Προσοχή στα e-mail αυτά, είναι επικίνδυνα
φαινομενικά έρχεται από φίλο …… αλλά ;;;

Προσοχή στα e-mail που λαμβάνετε. Κρύβουν πολλές και διάφορες παγίδες και κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν από φαινομενικά, τίποτα, έως να σας κλειδώσουν απέξω από τον υπολογιστή σας.

Αυτός ο τύπος μηνύματος έρχεται εδώ και μια – δυο εβδομάδες. Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα λήψης και ανάγνωσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν μπορεί να εμφανίσει το μήνυμα και για το λόγο αυτό: Please click here to view the message, αλλά κάτω από τον σύνδεσμο κρύβεται κάποια διεύθυνση η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά. Συνήθως έρχεται από γνωστούς σας αποστολείς, των οποίων τα συστήματα είτε έχουν μολυνθεί, είτε κάποιος χρησιμοποιεί το e-mail τους έχοντας πρόσβαση σε τέτοιες διευθύνσεις.

Τι μπορεί να προκαλέσει; από φαινομενικά τίποτα σε σας, με τον υπολογιστή σας να ελέγχεται εν αγνοία σας από τον υπόκοσμο του κυβερνοχώρου για να εκδηλώσει μαζικές επιθέσεις κατά δικτυακών τόπων ανά τον κόσμο.

Μέχρι το χειρότερο: να κλειδωθείτε έξω από το μηχάνημα σας, δηλ. η επίθεση τύπου ransomware, όπου το προγραμματάκι που θα μπει στον υπολογιστή σας θα κλειδώσει όλα τα έγγραφα σας, φωτογραφίες και όποια άλλη δουλειά σας και στη συνέχεια θα σας ζητηθεί από ένα έως πολλά Bitcoin, για να σας ξεκλειδώσουν. Ένα Bitcoin σήμερα έχει αξία 647 Ευρώ.

Προσοχή στα e-mail, μερικές απλές συμβουλές προφύλαξης:

  • Δεν ανοίγετε e-mail από αγνώστους
  • Δεν απαντάτε σε e-mail του τύπου “τραπεζίτης από την Αφρική ζητά τη βοήθεια σας, με το αζημίωτο να βγάλει έξω από τη χώρα του χρήματα.”
  • Ακόμα και από γνωστούς που σας στέλνουν συχνά, εάν υπάρχει αλλαγή στο τρόπο, στη συμπεριφορά ή στη θεματολογία, π.χ. ένας φίλος με τον οποίο είστε ήδη φίλοι στο Facebook σας στέλνει αίτημα φιλίας μέσω e-mail. Μιλήστε με τον φίλο και ενημερώστε τον …..
  • Χρησιμοποιείτε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας antivirus κλπ.
  • Να ‘χετε πάντα κατά νου ότι το Internet είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο όμως κρύβει παγίδες ….
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos