Η έξοδος

Φαράγγι Σαμαριάς

Σύσκεψη με θέμα την λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στο φαράγγι της Σαμαριάς πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη (8/8) στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραείμ Τσόκα.
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μουσούρων, Ανατολικού Σελίνου και Σφακίων, η πρόεδρος Ξεναγών, εκπρόσωποι των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών πρακτόρων ,η Διεύθυνση Δασών Χανίων και Ηρακλείου, η ΔΕΣΕ, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Συγκεκριμένα, δόθηκε κατεύθυνση στις υπηρεσίες της Περιφερείας Κρήτης να προχωρήσουν στον προϋπολογισμό αναγκαίων έργων ανάσχεσης – συγκράτησης βραχωδών αντικειμένων στα επικίνδυνα σημεία του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Παράλληλα, θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για τους επισκέπτες και τέλος, θα γίνει μέριμνα για την διαχείριση των ομβρίων υδάτων στα υψηλά βραχώδη τμήματα του φαραγγιού έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Το πρόβλημα το γνωρίζετε, έχει προκύψει μετά από δύο συνεχή ατυχήματα που είχαμε. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις των Δασικών Υπηρεσιών. Έχει προηγηθεί μια αυτοψία των υπαλλήλων της ΔΕΣΕ στο συγκεκριμένο τμήμα. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα μνημείο φυσικού κάλους και οι παρεμβάσεις δε μπορούν να είναι μεγάλες ούτε ετεταμένες. Πρέπει να συνάδουν με το φυσικό στοιχείο, το φυσικό περιβάλλον που υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσόκας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του ΓΓ:

Σήμερα γίνεται μια σύσκεψη σχετικά με το φαράγγι της Σαμαριάς. Συμμετέχουν οι δήμαρχοι που στα όριά τους είναι το φαράγγι, είναι οι άνθρωποι της Δασικής υπηρεσίας , οι τουριστικοί πράκτορες και οι τεχνικοί της υπηρεσίας της Περιφέρειας. Το πρόβλημα το γνωρίζετε, έχει προκύψει μετά από δύο συνεχή ατυχήματα που είχαμε. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν κάποιες προτάσες των Δασικών Υπηρεσιών. Έχει προηγηθεί μια αυτοψία των υπαλλήλων της ΔΕΣΕ στο συγκεκριμένο τμήμα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που έχουν να κάνουν με ξυλοκατασκευές, με χρησιμοποίηση συρματοπλέγματος, με απομάκρυνση των αγριμιών τα οποία είναι πιθανό να δημιουργούν διάφορα προβλήματα στη φυσιολογική ζωή που ζουν. Τώρα είμαστε στη διαδικασία να αποφασίσουμε τι είδους παρεμβάσεις θα κάνουμε, διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα μνημείο φυσικού κάλους και οι παρεμβάσεις δε μπορούν να είναι μεγάλες ούτε εκτεταμένες. Πρέπει να συνάδουν με το φυσικό στοιχείο, το φυσικό περιβάλλον που υπάρχει.

Ερ: Θα χρειαστούν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά;
Απ: Πέραν των χρημάτων, θα χρειαστεί να αποφασιστεί τι είδους παρεμβάσεις θα πρέπει να κάνουμε με βάση περισσότερο δύο πράγματα : 1ον την ασφάλεια των διερχομένων – επισκεπτών και 2ον την τήρηση της μορφής του περιβάλλοντος όπως αυτό είναι σήμερα. Ερ: Πότε αναμένονται αυτές οι αποφάσεις; Απ: Σήμερα.

Ερ: Κύριε Τσόκα αυτές οι παρεμβάσεις θα γίνουν άμεσα ή σχεδιάζεται για αργότερα?
Απ: Μιλάμε για μια απόσταση 1000 μέτρων . Καταλαβαίνεται ότι και οι ξύλινες κατασκευές που προτείνονται ακόμη και το συρματόπλεγμα όπως εφαρμόζεται στις Εθνικές Οδούς όλα αυτά πέραν των χρημάτων χρειάζονται και χρόνο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Η άμεση και μόνη λύση που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα είναι ότι έχουμε διαθέσει δασικούς υπαλλήλους οι οποίοι απομακρύνουν τα αγρίμια. Το ένα ατύχημα, ίσως οφείλεται σε αγρίμι, το άλλο ίσως οφείλεται σε κατολίσθηση. ¶ρα, δεν μπορούμε να ρίχνουμε την ευθύνη στα αγρίμια εκατό τοις εκατό. Υπήρξαν οι βροχοπτώσεις του προηγούμενου έτους οι οποίες ήταν σημαντικές. Έχουν αποσαθρώσει το έδαφος και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα.

Ερ: Τι θα κάνετε στο επόμενο ατύχημα, θα το κλείσετε?
Απ: Πρώτα από όλα, φιλοδοξούμε να μην έχουμε ατύχημα. Το φαράγγι για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα είναι ένας φυσικός χώρος. Υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος. Δεν είναι μια βόλτα στον Εθνικό κήπο, στο Ζάππειο. Από εκεί και πέρα έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε εμείς ότι είναι δυνατό να διασφαλίσουμε για την ασφαλέστερη διάβαση, βεβαίως. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Ερ: Ίσως πρέπει να ενισχύσετε τις ομάδες που λειτουργούν μέσα στο χώρο του φαραγγιού δηλ. οδηγοί παραπάνω κλπ.
Απ: Όχι. Προσωπικό έχουμε αρκετό φέτος. Και με τους Τουριστικούς πράκτορες που συζητάμε έχουνε συγκεκριμένους και έμπειρους οδηγούς με τους οποίους περνάνε τυς ΅ΆπελάτεςΆΆ τους και μάλιστα είναι ενημερωμένοι πλήρως για τα σημεία που είναι επικίνδυνα και επιταχύνουν.
Ερ: Μετά τα δυο ατυχήματα έχουμε γνώση για το αν έχουν ασκηθεί νομικά κατά της Ελλάδας;
Απ: Όχι. Και δε μπορούν να ασκηθούν γιατί είναι καλυμμένοι. Από άποψη ροειδοποιήσεων. Και ράφτιγκ να θέλεις να κάνεις υπογράφεις ένα χαρτί ότι το κάνεις υπευθύνως.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos