Από την επίσκεψη

Η αποστολή

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Στέλιο Νικηφοράκη, το γενικό γραμματέα Εμπορίου Μανούσο Βολουδάκη, το γενικό γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα, το γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) Μανώλη Σπανουδάκη, το γενικό διευθυντή διανομής της ΔΕΗ νομού Χανίων Μανώλη Κουφάκη, τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Ανάπτυξης Νίκο Χαλακατεβάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, επισκέφθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου 2006 τη νήσο Γαύδο.

 
Ο κ. Σιούφας με την ευκαιρία της επίσκεψής του στ ακριτικό νησί της Γαύδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αιδεσιμότατοι, εκπρόσωποι των Αρχών που βρίσκεστε εδώ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, αγαπητοί κάτοικοι της νήσου Γαύδου βρισκόμαστε εδώ σήμερα με τους συναδέλφους μου, τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη και το συνάδελφο επίσης στη Βουλή, τον Στέλιο Νικηφοράκη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Μανούσο Βολουδάκη, το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα και, βεβαίως, με την παρουσία του υποψήφιου νομάρχη του κ. Αρχοντάκ, του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης κ. Σπανουδάκη. Είμαστε εδώ για ένα λόγο, για να πάρουμε δύναμη από όλους εσάς που κατοικείτε εδώ σε αυτό το νησί.
Με την ίδια ευκαιρία σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των Κρητών ευρωβουλευτών του Κωστή Χατζηδάκη και του Σταύρου Αρναουτάκη. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω από την αρχή ότι η έλευσή μου εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή δεν είναι τυπική επίσκεψη αλλά έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα.
Αποδεικνύουμε στη πράξη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Νέας Διακυβέρνησης του τόπου εφαρμόζουμε συγκροτημένη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Βάζουμε τέλος στην αντίληψη της μιας και της άλλης Ελλάδας και δηιουργούμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάπτυξη παντού και ανάπτυξη για όλους. Να υπάρξει διαρκής πρόοδος. Να υπάρξει βελτίωση της ζωής των Ελλήνων όπου και αν αυτοί ζουν.
Όταν έρχεται κανείς στη Γαύδο αντιλαμβάνεται ότι η γεωγραφία τον εξαπατά. Ξέρει ότι έφτασε στο άκρο της Ελλάδος, στο άκρο της Ευρώπης. Αισθάνεται όμως, από αυτή τη λίγη ώρα που είμαι μαζί σας και σφίγγοντας τα χέρια των κατοίκων της νήσου Γαύδου και αγκαλιάζοντας πριν λίγο τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου του νησιού, να νιώθει ότι εδώ χτυπάει πραγματικά η αρδιά της Ελλάδος. Βρίσκει τη δύναμη και τη θέληση το πείσμα αλλά και τις ικανότητες τις δικές σας, των Ελλήνων ακριτών που ζουν εδώ στη Γαύδο. Σας βρίσκουμε όχι μόνο να κρατάτε στα χέρια σας τη νοτιότερη έπαλξη της χώρας αλλά και να αναπτύσσετε δράσεις για πρόοδο και για ευημερία και για τη σημερινή αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Το λέω μέσα από την καρδιά μου ότι μας κάνετε περήφανους. Και όλους εμάς που είμαστε εδώ αλλά και όλους τους άλλους που ζουν εκτός Γαύδου. Και καμαρώνουμε για την πρόοδο που πετυχαίνετε τα τελευταία χρόνια. Και είστε παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και για όλους τους Έλληνες. Γιατί όταν λίγες δεκάδες άνθρωποι καταφέρνουν να ζουν εδώ, να αγωνίζονται και να αγωνιούν για να αναπτύξουν τον τόπο και να έχουν εκατοντάδες φιλοξενούμενους, τότε έχετε να μας διδάξετε πάρα πολλά.
Η Γαύδος έχει ιστορία αλλά και εσείς έχετε μέλλον. Έχετε μέλλον εσείς που ζείτε εδώ και τα παιδιά σας. Γι’ αυτό το μέλλον, για την ανάπτυξη του νησιού σας η Νέα Διακυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε αποφασιστικά και αποτεεσματικά. Η Ελλάδα σας οφείλει πάρα πολλά. Γιατί δώσατε κάτι ανυπέρβλητο για όλους μας, το παράδειγμά σας να ζείτε και να δραστηριοποιήστε εδώ.
Πριν από 1,5 χρόνο μαζί με τους συναδέλφους μου Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Στέλιο Νικηφοράκη, το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης τον Σεραφείμ Τσόκα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Μανούσο Βολουδάκη και το νομάρχη Χανίων Γιώργο Κατσανεβάκη συναντηθήκαμε στην νομαρχία Χανίων. Είχα καλέσει τότε να είναι εκεί και ο πρόεδρος της κοινότητας ο κ. Λαμπάκης, που τον ευχαριτώ πολύ που οργάνωσε όλοι αυτή τη σημερινή επίσκεψη εδώ στο νησί. Είχα τότε, αγαπητέ πρόεδρε, αναλάβει απέναντί σας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Και εγώ και οι συνάδελφοι στη Βουλή και οι γενικοί γραμματείς.
Πρώτον, να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ως οργανικά κλιμάκια της ΔΕΗ ο τοπικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού και το υποπρακτορείο της Γαύδου. Και συγχαίρω δημόσια το διευθυντή της ΔΕΗ που είναι και ο ίδιος εδώ μαζί μας σήμερα. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα από τις 23/06 του 2005.
Δεύτερον, είχα δεσευτεί να ενισχυθεί το σύστημα παραγωγής με δύο νέα ζεύγη ηλεκτροπαραγωγά των 100 και των 120kW. Σήμερα η συνολική ισχύς ηλεκτρικού ρεύματος του νησιού ανέρχεται 310kW από 110kW που ήταν το Μάιο του 2005.
Τρίτον, από την 1η Αυγούστου η ΔΕΗ με επένδυση 250 χιλιάδων ευώ ολοκλήρωσε την αυτοματοποίηση λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και πραγματικά η Γαύδος έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέταρτον, στη ΔΕΗ μέχρι το Μάιο του 2005 απασχολείτο μόνο ένας εργαζόμενος. Δεσμεύτηκα τότε να υπάρξει από τους ανθρώπους που ζουν εδώ στο νησί αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε εποχιακό προσωπικό. Πράγμα που γίνεται μέχρι σήμερα με την παρουσία και εργασία τριών εκτάκτων εργαζομένων. Σας ανακοινώνω ότι τον επόμενο μήνα στην προκήρυξη νέων θέσεων της ΔΕΗ δημιουργούνται εδώ πέντε νέες μόνιμες θέσεις προσωπικού για τον τοπικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Γαύδου.
Πέμπτον, από τον περασμένο Οκτώβριο ηλεκτροδοτείται κανονικά το Δημοτικό σχολείο του νησιού που μέχρι τότε είχε ηλεκτρικό ρεύμα από μι πρωτόγονη φωτοβολταΐκή μονάδα. Και, όπως θα είδατε πριν, τις ζωγραφιές που μου έδωσαν τα παιδιά σας, που προφανώς η δασκάλα τους, τους έβαλε να ζωγραφίσουν πώς ένιωθαν στο σχολείο πριν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα από το σύστημα παραγωγής και πώς είναι μετά το σχολείο τους. Θα σας δείω αυτή την ζωγραφιά που έδωσαν. Έχουν το σχολείο με δυο παράθυρα τα οποία είναι μαυρισμένα και στη διπλανή πάλι ζωγραφιά αυτού του μικρού παιδιού έχουν το σχολείο να είναι φωτεινό να είναι λαμπερό. Που δείχνει την ανταπόκριση που είχε στην ψυχή αυτών των παιδιών που μαθαίνουν εδώ γράμματα, την απήχηση την οποία είχε αυτή η δράση.
Έκτον, σε ό,τι αφορά, επίσης, τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει τότε για το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού, σας γνωρίζω ότι στον προγραμματισμό της ΔΕΗ είναι να γίνει δίκτυο άλλων 5 χιλιομέτρων εδώ, αθώς όλη η χώρα, σε όλο τον κόσμο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Θα λάβει υπόψη του ο διευθυντής διανομής της ΔΕΗ, που είναι εδώ, η παρουσία αυτού του δικτύου να μην επηρεάσει τη φυσική ομορφιά που έχει το νησί. Γι’ αυτό είναι μαζί μου ο διευθυντής της ΔΕΗ εδώ για να έχει και εκείνος αυτή την εικόνα. Και επίσης, θα δημιουργηθούν 7 υποσταθμοί για να μπορέσουν να ηλεκτροδοτήσουν, όχι μόνο για τώρα, αλλά και για τα επόμενα 10 χρόνια τις ανάγκες του νησιού.
Είμαι ακόμα, κύριε πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές, εξουσιοδοτημένο από ον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό το Θανάση Νάκο να σας ενημερώσω ότι το ποσό των 83 χιλιάδων ευρώ που οφείλετε στον εργολάβο για να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο το οποίο κάνει θα το καλύψει το υπουργείο Εσωτερικών. Να στείλετε από την προσεχή εβδομάδα, σε συνεννόηση με τον κ. Τσόκα, τα τιμολόγια στο υπουργείο για να καταβάλει αυτό το ποσό. Και έτσι απαντώ και σε σας, αγαπητέ Χρήστο Μαρκογιαννάκη και αγαπητέ Στέλιο Νικηφοράκη και σε σας κύριε Αρχοντάκη, για το πρώτο θέμα.
Θέλω να σημειώσω ότι από το υπουργείο Εσωτερικών η νήσος Γαύδος πήρε από τις έκτακτες δαπάνες το 2004 και το 2005 60 χιλιάδες ευρώ και το πρώτο 7μηνο του 2006 άλλες 60 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, μεταφέρω τη δέσμευση του υπουργού, του κ. Παυλόπουλου, την υδατοδεξαμενή την οποία θέλετε να κνετε για την ύδρευση του νησιού, μπορείτε σε συνεργασία με τον κ. Τσόκα, να υποβάλετε αίτημα για να την εντάξετε στις οριζόντιες δράσεις των προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ. Και το επόμενο διάστημα θα έρθυν τα χρήματα αυτά για να ξεκινήσετε την υδατοδεξαμενή.
Ξέρω βέβαια ότι εδώ και 2 μήνες, όπως μου εγνώρισε και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ανδρεουλάκος λειτουργεί και το ΚΕΠ του νησιού που είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς και παρουσίας της πολιτείας στο νησί. Τέλος, από το υπόλοιπο των χρημάτων που έχετε, τα 300 χιλιάδες περίπου ευρώ στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, τα έργα τα οποία έχετε και θέλετε να δρομολογήσετε, σε συνεργασία με τον κ. Τσόκα ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύετε τους επόμενους 6 μήνες να τα εντάξει για να προχωρήσει τη χρηματοδότησή του.
 
Τώρα θα έρθω στο μεγάλο θέμα το οποίο σας απασχολεί. Δεν ήρθα εδώ για να είμαι ευχάριστος. Είμαστε όλοι εδώ και οι εκπρόσωποί σας στο Κοινοβούλιο αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας για να σας ήμαστε χρήσιμοι.
Το θέμα της ηλεκτροδότησης που αναφέρατε αγαπητέ κ. Λαμπάκη, πρόεδρε της κοινότητας Γαύδου, πρώτον δεν είναι θέμα της ΔΕΗ. Και το ξέρετε όλοι σας πάρα πολύ καλά. Η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτήσει πρέπει να έχει απ την αντίστοιχη διεύθυνση της πολεοδομίας τις σχετικές εγκρίσεις, αλλιώς παρανομεί. Αυτό είναι πρόβλημα. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;
Το σχέδιο το οποίο σας καταθέτω είναι τούτο. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου στη Βουλή, πρώτον να προχωρήσει το χροταξικό που πολύ σωστά το έθεσαν ότι είναι το πιο κρίσιμο, για να απαντήσω και σε σας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και της νήσου Γαύδου. Στη συνέχεια, να συνεννοηθούμε με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα το ιδιοκτησιακό αυτής της περιοχής που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και η τρίτη φάση να είναι εκείνη η οποία θα οδηγήσει στη νόμιμη ηλεκτροδότηση με τρόπο καθαρό που να μη δημιουργεί συνειρμούς ότι η πολιτεία έρχεται να καλύψει κάτι που πραγματικά έγινε από υπαρκτή ανάγκη. Γιατί αν υπάρχει ζωή εδώ στο νησί υπάρχει εξαιτίας αυτής της εγκατάστσης και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εδώ.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, κ. Σπανουδάκης, που είναι επίσης εδώ παρών, μαζί με τους συνεργάτες στο υπουργείο Ανάπτυξης να μελετήσουν αυτή την πρόταση για ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που δεσμύεται το υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, να κάνουν εδώ στη Γαύδο κάτι το πρωτοποριακό που να αποτελέσει και παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα. Οι δύο Οργανισμοί που έχετε στην Κρήτη που είνι μοναδικοί στην Ελλάδα και που από εδώ και πέρα θα συνεργάζεστε και συστηματικά με το υπουργείο Ανάπτυξης, έχετε μπροστά σας μια σοβαρή πρόκληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνοντας αιδεσιμότατοι, αγαπητοί συνάδελφοι κυρίες και κύριοι, θέλω να σας δαβεβαιώσω ότι η προσοχή μας είναι κατεξοχήν στραμμένη στην ελληνική περιφέρεια, είναι κατεξοχήν στραμμένη στην ακριτική Ελλάδα, είναι κατεξοχήν στραμμένη στη μέχρι τώρα ξεχασμένη Ελλάδα. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Ελλάδα αλλάζει από άκρη σε άκρη και ξαναγεννιέται παντού η χαμένη ελπίδα αλλά και κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική. Και αυτό το κάνουμε και με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση ότι ήμαστε σε σωστό δρόμο και αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθούμε. Θέλω να κρατήσετε καλή σημείωση και των όσων σας ανέφερα και των όσων σας ανακοίνωσα αλλά και των όσων δεσμεύτηκα. Και αυτό το κάνω όχι για να σας προσφέρω κάτι. Σας είπα από την αρχή ότι ήρθαμε εδώ για να πάρουμε δύναμη από εσάς και από το παράδειγμά σας.
Σας οφείλουμε πάρα πολλά. Να είστε καλά».
 
Ο πρόεδρος της κοινότητας Γαύδου Ευστράτιος Λαμπάκης ανέφερε τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, κύριε γενικέ γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι, σας καλοσωρίζουμε στο ησί της Γαύδου, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κύριε υπουργέ, κύριε γενικέ εγώ προσωπικά, το κοινοτικό μου συμβούλιο και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί επισκέπτεστε πρώτη φορά το νησί μας. Όπως ήδη γνωρίζετε τα προβλήματα του νησιού είναι πάρα πολλά εγώ όμως θα επισημάνω τα σημαντικότερα που χρίζουν άμεσης λύσης. Ηλεκτροδότηση μόνιμων κατοικιών και επιχειρήσεων στο νησί. Όπως σίγουρα καταλαβαίνετε, εάν δεν είχαμε παραμείνει έστω και έτσι, το νησί θα είχε ερημώσει όπως τόσα άλλα. Η οδοποιία είναι άμεση ανάγκη, όπως και η συνέχιση της ασφαλτόστρωσης όλων των κυρίως δρόμων που συνδέουν τους οικισμούς του νησιού. Γι’ αυτό ζητάμε την άμεση αποπληρωμή των πιστώσεων για τα έργα ώστε να μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος σύντομα, γιατί μετά τον Οκτώβριο σταματάει το ferry-boat. Και από κει και πέρα είναι αδύνατη η μεταφορά υλικών και μηχανημάτων. Η συνέχιση και η άμεση ολοκλήρωση της χωροταξικής μελέτης με κριτήρια την ομαλή ανάπτυξη και τις ελάχιστες παρεμβάσεις θα βαρύνουν το φυσικό κάλλος. Σας ευχαριστούμε και πάλι όλους για την τιμή που μας κάνατε να έρθετε στο νησ μας».
 
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε τα εξής:
«Καλώς ήρθατε στη Γαύδο. Πράγματι, η παρουσία σας εδώ πιστεύω ότι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Κβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την Περιφέρεια. Ποιά είναι η Γαύδος ξέρουμε όλοι. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι παρέχει προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται τα βασικά έργα υποδομής. Εκείνα τα οποία θα επιτρέψουν και στον άνθρωπο ο οποίος θέλει α κατοικήσει αλλά και στον επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει ή σε εκείνον που θέλει να συμβάλει γενικά στην ανάπτυξη να μπορέσει να ξεκινήσει και να ξέρει ότι έχει κάποια βασικά πράγματα. Για μένα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί ασφαλώς στην οδοποιία. Είναι κάτι που το δικαιούνται οι κάτοικοι της περιοχής, το δικαιούται η Γαύδος. Ένα δεύτερο είναι το νερό. Μια καλή δεξαμενή ή λιμνοδεξαμενή. Το νερό που θα μπορεί να διανέμεται και θα μπορεί να το παίρνει καθαρό ο πολίτης. Πιστεύω κύριε υπουργέ η παρουσία σας εδώ θα σηματοδοτήσει τη λύση των προβλημάτων. Κατά το παρελθόν έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις. Υποσχέσεις οι οποίες έμειναν στα χαρτιά. Χάθηκαν ευκαιρίες. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα αλλά εκτιμώ ότι τα βασικά προβλήματα είναι αυτά τα βασικά έργα υποδομής τα οποία πρέπει να γίνουν για να έχουν την προοπτική της ανάπτυξης που επα προηγουμένως. Και πάλι σας καλωσορίζω και ελπίζω, πιστεύω γιατί ξέρουμε την αποτελεσματικότητά σας, ότι η παρουσία σας εδώ σηματοδοτεί και ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη Γαύδο».
 
Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Στέλιος Νικφοράκης είπε τα εξής:
«Κύριε υπουργέ σας καλωσορίζω και εγώ για μια ακόμα φορά στα Χανιά που είναι μια ακόμα απόδειξη του εμπράκτου ενδιαφέροντος που δείχνετε για την περιφέρεια και ιδιαίτερα για την περιφέρεια της Κρήτης και των Χανίων στη βάση του παλαιού ρητού που λέει ότι «ο σύζυγος, τη μισή καταγωγή του την έλκει από το χωριό της γυναίκας του». Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στη Γαύδο, κύριε υπουργέ, όπου ουσιαστικά βρίσκεστε σε ένα οικόπεδο που κατά καιρούς σπάρθηκαν δεκάδες υποσχέσεις από τα πιο επίσημα χείλη. Δυστυχώς από τις υποσχέσεις αυτές, από το σπαρτό αυτό, τίποτα δεν άνθισε. Και αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Κουβεντιάζουμε για την ηλεκτροδότηση της Γαύδου τα τελευταία 10 με 12 χρόνια. Εγγυημένη δια στόματος υπουργού και Πρωθυπουργού. Ηλεκτροδότηση δεν υπάρχει.
Το χωροταξικό της Γαύδου ουσιαστικά είναι λυμένο. Πρόταση υπάρχει. Αόρατες δυνάμεις το κρατούσαν σε ερμάρια γραφειοκρατίας τα τελευταία 4 χρόνια. Κύριε πρόεδρε, δε θα εγκαλείται τον εκάστοτε αρμόδιο ή αναρμόδιο του χωροταξικού υψηλού επισκέπτη σας. Θα κοιτάξετε να κάνετε και την αυτοκριτική σας. Διότι έχετε χωροταξικό. Να το θέσετε υπόψη, να το διεκδικήσουμε, όπου υπάρχει νομικό πρόβλημα να το ξεπεράσουμε, γιατί η Γαύδος είναι μια ιδιαιτερότητα όντως. Να το ξεπεράσουμε με πολιτική βούληση, αλλά επιτέλους να προχωρήσουμε. Γιατί αν δε λύσουμε αυτό και η ηλεκτροδότηση και η οδοποιία, που είναι εμφανή και μείζονα θέματα, εκτιμώ ότι πάνε σε δεύτερη κατηγορία προτεραιότητας. Και θα κλείσω, κύριε υπουργέ, υπενθυμίζοντας το εξής: Εδώ βρίσκεστε στο νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια στιγμή κάποιοι καλοί φίλοι ευρωβουλευτές ίχαν έρθει και είχε κακό καιρό. Και αυτό σαν εμπειρία ήταν σημαντική για να έχουμε τεκμηριωμένη γνώση για το τι σημαίνει Γαύδος.
Φτάσαμε μέχρι απέναντι για να αναπτύξουμε εδώ τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την είχαν υιοθετήσει τότε και όλοι. Είπα, δηλαδή, ότι εμείς οι νέοι ευρωβουλευτές υιοθετούμε (όχι Έλληνες, Αυστριακοί, Γερμανοί κ.α.) τη Γαύδο και από εδώ και πέρα θα έχει τη φροντίδα, την αγάπη, τη στήριξη και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς ήταν μια σημαία η οποία τελικά ποτέ δεν έφτασε στο νησί γιατί ποτέ δεν έφτασε κανενός τον ενδιαφέρον. Ειλικρινά ελπίζω, επειδή παρακολουθώ -το λέω ιδιωτικά το λέω και δημόσια-, ως βουλευτής το κυβερνητικό έργο και επειδή το υπουργείο Ανάπτυξης ίσως είναι από τα παραγωγικότερα υπουργεία της Κυβέρνησης και επειδή είστε άνθρωπος του «αποφασίζουμε και εκτελούμε», ειλικρινά ελπίζω ότι είναι μια ευκαιρία σήμερα για την αφετηρία της επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια αυτούς εδώ τους ακρίτες όχι μόνο της ελληνικής επικράτειας αλλά και του ευρωπαϊκού ολοκληρωμένου κράτους. Να είστε καλά και με το καλό να μας ξαναέρθετε κύριε υπουργέ».
 
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Μανούσος Βολουδάκης είπε τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, μπορεί να ξεκινήσαμε μαζί από την Αθήνα αλλά νιώθω την υποχρέωση να σας καλωσορίσω κι εγώ στον τόπο μας. Έχετε αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον σας για την ελληνική περιφέρεια συνολικά αλλά και για τη Γαύδο ειδικότερα. Το έχετε αποδείξει εμπράκτως με τις προσπάθειες που έγιναν ήδη για να προχωρήσει το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και είμαι βέβαιος ότι και σήμερα θα δείξετε το ενδιαφέρον αυτό για μια ακόμη φορά, με πρακτικά αποτελέσματα. Η Γαύδος, κύριε υπουργέ, όπως ξέρετε και βλέπετε και θα δείτε και στη συνέχεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης. Και αυτό γιατί όσο και να έχουν υπάρξει κάποιες στρεβλώσεις, κάποιες δυσκλίες στην πορεία μέχρι τώρα, δεν έχει διαμορφωμένη υποδομή και δομή συνολικά αυτό το νησί. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα εξασφαλίσει ότι και ο τόπος αυτός θα ευημερεί αλλά στην πραγματικότητα ότι θα αποτελεί και ενίσχυση της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας της περιφέρειας για την Κρήτη και το νομό Χανίων. Καλώς ήρθατε κύριε υπουργέ. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας αυτή θα μείνει ιστορική».
 
Ο γενικός γρμματέας Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας ανέφερε τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, νομίζω η παρουσία σας εδώ είναι καταλυτική και έτσι αποκλείεται να μιλήσω εγώ. Διότι εσείς έχετε ενημερωθεί πλήρως για τα προβλήματα. Σας καλωσορίζουμε τυπικά, όχ ουσιαστικά, γιατί ουσιαστικά σας καλωσόρισαν εδώ οι κάτοικοι. Τυπικά σας καλωσορίζουμε για μια άλλη φορά στην Περιφέρεια της Κρήτης. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και όπου χρειαστεί θα παρέμβω στη συνέχεια της συζήτησης».
 
Ο Εφημέριος Γαύδου πατήρ Ε. Μπικογιαννάκης τόνισε τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, αγαπητοί φίλοι και φίλες της Γαύδου εκ μέρους του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος δε μπορούσε να έρθει σήμερα εδώ, και της τοπικής εκκλησιάς, σας καλωσορίζουμε όλοι μας στο νησί μας. Στον τόπο αυτό που επιλέξαμε για να ζήσουμε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, κύριε υπουργέ, διότι είστε ο πρώτος υπουργός που μετά που συστάθηκε το ελληνικό κράτος, επικεφαλής κλιμακίου που επισκέπτεται τη Γαύδο για να λσει, να ακούσει και να δει τα προβλήματα του απομακρυσμένου ελληνικού και ευρωπαϊκού αυτού τόπου. Εύχομαι να περάσετε καλά και τα θέματα τα οποία σας εκθέτουν να τα λύσετε και αν όχι όλα να σκύψετε με ενδιαφέρον σε αυτά τα σπουδαία θέματα που έχουμε».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos