Βασίλης ΓκέκαςΙδιαίτερα ενδιαφέροντα ήσαν όσα είπε στο 9ο μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Γκέκας, μιλώντας για την «Ερημοποίηση της περιοχής μας – Αντιμετώπιση του φαινομένου», τη Δευτέρα (12/11), στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».
Με πολύ γλαφυρό τρόπο, έδειξε τις ρίζες του φαινομένου, αλλά δεν εμφανίστηκε και τόσο απαισιόδοξος, όπως άλλοι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον κύριο Γκέκα, υπάρχουν οι φυσικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα, όπως ο 12ετής κύκλος του ήλιου, αλλά και οι ανθρωπογενείς παράγοντες.
Και ναι μεν οι φυσικοί παράγοντες είναι περιοδικοί και άρα αναμενόμενοι και προβλέψιμοι, η ζημιά που προκαλεί ο άνθρωπος συνήθως δεν είναι αναστρέψιμη. Το διοξείδιο του άνθρακα αρχίζει και μπαίνει στο προσκήνιο με την βιομηχανική έκρηξη του 1960 και μέχρι σήμερα έχει ανοδική πορεία.
Επηρεάζει το κλίμα αρνητικά και ο μόνος τρόπος είναι να περιορίσουν οι άνθρωποι κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Αντίθετα, ο 12ετής κύκλος του ήλιου επηρεάζει το κλίμα με τρόπο που επανέρχεται και επανέρχεται, όμως είναι γνωστός. Και άρα μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας.

Όπως είπε ο κύριος Γκέκας δεν νομίζει ότι η Κρήτη θα γίνει Αφρική, χρειάζονται όμως μια σειρά μέτρα για να αναστραφεί η ερημοποίηση. Δηλαδή, αναδάσωση, χρήση των υπόγειων υδροφορέων με μέτρο, αφαλάτωση ακόμα και του νερού που ποτίζουμε, γενικά παν μέτρον άριστον.
Τέλος ο καθηγητής κύριος Γκέκας, απάντησε σε ερωτήσεις που ανήκουν ακόμα και στη σφαίρα της συνομοσιολογίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos