Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια

Παχεία Άμμος

Δεν έλειψαν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας της 28ης και 29ης Ιανουαρίου και από την Ανατολική Κρήτη. Οι θυελώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με τη χαλαζόπτωση προκάλεσαν προβλήματα κυρίως σε δρόμους και λιμενικές εγκαταστάσεις. Άνεμοι, έντασης έως και 11 μποφόρ, ξερίζωσαν δέντρα τα οποία έριξαν στο οδόστρωμα.
Εκεί επενέβησαν τόσο η πυροσβεστική όσο και η αστυνομία και αποκατέστησαν τη βατότητα. Οι κατολισθήσεις ήσαν ελάχιστες.
Στο αιολικό πάρκο του Βρουχά κατεγράφησαν άνεμοι ταχύτητας από 90 έως 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η θάλασσα με τους ανέμους που έπνεαν εντοπίζεται στο αλιευτικό καταφύγιο στο Μόχλος Σητείας, όπου βούλιαξαν όλες οι βάρκες και τα καΐκια που ήσαν ελλιμενισμένα. Γλύτωσαν μόνο δύο βάρκες που κόπηκαν οι κάβοι τους και συγκρατήθηκαν από τις άγκυρες. Στη θάλασσα επιπλέουν πετρέλαιο και λάδια από τα σκάφη, ενώ για την ώρα είναι άγνωστο το μέγεθος της ζημιάς.
Για το λόγο αυτό έγινε το πρωί σύσκεψη στη νομαρχία Λασιθίου υπό τον νομάρχη και τη τεχνική υπηρεσία η οποία και είναι υπεύθυνη του έργου. Οι κάτοικοι της περιοχής μας καταγγέλλουν πάντως ότι η όλη κατασκευή ήταν πρόχειρη, άρα και η εξέλιξη προδιαγεγραμμένη. Στην περιοχή έσπευσε και ο εργολάβος που είχε κατασκευάσει το έργο, αλλά και το Λιμεναρχείο Σητείας για καταγραφή των ζημιών.

Μετά τη ζημιά

Μίλατος, παραλία

Ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βοριάς, σήκωσε κάποια θερμοκήπια στην Ιεράπετρα και στη Μεσαρά, αν και ακόμα δεν είναι γνωστός ο αριθμός. Στην Παχεία Άμμο στην Ιεράπετρα, η θάλασσα πλημμύρισε όλα τα παραλιακά καταστήματα, ενώ λίγες ζημιές σε βάρκες αναφέρθηκαν και στο λιμανάκι στο Θόλος Καβουσίου.

Στην Ελούντα τραυματίστηκε ένας ψαράς, που μέσα από το καΐκι του προσπάθησε να τραβήξει τον κάβο, με αποτέλεσμα με τη θαλασσοταραχή ο κάβος του συνέθλιψε τα δάκτυλα. Μάλιστα η μεταφορά του από το σκάφος στη ξηρά έγινε με άλλο σκάφος αφού δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση από τη ξηρά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε σπίτι του.
Στη Μίλατο Λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής καταστράφηκε τμήμα του παραλιακού δρόμου που συνδέει τον οικισμό με τη συνοικία "Μπάλος", ενώ ζημιές προκλήθηκαν στις ξύλινες κατασκευές (πέργκολες) των καταστημάτων, μία εκ των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς.

Κάποιες περιοχές του Νομού Λασιθίου, δεν έχουν ρεύμα για ώρες λόγω των ζημιών στο δίκτυο μεταφοράς της Δ.Ε.Η..

Μεσημέρι 29/1

Οροπέδιο Καθαρού

Όσον αφορά στη πρόσβαση στα οροπέδια του νομού, η χιονόπτωση είναι εμφανής από 700 μέτρα και πάνω, αλλά για την ώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης, ούτε στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά ούτε και στα Οροπέδια Καθαρού, Θρυπτής και Χανδρά. Η κυκλοφορία όμως μέσα στο Οροπέδιο Λασιθίου, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά τα μηχανήματα της Νομαρχίας Λασιθίου είναι έτοιμα να παρέμβουν εφ’ όσον απαιτηθεί.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos