Παραλίγο να καούν τα Λακώνια, οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν είχαν νερό
300 τετραγωνικά, ξερά κλαδιά, μερικοί σκίνοι και δέντρα

Πρωί Κυριακής (03/10) λίγο πριν τις 08:00 καπνός φάνηκε στην περιοχή Καβαλαρά στα Λακώνια, δηλαδή στο νοητό όριο ανάμεσα στα Μέσα και στα Έξω. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγίου Νικολάου άμεση, μέχρι και πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο και ένα όχημα από την Ιεράπετρα. Παρόντα και μέλη της ομάδας διάσωσης Κρήτης, καθώς και η πρόεδρος Έξω Λακωνίων Ζαχαρούλα Βάρδα.

Αλλά, τα πυροσβεστικά οχήματα αναγκάστηκαν να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή από ότι θα ‘πρεπε διότι οι πυροσβεστικοί κρουνοί κοντά στην περιοχή, δεν είχαν νερό. Ευτυχώς, η συγκυρία του αέρα που ερχόταν από την αντίθετη πλευρά, αλλά και η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα. Διότι με τον βορρά που φυσούσε θα μπορούσε να καεί ο κάμπος των μέσα ή ακόμα και των έξω Λακωνίων.

Το ερώτημα; Γιατί δεν είχαν νερό η πυροσβεστικοί κρουνοί;

Φταίει ο ανάδοχος, που ίσως επειδή είναι μοναδικός δεν προκάνει; ή οι κακές γλώσσες λένε ότι ο δήμος Αγίου Νικολάου του οφείλει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ; Κανονικά θα πρέπει να επισκευαστούν κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή για να υπάρχει ομαλή ροή ύδατος, και στους πυροσβεστικούς κρουνούς.

Το συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου άρδευσης ανήκει στον δήμο Αγίου Νικολάου. Τα τελευταία χρόνια υποφέρει από διάφορες ζημιές, οι οποίες δεν επιδιορθώνονται. Αλλά ούτε και η παραχώρηση του στον ΤΟΕΒ Μεραμπέλλου προχωρεί.

Τώρα όσον αφορά το αίτιο της φωτιάς. Τρία τα σενάρια:

  • Κυνηγός πέταξε τσιγάρο που κάπνιζε,
  • κάποιοι που ήθελαν να κλέψουν ζώα από την περιοχή έβαλαν φωτιά για να αποπροσανατολίσουν,
  • ή οι στύλοι και τα καλώδια ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) που περνούν από εκείνο το σημείο προκάλεσαν τη φωτιά.

Τελικός απολογισμός περί τα 300 τετραγωνικά μέτρα κλαδιά καμένα και δύο με τρία δέντρα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos