Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, μηνύματα, μηνύματα
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Είθισται την 8η Μαρτίου (ημέρα της γυναίκας) να θυμόμαστε τη γυναίκα, το άλλο μισό, του οποίου η “ισότητα” με το αρσενικό, αργεί παρά τη πρόοδο της σύγχρονης εποχής. Οπότε για την ώρα, μένουμε στα … μηνύματα:

Μήνυμα Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Ημέρα της Γυναίκας

«‪Η σημερινή ημέρα αφιερώνεται στις γυναίκες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, στις γυναίκες πρόσφυγες που βιώνουν πολλαπλή καταπίεση, τα θύματα έμφυλης βίας και όσες/ους απαιτούν ισότητα και δικαιοσύνη να είναι καθημερινή πρακτική.»

Στ Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τις γυναίκες και υποστηρίζει την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Γιά την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα,ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,δήλωσε:

“Μια κοινωνία με ισορροπία στη συμμετοχή και στην εκπροσώπηση των δυο φύλων έχει σημασία για όλους όσους νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για όλους όσους νοιάζονται για μια πιο δίκαιη, ανθρώπινη και βιώσιμη κοινωνία.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι απλά μια γιορτή. Είναι μια ημέρα που μας θυμίζει ότι η θέση της γυναίκας στον πυρήνα της κοινωνικής μας οργάνωσης παραμένει ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες.

Για την Περιφέρεια Κρήτης η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, οι ίσες ευκαιρίες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής αποτελεί προτεραιότητα πάνω στην οποία αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες.Παράλληλα τιμούμε την γυναίκα ως οντότητα,την γυναίκα μάνα,σύζυγο,εργαζόμενη,επιχειρηματία,θεσμική εκπρόσωπο,αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις αξίες τους.”

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αφιερωμένη στους αγώνες της, για εξάλειψη των διακρίσεων, και για ίσες ευκαιρίες, στην εργασία, στην μόρφωση, και στην κοινωνία, αποτελεί  μια ουσιαστική αφορμή για να τιμηθεί η παρουσία και η προσφορά της στον κόσμο.

Η πορεία της ανθρωπότητας προς ένα καλύτερο μέλλον ήταν, και θα εξακολουθήσει να είναι, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, σε όλες τις χώρες. Κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα, η θέση της γυναίκας στον Δυτικό κόσμο, άλλαξε προς το καλύτερο.  

Εντούτοις, είναι αναμφισβήτητο ότι οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών  εξακολουθούν να υφίστανται σε όλους τους τομείς της ζωής.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα, σε πολλές χώρες του κόσμου, οι γυναίκες παραμένουν καθηλωμένες σε δύσκολες καταστάσεις, μακριά από το μεγάλο αγαθό της μόρφωσης, και από αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υποχείριο των απόλυτης εξουσίας των ανδρών.

Στον Δήμο Ηρακλείου στηρίζουμε εμπράκτως το αυτονόητο αίτημα των γυναικών για ισότητα . Η Δημοτική Επιτροπής Ισότητας που συστήσαμε το 2016 έχει να επιδείξει πλούσια δράση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση –  δυστυχώς όχι επαρκή, καθώς και στην Κρήτη, οι γυναίκες έρχονται συχνά αντιμέτωπες με νοοτροπίες και συμπεριφορές μη αποδεκτές.  Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως Δημοτική Αρχή, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί.

Η «Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας» άλλωστε, είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μια υπενθύμιση: μέχρι να φθάσει η ημέρα που οι γυναίκες θα πάψουν να πέφτουν θύματα διακρίσεων και βαρβαροτήτων, έχουμε όλοι διαρκές  χρέος απέναντί τους.

Μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Και ψωμί, αλλά και τριαντάφυλλα»

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ένα ηχηρό καμπανάκι. Μια υπενθύμιση ότι ο ιστορικός αγώνας των εξαθλιωμένων εργατριών ιματισμού στο Λόρενς της Μασαχουσέτης πάνω από ένα αιώνα πριν, όπως και η ιστορική απαίτηση αυτών των γυναικών που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «θέλουμε ψωμί, αλλά θέλουμε και τριαντάφυλλα», παραμένει και στο 1ο τέταρτο του 21ου αιώνα ακόμη επίκαιρος.

Παρά τα βήματα προόδου, οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν περίπου 15 % λιγότερο ανά ώρα εργασίας από τους άνδρες. Αυτό κάτι λέει. Αλλά και πίσω από τους αριθμούς, μια εργαζόμενη μητέρα -το ξέρουμε όλοι- έχει στους ώμους της πολλαπλά βάρη και πολλαπλούς ρόλους που απέχουν από τις λέξεις «ισότητα των δύο φύλων».

Δεν αρκούν πλέον μόνον οι νόμοι και οι ποσοστώσεις. Χρειάζεται έμπρακτα και στην καθημερινότητα μας ένας συνεχής αγώνας. Ένας αγώνας διεκδίκησης για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, χωρίς εκμετάλλευση και  χωρίς βία κατά των γυναικών. Ένας ζωντανός αγώνας ώστε η συνταγματική κατοχύρωση να πραγματώνεται στην καθημερινότητα.

Η διεκδίκηση των γυναικών δεν είναι όμως μόνο για απλή επιβίωση. Δεν είναι μονάχα για το «ψωμί». Αλλά και για κάτι περισσότερο. Γι’ αυτό κι έχει αξία, γιατί πρόκειται για μια πιο όμορφη ζωή κι έναν καλύτερο κόσμο. Είναι δηλαδή και για τα «τριαντάφυλλα».

Δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

“Γυναίκα. Είναι η ίδια η ζωή. Κι όσο δεν έχουμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην κοινωνία, θα είμαστε εδώ για να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε. Και μέρες σαν τη σημερινή να γιορτάζουμε ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική ισότητα. Χρόνια πολλά”.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos