Από τη σύσκεψηΣύσκεψη με θέμα «Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας» πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (13.1) στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα με τη συμμετοχή των πυτάνεων του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παλήκαρη, του Πολυτεχνείου κ. Γρυσπολάκη, της προέδρου του ΤΕΙ Κρήτης κα. Αθανασάκη, του προέδρου του ΙΤΕ κ. Παγιατάκη, και εκπροσώπου των Επιμελητηρίων κ. Καραπιδάκη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ ανά πρόταση που θα κατατεθεί, τόνισε ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας και εκεί , όπως είπε , τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης τα ερευνητικά αλλά και τα Επιμελητήρια καταθέτουν προτάσες που θα περιληφθούν και θα είναι στο στόχο για την προώθηση της τεχνολογίας όσο και της καινοτομίας.
Δεν είναι μόνο πρόσθεσε ο κ. Τσόκας ότι διεκδικούμε αυτά τα χρήματα, δεν είναι μόνο ότι χαράζουμε μια νέα πορεία αν θέλετε στην καινοτομία αλλά και στην έρυνα, αλλά θέτουμε και σοβαρή υποψηφιότητα με την βοήθεια των ιδρυμάτων για τα υπόλοιπα προγράμματα που θα προκηρυχθούν.
 
Αναλυτικά ο κ. Τσόκας δήλωσε:
Σήμερα πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά ιδρύματα. Αφορά τον πόλο καινοτομίας. Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Έχει ύψος προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ ανά πρόταση που θα κατατεθεί, και εκεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης τα ερευνητικά αλλά και τα Επιμελητήρια καταθέτουν προτάσεις που θα περιληφθούν και θα είναι στο στόχο για την προώθηση της τεχνολογίας όσο και της καινοτομίας. Και αυτό που αφορά περισσότερο απΆ όλα είναι και η εφαρμογή τους σε επίπεδο περιφέρειας ρήτης. Έχει συνεδριάσει, υπάρχει μια άτυπη επιτροπή, που καλύπτει όλα τα ιδρύματα, έχουν γίνει διάφορες συνεδριάσεις, έχουν καταλήξει σε ορισμένα πράγματα και σήμερα γίνεται μια συνάντηση εδώ για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας και για να εξομαλύνουμε τυχό ανησυχίες ή διαφορές που υπάρχουν ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε την πρόταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα. Δεν είναι μόνο ότι διεκδικούμε αυτά τα χρήματα, δεν είναι μόνο ότι χαράζουμε μια νέα πορεία αν θέλετε στην καινοτομία αλλά και στην έευνα, αλλά θέτουμε και σοβαρή υποψηφιότητα με την βοήθεια των ιδρυμάτων για τα υπόλοιπα προγράμματα που θα προκηρυχθούν. Ας μην ξεχνάμε ένας από τους στόχους του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που κάναμε, μια από τις αποφάσεις, ήταν ότι θα πρέπει να εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά να ανοίξουν τις πόρτες τους στην κοινωνία της Κρήτης. Όχι από την άποψη της επισκεψημότητας ή των καλών σχέσεων όσο από την άποψη της εφαρμογής αυτών που είναι τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε επίπεδο Κρήτης.
 
Ερ. Υπάρχει το ρονοδιάγραμμα σήμερα αυτό για το πότε θα έχουμε τις εξελίξεις;
Απ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουμε καταθέσει την πρόταση μας και η αξιολόγηση γίνεται τον επόμενο μήνα.
 
Ερ. ¶ρα σύντομα; Απ. Σύντομα
 
Ερ. Ο στόχος μέσα σε αυτόν τον ανταγωνισμό που υπάρχει από άλλες μεγάλες πόλεις, ποιος είναι;
Απ. Ο στόχος μας είναι να δηλώσουμε το παρόν της Κρήτης. Γιατί η Κρήτη έχει ιδρύματα που μπορούν να σταθούν και ε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ώστε να αποτελέσουμε αν θέλετε το σημαντικότερο, ένα από τους σημαντικότερους ερευνητικούς παράγοντες στην Ελλάδα.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos