Ο Υπουργός Περιβάλλοντος στη Χρυσή
Χατζηδάκης, Αρναουτάκης, Κοζυράκη, Γουλιδάκης, Καλαντζάκης

Τη Χρυσή, ή επί το λαϊκότερον Γαϊδουρονήσι, επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τρίτης (9/6) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Μαζί του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη και ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.

ο Υπουργός θέλησε να δει διά ζώσης τη κατάσταση ενός νησιού που είναι κυρηγμένο ως NATURA 2000, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κακομεταχείριση του νησιού, αυθαίρετες κατασκευές, όλα υποταγμένα σε έναν χορό εκατομμυρίων, που μέχρι την έλευση του κορωνοϊού καλά κρατούσε.

Ο Υπουργός εξήγγειλε άμεσες πρωτοβουλίες μέσα στο καλοκαίρι:

  • απομάκρυνση παράνομων κατασκευών,
  • φύλαξη της Χρυσής με ανθρώπινο δυναμικό,
  • καθαρισμός της νήσου από μπάζα και απορρίμματα.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός είπε: «Αυτή μου η επίσκεψη στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε για την Χρυσή, για το Γαϊδουρονήσι, μια περιοχή Natura, επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη σε αυτό το μικρό νησί, να το προστατέψουν από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες. Γαϊδουρονήσι, Χρυσή, θεωρητικά περιοχή Natura. Πολλοί έχουν «κλάψει» για τις Natura σε αυτό τον τόπο. Είναι οι ίδιοι περίπου που έχουν διαδώσει και fake news όλο το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν εμείς, η δική μας κυβέρνηση με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, πάμε να καταστρέψουμε τις Natura. Εμείς όμως είμαστε που θα τις προστατεύσουμε! ».

Σύσκεψη για τη Χρυσή

Το πρωί (Τετάρτη (10/6), ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το τριετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή. Ο υπουργός θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση του νησιού. Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης – διαβούλευσης.

Θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.

Απομένει να δούμε εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα εφαρμοστούν πραγματικά ….

Υ.Γ.: εντύπωση μας προκάλεσε η απουσία του διευθυντή δασών Λασιθίου κ. Συλλιγάρδου από τις συναντήσεις αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν προσκλήθηκε καν…..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos