Από την εκδήλωση

Πνευμ. Κέντρ. Δήμου Χερσονήσου

Με την επιτυχημένη χθεσινή εκδήλωση με θέμα: «Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά Βιώσιμη Διαχείριση του Νερού» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χερσονήσου και τη σημερινή ενηέρωση των μαθητών του Λυκείου Χερσονήσου για την εξοικονόμηση νερού στο σχολείο και στο σπίτι, ολοκληρώθηκε από το Δήμο Χερσονήσου σε συνεργασία με το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η διήμερη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων και της προστασίας του πολυτιμότερου φυσικού αγαθού, του νερού.

Στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Στρατάκης και ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου, κ. Γιώργος Πιτσούλης, δόθηκε έμαση στην εξοικονόμηση νερού ως άμεση προτεραιότητα. Η κ. Μελίτα Λαζαράτου, εκπρόσωπος του δικτύου Μεσόγειος SOS, αναφέρθηκε διεξοδικά στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60), που αναγνωρίζει πλέον τη διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, βλέπει δηλαδή τα υατικά συστήματα διασυνοριακά και στοχεύει στην εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των τοπικών κοινοτήτων στις δραστηριότητες διαχείρισης υδάτων. «Σε αυτή τη βάση απομακρυνόμαστε από τη δημιουργία μεγάλω τεχνικών έργων με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και προσανατολιζόμαστε προς την καλύτερη διαχείριση του νερού με επισκευή διαρροών στα σπίτια και στα δίκτυα, με την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση του νερού. Η σύγχρονη αντίληψη στο θέμα του νερού είναι η πρόληψη αντί της θεραπείας.»
Ο κ. Δημήτρης Γιακουμάκης, γεν. δ/ντής ΔΕΥΑΧ αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση της ΔΕΥΑΧ στην Κρήτη εξοικονόμησης νερού (περίπου 980.000 κυβικά μέτρα από την ύδρευση για άρδευση) από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού με την ανακύκλωση των αστικών λυμάτων της πειοχής και την επαναχρησιμοποίηση του νερού της εκροής του βιολογικού, για άρδευση ελαιόδεντρων και καλλωπιστικών φυτών. Επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν η ΔΕΥΑΧ, η εταιρεία Σάιχεμ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την εαρμογή της τεχνολογίας της υπερδιήθησης και αφαλάτωσης, ώστε να γίνει απόλυτα εκμεταλλεύσιμο το νερό της εκροής του βιολογικού καθαρισμού της Χερσονήσου, με τίτλο «Κατασκευή Βιομηχανικού Προτύπου Συνδυασμένης Μονάδας Υπερδιήθησης και Αφαλάτωσης για την Επεξεργασία Νερού Εκροής Βιολογικού Καθαρισμού», συνολικού προϋπολογισμού 356.000,00 Ευρώ.
Μίλησαν επίσης οι κκ: Σπύρος Δανέλλης, δήμαρχος Χερσονήσου, Ανδρέας Αγγελάκης, τεχνικός σύμβουλος Ένωσης ΔΕΥΑ και συνεργαζόμενος ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, κ. Νικηφόρος Λαμπρινός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλίου, ο Δρ – Μηχαν. Αλέξανδρος Υφαντής, σύμβουλος των ξεν. επιχ. Maris hotels και Aldemar με θέμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Επεξεργασία Νερού σε Οικισμούς και Ξενοδοχεία», ο κ. Etienne Canovas, International Business, ο οποίος αναφέρθηκε σε ευρεσιτεχνία που μειώνει στο μισό την αλόγιστη κατανάλωση νερού στην τουαλέτα και ο κ. Μανώλης Τσαγκαράκης, εκπρόσωπος της ξενοδοχειακής επιχείρησης Aldemar, για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos