ΕΜΥ Χάρτης της Ελλάδας Ήταν 23 Μαρτίου 1950 όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η σύμβαση που έμελλε να δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ). Από τότε έχει καθιερωθεί αυτή η μέρα να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Θέμα των φετινών εορτασμών είναι η «Πρόληψη και Περιορισμός των Επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές».
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες το 90% των φυσικών αταστροφών σχετίζεται με τις κλιματολογικές συνθήκες, τον καιρό, το κλίμα και το νερό. Αν και έχει αναγνωρισθεί παγκόσμια η σημαντική συνεισφορά τόσο του ΠΜΟ, όσο και των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην πρόληψη, στην ετοιμότητα και στον περιορισμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.
 
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία συμμετέχει και αυτή, ως μέλος του ΠΜΟ, και ανοίγει τις πύλες της σήμερα για το κοινό στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Ελληνικό, από τη 13:00 έως τις 18:00.
 
Όπως αναφέρει στο σημερινό μήνυμα της «Αν και οι φυσικές καταστροφές, γενικά, δεν μπορούν να αποφευχθούν, τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Προειδοποίησης μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις τους σε τέτοιο βαθμό, που να μην χαρακτηρίονται πλέον ως φυσικές καταστροφές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνονται μέτρα για την επίτευξη αισθητής μείωσης των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, καθώς και σε κοινωνικο-οικονομικές καταστροφές, εφ’ όσον υπάρχει ένα καλά οργανωμένο και λειτουργικό Σχέδιο Δράσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που περιλαμβάνει τις τέσσερις φάσεις: Πρόληψη-Περιορισμός επιπτώσεων, Ετοιμότητα, Απόκριση, Αποκατάστασταση».
 
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών. Είναι ο θεσμοθετημένος εθνικός φορέας για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση όλων των συστημάτων που έχουν σχέση με τον καιρό και το κλίμα.
 
Με την έκδοση γενικών και περιοχικών προγνώσεων καιρού, δελτίων ναυτιλίας, προγνώσεων αεροναυτιλίας, ειδικών προγνώσεων για θέματα περιβάλλοντος και γεωργικών ασχολιών, αλλά και με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει, αποτελεί έναν από τους βασιούς φορείς της πολιτείας για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos