Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποζημιώνει τους αγρότες της Κρήτης, αλλά τους έχει αφήσει απροστάτευτους», αυτό υποστηρίζει σε επιστολή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Οικονομίας και Οικονομικών, η Βουλευτής κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη. Η κα. Σχοιναράκη επισημαίνει ότι τα αγροτικά προϊόντα πλήττονται από την εισαγωγή φθηνής ντομάτας, πιπεριάς, κολοκυθιών κ.ά. από την Τουρκία, «που διακινούνται, μάλιστα, χωίς ιδιαίτερους ελέγχους».
 
Αναλυτικά η επιστολή
 

«Κύριοι Υπουργοί,

 
Στις 28 Μαρτίου κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου είχα ζητήσει την αποζημίωση των αγροτών της Κρήτης, μια και η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έφερε τους παραγωγούς σε δεινή οικονομική κατάσταση.
 
Η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν έχει την πολιτική βούληση, αφού αντί να κάνει δεκτό το αίτημα για αποζημίωση, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από νομικίστικα τερτίπια. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, νέο κτύπημα δέχονται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Κρήτης από την εισαγωγή φθηνών προϊόντων (ντομάτας, πιπεριάς, κολοκυθιών κλπ.) από την Τουρκία που διακινούνται, μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους.
 
 Επειδή οι Έλληνες αγρότες είναι απροστάτευτοι μια και τα προϊόντα τους πλήττονται σοβαρά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Επειδή η αγορά παραμένει ανεξέλεγκτη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις σας (το αποτέλεσμα αυτό δείχνει). Επειδή οι καταναλωτές ξεγελιόνται πολλές φορές από τις χαμηλές τιμές και δεν είνα καν σε θέση να γνωρίζουν ότι αυτό το οποίο αγοράζουν δεν είναι “ντομάτα Κρήτης” αλλά έχει εισαχθεί από την Τουρκία, ή κάποια άλλη χώρα, στην οποία δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των αγροτικών προϊόντων. Επειδή η Πολιτεία, δια των οικονομικών της υπηρεσιών και των μηχανισμών ελέγχου που διαθέτει, έχει την αποκλειστική ευθύνη να πατάξει τα φαινόμενα νοθείας και μετονομασίας των εισαγόμενων προϊόντων σε ντόπια.
 
 Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί
 
 Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε:
  • Να προστατέψει η πολιτεία τους αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να διασφαλιστούν τα ντόπια προϊόντα από κινήσεις που τα δυσφημίζουν.
  • Να ελέγχονται οι ποσότητες αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από το εξωτερικό για το αν όντως διατίθενται στην αγορά με την ονομασία της χώρας προέλευσής τους».

γράφι η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos