παρακολούθησαν αρκετοί δήμαρχοι του νομού αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι, τους οποίους και ενδιαφέρει άμεσα.
 
Ο κ. Δανόπουλος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αυτό των αρμοδιοτήτων, το οποίο δεν έχει ακόμα λυθεί. «Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς δήμους, ΟΤΑ, νομαρχίες και πολλές περιφέρειες. Η Κίνα, για παράδειγμα μου έχουν πει, ότι έχει χίλιους δήμους, για να καταλάβουμε όλοι τη διαφορά» τόνισε.
 
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αλλάζει η ημερομηνία των εκλογών. Έτσι λοιπόν, οι εκλογές θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, «για να είναι πιο κοντά στο χρόνο ανάληψης της αρχής». Το μέτο δε θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες.
 
Ισχύει το 42% για την εκλογή δημάρχου και όσον αφορά στη ποσόστωση θα είναι ίση με το 1/3 της συμμετοχής.
 
Ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων, αποδυναμωμένος μεν, αλλά εξακολουθεί να διασώζεται. Αν και τώρα πια οι πρόεδροι δε θα μπορούν να γίνονται πια δημοτικοί σύμβουλοι.
 
Ο θεσμός του δημοψηφίσματος παγιώνεται με μοναδική προϋπόθεση για να είναι έγκρο πρέπει να έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο.
 
Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν αλλά δε μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα.
 
Ο Περιφερειάχης θα ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας και παράλληλα θα δημιουργηθεί οδηγός χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη.
 
 Να σημειωθεί ότι ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας θα ψηφιστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Τη στιγμή που θα ψηφιστεί για ισχύει για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ισχύει από την 1/1/2007.
 
 «Ο κώδικας δεν οραματίζεται τίποτα, δίνει κάποιες λύσεις» είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Σμβουλίου Αγίου Νικολάου κ. Καρατζής.
 
Ενώ ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι «δεν μπαίνει στην καρδιά της αυτοδιοίκησης».
 
Το παρών ακόμη έδωσαν ο δήμαρχς Νεάπολης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λασιθίου κ. Καστρινάκης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χριστοφακάκης, ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Θραψανιώτης, ο δήμαρχος Ιτάνου κ. Περάκης και πολλοί άλλοι.
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos