Παραδόθηκε στη Περιφέρεια η μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού
Παραδόθηκε στη Περιφέρεια η μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού

Η μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης έως το 2050 που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραδόθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του επικεφαλής της μελετητικής-επιστημονικής ομάδας Παντελή Κάπρου. Από σήμερα η μελέτη τίθεται σε διαβούλευση ενώ στις 22 και 23 Απριλίου η μελετητική ομάδα θα βρίσκεται και πάλι στο νησί για να  παρουσιάσει αναλυτικά τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Βιργινία Μανασάκη, Νίκος Καλογερής, και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών όπως  ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Α.Ε.,  ΔΕΣΦΑ Α.Ε., Πολυτεχνείο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ Κρήτης, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης,  κ.α.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ενέργεια-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι, πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη που θέτει επί τάπητος όλα τα θέματα που είναι σήμερα ανοιχτά για την Κρήτη σε επίπεδο ενεργειακού.

«Εξετάζουμε σήμερα το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της διείσδυσης ή όχι του φυσικού αερίου στο σύστημα ενέργειας της Κρήτης, την ηλεκτροπαραγωγή και πως αυτή θα πρέπει να εξελιχθεί, τη διείσδυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στη Περιφέρεια μας ενημερώνει για τα εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε η Κρήτη να αναπτυχθεί ενεργειακά τα επόμενα 30 και πλέον χρόνια» δήλωσε η κ. Μανασάκη και πρόσθεσε: «Η μελέτη δεν αποφασίζει, είναι ένα «εργαλείο» στα χέρια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Εμείς καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, θα ακολουθήσει διαβούλευση για το ενεργειακό της Κρήτης με την κοινωνία και τους θεσμικούς εκπροσώπους του νησιού. Στις 22 και 23 Απριλίου η μελετητική ομάδα θα βρίσκεται και πάλι στο νησί και θα μας παρουσιάσει αναλυτικά τον ενεργειακό σχεδιασμό».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο-επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Παντελής Κάπρος επεσήμανε ότι, «η ομάδα του Πολυτεχνείου μελέτησε σε βάθος σειρά εναλλακτικών σεναρίων, ο σκοπός είναι να δώσει πολύ αναλυτικές πληροφορίες για διάφορες υποθέσεις-σενάρια που θα καθορίσουν την εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης έως το 2050. Η μελέτη παραδόθηκε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης».  Ο καθηγητής του Μετσόβιου τόνισε ακόμη ότι έχουν εξεταστεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το ενεργειακό της Κρήτης όπως «εισαγωγή φυσικού αερίου με διάφορες τεχνολογίες και μορφές. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι σενάρια με διαφορετικές υποθέσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, επίσης διαφοροποιούνται τα σενάρια, ανάλογα με την τεχνολογία των ΑΠΕ και τον βαθμό διείσδυσης, και φτάνουμε σε ένα σενάριο του μέλλοντος στο οποίο οι αποκεντρωμένες πια ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να δώσουν αναπτυξιακό όφελος στην Κρήτη υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν στο διάστημα αυτό ωριμάσει».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos