πολυ-αισθητηριακός χώρος snoezelen, ώρες λειτουργίας
ένα από τα δωμάτια snoezelen

Στο Παράρτημα Α.μεΑ. Λασιθίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης λειτουργεί πολυ-αισθητηριακός χώρος (snoezelen), με διττό σκοπό: α) για χαλάρωση και β) για την επίτευξη συγκεκριμένων θεραπευτικών στόχων. Ως προς το πρώτο, για χαλάρωση, ο συνοδός πρέπει να κατανοεί τις αισθητηριακές ανάγκες του συμμετέχοντα και να γνωρίζει πώς να εισάγει τον αισθητηριακό ερεθισμό. Ως προς το δεύτερο, για τους θεραπευτικούς στόχους, για να θέσει κάποιος συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους, απαιτείται εξειδίκευση και σχετική γνώση από επαγγελματίες υγείας.

Ο πολυ-αισθητηριακός χώρος (snoezelen) είναι ένας χώρος που απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες που μπορούν να παρουσιάζουν ή όχι κάποιες δυσκολίες. Αποτελείται από πέντε διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά χρώματα, από τα οποία το κάθε ένα προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι ακουστικά, οπτικά, αφής, οσμής ή γεύσης. Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος, ενώ οι επιδράσεις του βασίζονται στην τριαδική αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος, του συμμετέχοντα και του φροντιστή. Τόσο το περιβάλλον, όσο και η σχέση του φροντιστή/συνοδού με το συμμετέχοντα είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του συγκεκριμένου χώρου.

Βασικός στόχος του πολυ-αισθητηριακού χώρου είναι να δημιουργήσει μία αίσθηση «ευ ζην» στους συμμετέχοντες. Επίσης, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε συμμετέχοντα. Ο χώρος ξεκίνησε να απασχολεί επιστημονικό προσωπικό για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων, συγκεκριμένα έναν Ψυχολόγο, έναν Εδικό Παιδαγωγό και επικουρικά έναν Εργοθεραπευτή. Το πολυ-αισθητηριακό περιβάλλον σε κάθε περίπτωση διατίθεται δωρεάν, διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για χρήση σε όσους αιτούνται και για τα άτομα που αυτοί συνοδεύουν, ενώ λειτουργεί πάντα παρουσία συνοδού, ο οποίος φέρει και την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας του χώρου, λειτουργώντας με επαγγελματισμό και τηρώντας το απόρρητο.

Οι ώρες και οι μέρες που μπορούν να απευθύνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται, είτε από υπηρεσίες, είτε από σχολεία, είτε ως ιδιώτες κ.ο.κ., είναι κάθε Τρίτη και Πέμπτη 9:30 – 10:30, στο τηλέφωνο του Παραρτήματος 2841341336, είτε στο ίδιο το Παράρτημα από τις 9:30 – 14:30 καθημερινά.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ψυχολόγο του πολυ-αισθητηριακού χώρου, κα. Ισμήνη Σπέντζα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos