Πεζοπορία στο φαράγγι της Ρόζας

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κυκλική πεζοπορία, στο πανέμορφο φαράγγι της Ρόζας, στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.

Η πορεία μας ξεκινά 2χλμ. μετά από τις Γωνιές και περίπου στο μέσο του μεγάλου φαραγγιού της Αμπέλου. Αρχικά περπατάμε σε μονοπάτι που ακολουθεί άλλοτε τα πρανή του φαραγγιού και άλλοτε την κοίτη του, στην αρχή με μικρή κλίση και στην συνέχεια πιο ανηφορικά.

Η ανάβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι εύκολη. Υπάρχουν κάποια «δύσκολα» σημεία, όταν αφήνουμε την κοίτη του ξεροπόταμου και σκαρφαλώνουμε με φιδίσια πορεία σχεδόν κάθετα μέχρι την κορυφή.

Ακολουθούμε ευδιάκριτο, πετρώδες μονοπάτι που οδηγεί έξω από το φαράγγι. Χαρακτηριστικό το στενό τμήμα του μονοπατιού με το ξύλινο προστατευτικό, που σε κάνει να νιώθεις ότι κυριολεκτικά κρέμεσαι πάνω από τον γκρεμό…     

Στο τέλος της απότομης ανάβασης συναντούμε ένα ξύλινο κιόσκι από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει το εντυπωσιακό πέταγμα των πτηνών του φαραγγιού και να θαυμάσει την υπέροχη θέα.

Αφού κάνουμε το καθιερωμένο διάλλειμα για ρακί και ξεκούραση, συνεχίζουμε με κατηφορική πορεία από στενό αγροτικό δρόμο, ανάμεσα σε πεζούλες με λιόδεντρα, μέχρι που συναντούμε το φαράγγι της Αμπέλου.

Προχωρούμε στην κοίτη του ανοιχτού φαραγγιού μέχρι να συναντήσουμε τα απομεινάρια από το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγούσε από τα χωριά του Ηρακλείου προς το οροπέδιο Λασιθίου από την εποχή των Μινωιτών.

Συνεχίζουμε την πορεία μας από το παλιό μονοπάτι και από χωματόδρομους μέχρι την αφετηρία.  

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 8:30. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 4 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2

ΑΡΧΗΓΟΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ευδαίμων Παναγιώτης (τηλ. 6979687576)

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο από πεζοπορία της ομάδας το 2016, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos