Το βιβλίο

Ο όσιος Χατζηανανίας

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας παρουσιάσθηκε στο κοινό η νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας: «Ο Όσιος Χατζη-Ανανίας, ο Κτήτορας της Ιεράς Μονής Εξακουστής Ιεράπετρας»
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, σημείωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη, ως Τοπική Εκκλησία, θεωρεί χρέος της να προβάλει την τοπική μας ιστορία και την μακραίωνη εκκλησιαστική και λαϊκή μας παράδοση, όπως και τους ανθρώπους που αναδείχτηκαν άγιοι, όργανα θείας Χάριτος και σκεύη εκλογής του Αγίου Πνεύματος.

Τέτοιοι ήταν ο Άγιος Ιωσήφ Γεροντογιάννης και ο Όσιος Χατζη-Ανανίας, που η αποδοχή και η αναγνώρισή τους στη συνείδηση των πιστών φτάνει ως τις μέρες μας. Ειδικότερα ο Χατζή-Ανανίας εκφράζει την ασκητική, νηστευτική και οσιακή ζωή «ως αληθινά αγωνιστής και γνήσιος μαχητής για την αγάπη του Χριστού και την ευαγγελική αλήθεια». Ευχαρίστησε και συνεχάρη τους δύο κύριους συντελεστές του έργου, τον Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Ανδρουλάκη για τη συγκέντρωση του υλικού και τον γνωστό σε όλους για την ικανότητα και το ήθος του συγγραφέα και διδάσκαλο κ. Αντώνιο Στιβακτάκη, ενώ παρουσίασε στο ακρωατήριο τον διακεκριμένο παιδαγωγό και ιστορικό συγγραφέα κ. Γιάννη Χρηστάκη.
Ο κ. Γιάννης Γ. Χρηστάκης, τέως Σχολικός Σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επεσήμανε την εκδοτική, αλλά και γενικότερη πνευματικο-πολιτιστική, πέρα από την καθαρά ποιμαντορική, δραστηριότητα του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Ευγενίου και της συνοδείας του και την παρουσία της Ιεράς Μητροπόλεως στα κοινωνικό-πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, με την έκδοση βιβλίων, την κυκλοφορία του θαυμάσιου ψυχωφελούς περιοδικού ῾῾Άγκυρα Ελπίδος’’ και άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Στη συνέχεια παρουσίασε τα επιμέρους τμήματα του βιβλίου, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μέρος του βιβλίου, με τρόπο γλαφυρό, αυθεντικό και συγκροτημένο λόγο σκιαγραφείται αδρά η προσωπικότητα του Οσίου, ενώ στο δεύτερο περιλαμβάνονται 31 περιστατικά σχετικά με την αγιαστική επενέργεια του Χατζη-Ανανία, τα οποία αποτελούν πραγματικά θαύματα του Οσίου, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι άνθρωποι που θεραπεύθηκαν και ευεργετήθηκαν από αυτόν.

Στην Αγία Φωτεινή

Από τη παρουσίαση

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ομιλητής, «η μελέτη του βιβλίου αποτελεί ψυχωφελή ενασχόληση κάθε αναγνώστη, γιατί στερεώνει την πίστη του, καταυγάζει το πνεύμα του, ηρεμεί τήν ψυχή του κι ελαφρώνει το φρόνημα από τα επίγεια βάρη του. Τον βοηθά στην άσκηση της ψυχής του και τον φέρνει πιο κοντά στον Χριστό… αφού ο δρόμος του Θεού περνά μέσα από τον αγώνα για έντιμη, ηθική, ωφέλιμη στην ανθρωπότητα ζωή με την αποφυγή του κακού, της ανηθικότητας, της κατάκρισης και της διαβολής. Μέσα από ένα δρόμο γεμάτο δυσκολίες, που όμως φέρνει στη δικαίωση. Αυτό έκανε σ´ όλη του τη ζωή και ο Χατζή-Ανανίας γι´ αυτό και αξιώθηκε της επίγειας καταξίωσης και της ουράνιας δικαίωσης. Γι᾽ αυτό έγινε ο φωτεινός οδοδείκτης για όποιο επιθυμεί τα μυρίπνοα άνθη του παραδείσου».
Ο κ. Χριστάκης κατέληξε λέγοντας ότι: «Το βιβλίο του κ. Στιβακτάκη που συντέθηκε με τη συμβολή του Αρχιμ. Ιωαννίκιου Ανδουλάκη και πήρε σάρκα και οστά με τη συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και του άξιου Πρωθιεράρχη της και της συνοδείας του, το οποίο είναι καλλιεπές, μπορεί να αποτελέσει για τον καθένα μας ‘‘πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον’’ και να μας στερεώσει στην πίστη, πράγμα, που πρέπει, να είναι η συνεχής, μόνιμη, σταθερή και αταλάντευτη επιδίωξή μας».
Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου, ο εκπαιδευτικός κ. Αντώνιος Στιβακτάκης, εξέφρασε την ξεχωριστή χαρά του διότι ο π. Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης του εμπιστεύθηκε το «πλούσιο πνευματικό νέκταρ», που πολλά χρόνια συγκέντρωνε, με σκοπό την καταγραφή της θαυμαστής βιωτής του Οσίου Γέροντος και ευχήθηκε το βιβλίο να συνδράμει ώστε «οι αναγνώστες του να παιδαγωγηθούν εις Χριστόν».
Ακολούθησαν οι προσωπικές μαρτυρίες και καταθέσεις πιστών που θεραπεύτηκαν ή είχαν στη ζωή τους άλλα θαυμαστά γεγονότα όταν επικαλέστηκαν τη βοήθεια του Οσίου Χατζη-Ανανία, καθώς και από επιγόνους του Χατζη-Ανανία, κατά κόσμον Αντωνίου Μπαρμπεράκη.
Σύντομο μήνυμα απηύθυνε και ο Οσιώτατος Γέροντας Σπυρίδων ο Μικραγιαννανίτης από το Άγιον Όρος, ο οποίος σημείωσε ότι ο Χατζη-Ανανίας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και οδοδείκτης πορείας σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί», ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Καθηγητής Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ηλίας Μετοχιανάκης.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και παρουσίαση ταινίας (dvd) με ηχογραφημένη παρουσίαση της ζωής και του έργου του Οσίου Χατζη-Ανανία, μέσα από τις διηγήσεις του π. Ιωαννικίου Ανδρουλάκη, ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Παναγίας Εξακουστής, ο οποίος αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τη ζωή του Οσίου, ως αυτήκοος μάρτυς, από τη γενέτειρά του τις Μάλλες κατά τα παιδικά του χρόνια από ανθρώπους που γνώρισαν και ωφελήθηκαν από τον Γέροντα Χατζη-Ανανία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Κληρικοί της επαρχίας Ιεράπετρας, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Τραπεζών, Διευθυντές σχολείων, πολλοί εκπαιδευτικοί, πρόεδροι Συλλόγων της Ιεράπετρας και μεγάλος αριθμός πιστών από την ευρύτερη περιοχή και από το Ηράκλειο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos