Πεζοπορία, Αχεντριάς, Τσούτσουρος
το δάσος του Άη Νικήτα

Την Κυριακή 20/03 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει, για τα μέλη του και όσους θέλουν να εγγραφούν, πεζοπορία στα Αστερούσια όρη. Το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στον Αχεντριά (690μ), απ΄ όπου ξεκινά η πεζοπορία μας, αρχικά πάνω σε μονοπάτι και στη συνέχεια σε αγροτικό δρόμο. Περνάμε από την περιοχή Στειρόμαντρα και από εκεί ακολουθούμε τμήμα του αρχαίου καλντεριμιού, που οδηγούσε από τον Αχεντριά, στον Άγιο Νικήτα.

Περνώντας από το Στενό Πόρο (820μ) θαυμάζουμε τα εντυπωσιακά βράχια. Μετά θα ακολουθήσουμε παλιό πέτρινο μονοπάτι με κατηφορική πορεία περνώντας από τη λίμνη Κολυμπά ή Τούρκου Λάκκος με τη χειμωνική λίμνη, τη νοτιότερη στην Κρήτη. Μετά το μονοπάτι συνεχίζει σε πέτρινο καλντερίμι μέχρι την πηγή Κεφαλοβρύσι και το μοναδικό φοινικόδασος του Αγίου Αντωνίου έχοντας συνεχώς θέα το γαλάζιο του νότιου Κρητικού πελάγους. Το μονοπάτι μας οδηγεί στο παραθαλάσσιο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα. Στη συνέχεια ακολουθώντας το μονοπάτι και αγροτικό δρόμο θα περάσουμε από το Μαριδάκι όπου θα λοξοδρομήσουμε για 15 λεπτά για να φτάσουμε στην έξοδο του φαραγγιού του Αχεντριά όπου βρίσκεται ο πανέμορφος καταρράκτης του Λιχνιστή, ο οποίος αποτελείται από 5 καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να έχει πτώση νερού 60 μέτρων. Τέλος ακολουθώντας το μονοπάτι τελειώνουμε την πεζοπορία μας στον Τσούτσουρα με την υπέροχη παραλία.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12 χιλιόμετρα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 ώρες

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

ΑΡΧΗΓΟΣ: Μαρίνος Γκόγκολος  – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων (6979687576

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ: Ορειβατικές μπότες, Μπαστούνια, Αδιάβροχο / Αντιανεμικό, Σνακ, Νερό

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ (ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10€),  από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 7:30. Η επιβίβαση στο λεωφορείο με μάσκα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και ταυτότητα. Εκτιμώμενη επιστροφή στον Άγιο Νικόλαο στις 19.00. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  στον ταμία του Συλλόγου, Γιάννη Πάγκαλο (τηλ. 28410-28173, ώρες καταστημάτων) ως την Παρασκευή 18 Μαρτίου το βράδυ.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες,  από παλιότερη πεζοπορία της ομάδας, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου https://orsian.blogspot.com/p/25.html

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos