Σύμβολο γυναικών Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας σήμερα και με αφορμή τη μέρα αυτή η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Ευγένια Τσουμάνη απέστειλε μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ακόμη στη δημοσιότητα δόθηκαν στοιχεία για την κατάσταση της ελληνίδας γυναίκας σήμερα σε σχέση με τη γυναίκα στην Ευρώπη.
 
Σύμφωνα λιπόν με την έρευνα της Eurostat η ανεργία πλήττει τις ελληνίδες 15.5% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται στο 9.6%.
 
Ο μισθός των γυναικών είναι κατά 10% πιο χαμηλός σε σχέση με τους άνδρες ενώ μόνο μία στις τέσσερις γυναίκες κατέχουν διευθυντική θέση στη χώρα μας. Το ποσοστό στην Ευρώπη για το μισθό είναι 15%, ενώ το 1/3 των διευθυντικών θέσεων κατέχεται από γυναίκες.
 
Οι ελληνίδες επιλέγουν και κάνουν λιγότερα παιδιά. Βρίσκονται στην πέμπτη πιο χαμηλή θέση γνιμότητας πίσω από τις γυναίκες της Τσεχίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Ουγγαρίας.
 
Το 88.7% έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 51% έχει φοιτήσει σε ανώτατο ίδρυμα. Οι ελληνίδες προτιμούν τα μαθήματα των κοινωνικών πιστημών και των τεχνών και πολύ λιγότερο τα μαθηματικά και τις πρακτικές επιστήμες. Στην Ευρώπη τα ποσοστά είναι 80% και 54,6% αντίστοιχα.
 
Το προσδοκώμενο της διάρκειας ζωής για τις ελληνίδες είναι 81,4 χρόνια και για τους έλληνες τα 76,6.Για τις ευρωπαίες είναι τα 81.2 χρόνια και για τους άνδρες τα 75,1 χρόνια.
 
Το μήνυμα της κα. Τσουμάνη
 

«Η Παγκόμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών δεν είναι ημέρα γιορτής. Αποτελεί μία ημέρα προβληματισμού και σκέψης σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής.

 
Η ημέρα αυτή είναι μία αφορμή για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία. Η ισότητα δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα. Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.
 
Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας με σημαντική διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των θεμάτων ισότητας για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας.
 
Στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 ενδυναμώθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών ως ανθρώπινα δικαιώματα και υπογραμμίστηκε ότι κάθε μορφής βία σε βάρος τους εκφράζει διάκριση λόγω φύλου. Η Πλατφόρμα του Πεκίνου αποτελεί ένα σνολικό βήμα μπροστά για την ισότητα σ’ όλο τον κόσμο.
 
Βασικός παράγοντας στην επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η συμμετοχή μιας κρίσιμης μάζας γυναικών διαμορφώνει πολιτικές αποφάσεις που εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας. Η ισόρροπη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ενδυναμώνει τη δημοκρατία και εμπλουτίζει την σωστή διακυβέρνηση.
 
Σήμερα παρόλο που πραγματοποιείται πρόοδος στην συμμετοχή των γυναικών στις αποφάσεις, ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα.
 
Χρειάζεται εγρήγορση.
 
Χρειάζονται μέτρα για την αύξηση και επιτάχυνση της συμμετοχής τους.
 
Χρειάζεται να επιτευχθεί η ουσιαστική επιρροή τους στις αποφάσεις.
 
Η Κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί.
 
Η Πολιτεία συντονίζει τις δράσεις της. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας συμβάλλει στην προετοιμασία των υποψηφίων γυναικών για το ρόλο αυτό προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και ειδική επιμόρφωση. Επίσης συνεχίζει και ενισχύει τις δράσεις της για την άρση των στερεοτύπων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Δημιουργούμε νέους θεσμούς, νέους μηχανισμούς για τη γενικότερη προώθηση της αντίληψης της ισότητας και του διαλόγου, καθώς και του ενεργού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών.
 
Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 
Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση των αποφάσεων θα ενισχύσει τους ευρύτερους στόχους της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Στις μέρες μας η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν αποτελεί μόνο μια απαίτηση κοινωνική και δημοκρατική.
 
Είναι μια επείγουσα ανάγκη για εκατομμύρια γυναίκες, είναι μια δυναμική που έχουν ανάγκη τόσο η οικονομία, όσο και οι κοινωνίες μας».
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 
 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos