Πεζοπορία Φουρνή, φαράγγι Χαυγά, Πλάκα
Φουρνή, Καστέλι Φουρνής

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή του Πάνω Μεραμπέλλου. Η πεζοπορία είναι εύκολη με κατηφορική πορεία και μπορούν να συμμετέχουν και όσοι δεν είναι μέλη του Σωματείου. Είναι ιδανική ευκαιρία για όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν την ομάδα μας και διστάζουν, να ξεκινήσουν με αυτήν πεζοπορία που ενώ δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, μας φέρνει σε επαφή με άγνωστες ομορφιές του τόπου μας.

Θα  ξεκινήσουμε από το κεφαλοχώρι της Φουρνής και θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, με τα πετρόκτιστα σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές. Πρωτεύουσα επαρχίας την περίοδο της Ενετοκρατίας, η Φουρνή, έχει να επιδείξει, ακόμη και σήμερα, σπάνιο πλούτο από Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, όσο καμιά άλλη περιοχή του κρητικού χώρου. Ακόμη πολλά σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα κοσμούν το πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Στη συνέχεια από δρόμο, θα κατηφορίσουμε για να προσεγγίσουμε την είσοδο του φαραγγιού του Χαυγά. Όμορφο φαράγγι, με ψηλά κάθετα τοιχώματα, που ξεχωρίζει από άλλα συνώνυμα φαράγγια (‘χαυγάς’ στο τοπικό ιδίωμα της ανατολικής Κρήτης σημαίνει φαράγγι), από τους πετρόκτιστους ‘τράφους’ που σκεπάζουν τα τοιχώματα του.

Το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε για αιώνες σαν η πιο σύντομη οδική αρτηρία, που ένωνε την ενδοχώρα (Νεάπολη και γύρω χωριά) με τον παραθαλάσσιο οικισμό της Πλάκας και την Σπιναλόγκα. Θα διασχίσουμε το φαράγγι από την κοίτη του, ακολουθώντας κατηφορικό πετρώδες μονοπάτι και θα καταλήξουμε στην βοτσαλωτή παραλία της Πλάκας για μπάνιο και χαλάρωση.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: την Κυριακή το πρωί στις 8:30 από τον Άγιο Νικόλαο  (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ). Μετάβαση με δικά μας αυτοκίνητα.  

ΑΡΧΗΓΟΣ: Κλώντζας Λεωνίδας  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6944782507

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3,5 (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

Εξοπλισμός, φωτογραφίες στο blog του συλλόγου https://orsian.blogspot.com/p/25.html

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos