Υπογραφή σύμβασης για παράκαμψη Ελούντας
Ζερβός και Αρναουτάκης υπογράφουν τη σύμβαση υπό το βλέμμα της αντιπεριφερειάρχη Πελαγίας Πετράκη

Ήταν στα 2006, όταν είχε πέσει και είχε προχωρήσει η ιδέα της παράκαμψης του Σχίσματος της Ελούντας, η νομαρχία Λασιθίου είχε συνεργαστεί με τον δήμο Αγίου Νικολάου.

Είχε βρεθεί η χρηματοδότηση μετά από σχετικές επαφές του νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη και του δημάρχου Αγίου Νικολάου Γιάννη Λουκαράκη, μάλιστα ο δήμος δανείστηκε περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Λίγο πριν αποχωρήσει από τη δημαρχία, ο Γιάννης Λουκαράκης, είχε, σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλιο της θητείας του, απευθύνει την έκκληση, να “βάλλουν όλοι νερό στο κρασί τους“, υπονοώντας να μην υπάρξουν εξωφρενικές απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων για να γίνει το έργο.

Τελικά, λίγο κάποια λάθη στη κτηματογράφηση των εκτάσεων και πιο πολύ οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, που μέχρι τότε μερικοί δεν ήξεραν ότι είχαν καν ιδιοκτησία εκεί, οδήγησαν την υπόθεση στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα το έργο να παγώσει παρ’ ότι είχε ξεκινήσει η δημιουργία του δρόμου.

Σήμερα:

11 χρόνια μετά, το πρωί της Πέμπτης (8/6), υπεγράφη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η προγραμματική σύμβαση για τη κήρυξη της απαλλοτρίωσης ακινήτων από την Περιφέρεια Κρήτης η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 250.000 ευρώ τα οποία ο δήμος Αγίου Νικολάου θα καταβάλει στη Περιφέρεια Κρήτης η οποία θα προχωρήσει τις απαλλοτριώσεις. Όπως θα ακούσετε στο σχετικό video στις δηλώσεις αμέσως μετά την υπογραφή το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου μέσα στο 2018.

Η παράκαμψη της Ελούντας, ουσιαστικά του Σχίσματος, θα ανακουφίσει κατά πολύ τη κίνηση μιας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό στενάζει από τον αριθμό των οχημάτων που φτάνουν εκεί ή πάνε κι έρχονται στη Πλάκα.

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos