Πλοίο της Α.Ν.Ε.Κ.Η ναυτιλιακή εταιρεία CHAMPION FERRIES LTD, θυγατρική της εταιρείας ANEK Lines ανακοίνωσε με επιστολή της στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας την πρόθεσή της να δρομολογήσει το οχηματαγωγό λοίο “ARCHAGELOS” στη γραμμή Πειραιά-Ηράκλειο, με προορισμό την Αίγυπτο, αξιοποιώντας το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάνη και τον Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών Δρ. Essam A. Sharaf.

O Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά από την συνάντηση που είχε με τον Δρ.Sharaf τον περασμένο Ιούνιο, οπότε συζητήθηκαν θέματα ναυτιλιακών σχέσεων τω δύο χωρών για τις θαλάσσιες μεταφορές, το εμπόριο και τις επενδύσεις υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Το μνημόνιο των δύο χωρών αφορά τα εξής θέματα:

  • Θαλάσσια σύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου με επιβατικό οχηματαγωγό (RO-RO). Θα διευκολυνθεί η θαλάσσια δρομολογιακή σύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δυο κρατών.
  • Ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων θαλάσσιων μεταφορών σε συνδυασμό με το πανευρωπαϊκό δίκτυο και τα υπάρχοντα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα των δύο χωρών.
  • Διευκόλυνση μεταφοράς προσώπων και αγαθών από και προς τους λιμένες των δύο χωρών με ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • Ανάπτυξη των συνδυασμνων μεταφορών.
  • Ευρωμεσογειακή συνεργασία σε θέματα λιμένων. Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διμερών συμφωνιών στον τομέα των λιμένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο η οποία θεωρείται εαιρετικά κρίσιμη για την αναπτυξιακή πορεία των μεγάλων λιμένων της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η προοπτική συνεργασίας Αιγυπτιακών λιμένων με τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου καθώς και η πιθανή κατασκευή λιμενικού τερματικού σταθμού στη Νότια Κρήτη εξαιτίας της εγγτητας με τους Αιγυπτιακούς λιμένες.
  • Κρουαζιέρα. Τα υπό ελληνική, όσο και τα υπό αιγυπτιακή ή τρίτης χώρας σημαία κρουαζιερόπλοια, μπορούν να συμπεριλάβουν στα δρομολόγιά τους λιμένες των δύο χωρών, ως ενδιάμεσους λιμένες προσέγγισης.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos