Κανάλι και Ξενοδοχεία ΕλούνταςΣε συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα του τουρισμού, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (31/3), στην αίουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα «Προετοιμασία και συνεργασία φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό», με μεγάλη συμμετοχή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, Αρχών, αλλά και ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αν. Λιάσκος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χ. Φώλιας, ο αναπληρωτής τομεάρχης τουρισμού κ. Γ. Πλακιωτάκης καθώς και βουλευτές του νησιού.

Ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι «η ανάγκη να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα του τουρισμού είναι βαθύτερη και προκύπτει από το γεγονός ότι η συνεργασα όλων είναι απαραίτητη για να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και να αντιμετωπίσουμε την κρίση που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο μαζικός τουρισμός.»

Στη συνέχεια, έκανε έκκληση στους δημάρχους να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε οι περιοχές των Δήμων τους να είναι σε καλή κατάσταση και να μην προσβάλλουν την αισθητική των επισκεπτών γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Η Κρήτη είναι το σπίτι μας». Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη υποδομών σε κάθε τομέα ώστε να είναι η Κρήτη λκυστικός τουριστικός προορισμός.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Α. Σακαδάκης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής κ. Σ. Αρναουτάκης, ο οποίος τνισε την ανάγκη της συνεργασίας των φορέων και συνεχάρη το Γ.Γ και την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν αυτή την ημερίδα.

Ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Δ. Σαρρής στην εισήγησή του σημείωσε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και παρουσίασε τη δραστηριότητα της Νομαρχίας Ηρακλείου, στον τομέα του τουρισμού αλλά και στην προβολή της Κρήτης στο εξωτερικό. Τελειώνοντας, ζήτησε η Περιφέρεια να παίξει το ρόλο του συντονιστή στη δραστηριότητα των τεσσάρων Νομαρχιών της Κρήτης για την τουριστική ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής της ΝΑ Χανίων κ. Μαρινάκης, εκπροσωπώντας το Νομάρχη Χανίων, στην εισήγησή, του έθεσε το θέμα της βελτίωσης των υποδομών στο Νομό, παρουσίασε τη δραστηριότητα της ΝΑ στον τουρισμό και ζήτησε τη στήριξη της Περιφέρειας στην προβολή της Κρήτης σο εξωτερικό.

Από τη μεριά των φορέων που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, εισηγήσεις έκαναν ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Β. Πλεύρης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Τ. Καλουτσκης. Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε τη σημασία του τουρισμού για την Κρήτη, την ανάγκη να δημιουργηθεί στο νησί μια νέα κουλτούρα πολιτισμού και τουρισμού και ζήτησε την ενότητα όλων των φορέων ενώ ο κ. Καλουτσάκης πρότεινε η συνάντηση αυτή να γίνεται κάθε χρόνο και μάλιστα αρκετά πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, οι οποίοι μίλησαν για τον τουρισμό στην περιοχή τους και επεσήμαναν την ανάγκη συντονισμού τον ενεργειών όλων για την επίτευξη του κοινού στόχου, της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Π Κρήτης κ. Γ. Καλαντζάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα τουρισμού, τα οποία άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Ο κ. Γ. Κυπριωτάκης συντονιστής των έργων Capital Bleu-Cοultour Med, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, και αφορούν το θαλάσσιο τουρισμό αλλά και τον τουρισμό στην ενδοχώρα του νησιού, στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG III B-Medocc, παρουσίασε τα παραδοτέα του έργου. Προβλήθηκε υλικό, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε κατά τον περίπλου της Κρήτης με το σκάφος «ΦΙΛΙΑ» και το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (DVD), με θέμα «Η Κρήτη από τη θάλασσα».

Οι δηλώσεις του Γ.Γ στους δημοσιογράφους έχουν ως εξής:

Γ.Γ: Σήμερα πραγματοποιείται μια προσπάθεια της Περιφέρειας σε σχέση με τον τουρισμό. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή του νησιού. Είναι ένας κλάδος που αν τον δούμε ευρύτερα απασχολεί πολύ περισσότερους τομείς, απ’ όσους υποψιαζόμαστε. Έτσι λοιπόν, και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσπαθούμε να αναπτύξουμε, πέραν του βασικού τουρισμού, και άλλα είδη, όπως είναι ο θεματικός, με στόχο και την αναβάθμιση του προϊόντος αλλά και τη χρονική επέκταση του τουρισμού στην Κρήτη. Αυτό είναι το ζητούμενο και είναι και η σημερινή μια μικρή προσπάθεια που εντάσσεται μέσα σε όλες τις άλλες. Υπάρχει σε πολλές Περιφέρειες ένας σχεδιασμός σχετικά με την τουριστική πρβολή του νησιού, που θα εκδηλωθεί και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, με στόχο την επόμενη σεζόν.

Ερ: Πείτε μας δυο λόγια και για τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απ: Πρόκειται για δύο προγράμματα που εντάσσονται στη δράση Interreg. Ουσιαστικά είναι διασυνοριακές δράσεις και καλύπτουν περισσότερο την περιοχή της Μεσογείου. Είναι ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα.

Ερ: Μήπως αυτή η σύσκεψη θα έπρεπε να γίνει πιο νωρίς για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία;

Απ: Μπορεί και να έχετε δίκιο αλλά το θέμα είναι ότι σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αναλύσουμε αυτά τα προγράμματα και να δούμε τι μπορούμε να αποκομίσουμε. Δεδομένου λοιπόν ότι ο τουρισμός αποτελεί μία συνεχόμενη διαδικασία, δεν είναι μια προσπάθεια που σταματάει φέτος ή τον επόμενο χρόνο, πρέπει όλο το χρόνο να έχουμε τέτοιες δράσεις. Βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι το καλοκαίρι να μην απασχολούμε τους παράγοντες του τουρισμού που έχουν πολύ περισσότερες υποχρεώσεις. Πάντα όμως θα γίνονται προσπάθειες.

Ο χαιρετισμός του Γ.Γ στην ημερίδα:

«Με μεγλη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα για τον τουρισμό και καλωσορίζω τους κ. Νομάρχες, τους κ. Δημάρχους αλλά και όλους τους εκπροσώπους των φορέων, δημοσίων και ιδιωτικών, που ασχολούνται με τον τουρισμό, τη σημαντικότερη ίσως πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο μας.

Βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και αυτή είναι μια καλή αφορμή να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση.

Η ανάγκη όμως να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα του τουρισμού είναι βαθύτερ και προκύπτει από το γεγονός ότι η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και να αντιμετωπίσουμε την κρίση που αντιμετωπίζει ο μαζικός τουρισμός.

Νομίζω ότι έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι το τουριστικό προϊόν μας πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να έλξουμε επισκέπτες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Με το σκεπτικό αυτό μάλιστα, η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί, μεταξύ άλλων, δύο έργα, το Capital Blue και το Coultourmed, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg III Medocc, τα οποία αφορούν τον θαλάσσο τουρισμό, μια θεματική μορφή τουρισμού αλλά και τον τουρισμό στην ενδοχώρα του νησιού.

Δρομολογούνται έργα και δράσεις που θα αναπτύξουν και άλλες θεματικές μορφές τουρισμού στο νησί, πέρα από τον κλασικό καλοκαιρινό τουρισμό, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός και αθλητικός τουρισμός. Αυτός είναι πιστεύω ο τρόπος να πετύχουμε και τον άλλο κρίσιμο στόχο: την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αυτά βέβαια γίνονται με μια μακροπρόθεσμη προοπτική και αναγνωρίζω πως ι ανάγκες είναι άμεσες και πως αυτό που απασχολεί όλους μας είναι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τον τουρισμό της Κρήτης. Η μεγάλη τουριστική καμπάνια που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αποδίδει. Η συμμετοχή στις μεγάλες Εκθέσεις, η προβολή της Ελλάδας από τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα του νεοσύστατου Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αποδεικνύει ότι για τη Νέα Διακυβέρνηση ο τουρισμός είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Είμαι αισιόδοξος ότι φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Εμείς από την μεριά μας, ως Περιφέρεια Κρήτης, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας.

Νομίζω ότι η σημερινή ημερίδα είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους μας να ανταλλάξουμε απόψεις, να εκφράσουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας, να επιβεβαιώσουμε τους κοινούς στόχους μας και να προτείνουμε τρόπους για να τους επιτύχουμε.

Τελειώνοντας, σημειώνω ότι πρέπει να κρατήσουμε το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μας ανοιχτό και να συνεργαστούμε στνά και τώρα και στο μέλλον για να συνεχίσει να είναι για την Κρήτη κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή ο τουρισμός αφού το νησί μας διαθέτει εκπληκτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.»

Print Friendly, PDF & Email

Από manos