ΗμερίδαΗμερίδα με θέμα: «Τουρισμός και Υγεία – Ευρωπαϊκές Προοπτικές» με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Σταύρου Αρναουτάκη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη διοργανώηκε το Σάββατο 8 Απριλίου στο κινηματοθέατρο Ρεξ στον ¶γιο Νικόλαο. Σκοπός ήταν να ενημερωθούν οι φορείς και να ευαισθητοποιηθούν οι αρχές και οι πολίτες για τον τρόπο που μπορούν οι ιατρικές υπηρεσίες να συνυαστούν με τον τουρισμό.
 
Όπως υποστήριξαν, οι τρεις ευρωβουλευτές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο ο τουρισμός εάν οι ξενοδοχειακές μονάδες μόνες τους η σε συνδυασμό ε φορείς του χώρου της υγείας προσανατολιστούν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει περισσότερο από την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. «Οι δυνατότητες που υπάρχουν στον τουριστικό τομέα μπορούν να συνδυαστούν με τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα (έμφαση στην υγεία, την σωματική άσκηση, την ποιότητα ζωής κλπ) έτσι ώστε να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός και βέβαια να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων των τουριστικών περιοχών» ανέφεραν οι κ. Αρναουτάκης, Χατζηδάκης και Χατζημαρκάκης.
 
Στην εκδήλωση, βασικός ομιλητής ήταν ο Μάρκος Κυπριανού, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Κατναλωτή.
 
Συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης Αντώνης Παναγιωτόπουλος, ενώ τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος του Κρήτη TV Γιώργος Παπαδάκης.
 
«Ο τομέας της υγείας σε συνδυασμό με τον τουρισμό, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση με μεγάλες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα ο ευρωπαίος πολίτης αλλά και από τρίτες χώρες θέλει το καλύτερο και το υψηλότερο επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών υγείας και είναι πρόθυμος να πληρώσει για αυτές και βεβαίως όταν αυτό συνδυάζεται με ένα ωραίο περιβάλλον και υγιεινή διατροφή – πράγματα που προσφέρει η Μεσόγειος – είναι ακόμα καλύτερα. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση να αξιοποιήσουμε αυτή την προοπτική στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στις Μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης που έχουν παρά πολλά να προσφέρουν στον τουρισμό και την υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγχαίρει, ενθαρρύνει και βεβαίως θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη αυτού του τομέα», δήλωσε ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.
 
Στο ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας επικεντρώθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης ζητώντας την ενίσχυση του. «Πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσει να υπάρξει το νομοθετιό πλαίσιο με το οποίο θα προσελκύσουμε υψηλό ποιοτικά τουρισμό που θα δώσει θέσεις απασχόλησης και ένα νέο μοντέλο τουριστικού προϊόντος. Χρειάζεται η πολιτεία να προχωρήσει σε νέο νομοθετικό πλαίσιο που πραγματικά θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες γιατί ανταγωνίστριες χώρες έουν πολύ υψηλό ποσοστό προσέλκυσης τουριστών υγείας και εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», είπε.
 
Την ανάγκη να προωθηθεί στην Ελλάδα ο ποιοτικός τουρισμός σε όλες τους τις μορφές τόνισε ο ευρωβουλευτής της .Δ. Κωστής Χατζηδάκης.
«Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε νέες μορφές ποιοτικού τουρισμού και μια από αυτές είναι ο ιαματικός, ο τουρισμός υγείας. Αν συνδυαστούν οι τουριστικές υπηρεσίες με αυτές της υγείας μπορούμε να έχουμε και άλλους τουρίστες που ενδιαφέρονται για αυτό τον τομέα και με αυτό τον τρόπο να έχουμε πρόσθετο εισόδημα στις τουριστικές περιοχές. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους φορείς της υγείας και του τουρισμού. Η Κρήτη κατεξοχήν προσφέρεται σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε η σημερινή ημερίδα να ήταν ένα έναυσμα για την κινητοποίηση όλων προς την κατεύθυνση που όλοι ευχόμαστε».
 
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε πως το μήνυμα που πρπει να σταλεί σε περιοχές όπως η Κρήτη είναι ότι «στον τουρισμό υγείας υπάρχουν παρά πολλά περιθώρια, λόγω της δημογραφικής αλλαγής που γίνεται στην Ευρώπη και λόγω της νέας νοοτροπίας των ευρωπαίων για τον τουρισμό. Μιλάμε για πολλές μορφές τουρισμού και όχι μόνο για τα spa, wellness κλπ. Μιλάμε και για τη βάση του τουρισμού υγείας που εδώ στην Κρήτη υπάρχει και είναι η κρητική διατροφή η οποία αποτελεί μια γερή βάση. Επίσης μιλάμε και για νομοθετικά θέματα όπως η αμοιβαία αναγνώριση της ασφάλισης η οποία δεν έχει προχωρήσει στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να γίννται ιατρικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες».
 
Στην αξία και τη σημασία της κρητικής διατροφής αναφέρθηκε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος παρουσιάζοντας στοιχεία για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα κα ανακινώντας την πρόθεση της ελληνικής ακαδημίας γεύσης με επιστημονική ιατρική υποστήριξη να διεκδικήσει με την στήριξη της Ε.Ε. την υλοποίηση ενός πειραματικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί σε Κρήτη και Κύπρο και στο οποίο θα συμμετέχουν πολίτες με προβλήματα υγείας που θα μπορούν να μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κρητικής διατροφής στην καθημερινότητα τους.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos