Πρόγραμμα Erasmus+ 1ου Δ.Σ. Αγίου Νικολάου Προορισμός: Φινλανδία
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε τις δημόσιες βιβλιοθήκες

Στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στο διετές πρόγραμμα ERASMUS+ ‘’ARRA- Art of Reading, Reading into Art’’ , πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη μετακίνηση στην πόλη Lohja της Φινλανδίας, στις 27-31 Ιανουαρίου. Μετέβησαν 3 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης.

Σε συνεργασία με το σχολείο Muijala Primary School-Finland, Como Montessori Primary School-Italy και ELENA FORTUNE Primary School-Spain, πραγματοποιήθηκε στην δημοτική βιβλιοθήκη της Lohja, η έκθεση των παραγόμενων έργων του προηγούμενου τριμήνου. Επίσης παρακολουθήσαμε μαθήματα και γνωρίσαμε το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και τη φινλανδική φιλοξενία.

Το 1ο τρίμηνο του προγράμματος ήταν αφιερωμένο σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λογοτεχνικά έργα κάθε χώρας. Έτσι λοιπόν, εκτός από την ενασχόλησή μας με τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου, γνωρίσαμε τα Mummin από τη Φινλανδία, τις ιστορίες του Τζιάνι Ροντάρι από την Ιταλία και μερικά από τα ποιήματα της Gloria Fuertes από την Ισπανία.

Συγκεκριμένα το σχολείο μας στην έκθεση παρουσίασε ένα e-book της ιστορίας του Ερωτόκριτου, το οποίο συμπεριλάμβανε, εικαστικές δημιουργίες και βίντεο με δραματοποιημένες σκηνές από το έργο του Ερωτόκριτου, όλα από τους μαθητές του Α1 τμήματος οι οποίοι εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της κ. Παγκάλου Σοφίας, της κ. εικαστικού Αφεντούλη Ράνιας, της γυμνάστριας κ. Αλεξάνδρας Μαυροδοντίδου και της θεατρολόγου κ. Χαράς Λιόλιου. Επίσης παρουσιάστηκαν και επιπρόσθετα εικαστικά έργα των μαθητών της Α1.

Επίσης, η Ε1 τάξη μαζί με την κ. Αλεξάνδρα Μαυροδοντίδου οργάνωσαν την κατασκευή χειροποίητης κούκλας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και του σκηνικού που διαδραματίζεται η ιστορία τους. Στην παρουσίαση της δραματοποιημένης ιστορίας στη Φινλανδία, με τη χρήση των παραπάνω κατασκευών, βοήθησαν η κ. Γωνιωτάκη Φωτεινή και οι μετακινούμενοι μαθητές μας, ενώ μουσικό κομμάτι από το έργο του Ερωτόκριτου ερμήνευσε στην εικαστική έκθεση η μία μαθήτρια εκ των τεσσάρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και η δουλειά της ελληνικής ομάδας εντυπωσίασε ιδιαίτερα.  

Πριν το ταξίδι μας, δουλέψαμε το Traveller’s club, δηλαδή την ομάδα όλων των εμπλεκόμενων στο ταξίδι (συντονίστριας, μετακινούμενων εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και γονέων τους). Ο στόχος του Traveller’s club ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ταξιδιωτών και η γνωριμία με τον ταξιδιωτικό μας προορισμό καθώς και βασικές δεξιότητες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της μετακίνησής μας στα αεροδρόμια και της παραμονής μας στα σπίτια φιλοξενίας των Φινλανδικών οικογενειών.

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Lohja και της γειτονικής πόλης Espoo, η οποία είναι γνωστή για τις καινοτόμες δράσεις της. Με παιδική γωνιά, συλλογή κουστουμιών για δραματοποίηση από τα παιδιά, αίθουσα παιχνιδιών, με βιβλία εύκολα προσβάσιμα σε χαμηλά ράφια, στούντιο ηχογράφησης καθώς και άλλες καινοτόμες δραστηριότητες. Επίσης, με την επίσκεψή μας στην περίφημη βιβλιοθήκη του Ελσίνκι “Oddi”, ήρθαμε σε επαφή με τη φιλοσοφία των Φινλανδών πάνω στην ανάγνωση και την ενασχόλησή τους με το βιβλίο και τη λογοτεχνία. Η βιβλιοθήκη του Ελσίνκι “Oodi”, βραβευμένη ως η πιο σύγχρονη και πρωτοπόρα βιβλιοθήκη στον κόσμο, είναι μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη σε 3 επίπεδα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν΄ αναζητήσετε κι εδώ: https://www.oodihelsinki.fi/en/

Η Φινλανδία επενδύει πάρα πολύ στην εκπαίδευση. Η μέθοδος  διδασκαλίας τους στηρίζεται πολύ στην ομαδοσυνεργατική μάθηση και στη μέθοδο project. Η ύλη των μαθημάτων είναι πολύ μικρή καθώς εστιάζουν περισσότερο στην εμβάθυνση. Το κάθε σχολείο έχει ευελιξία και μπορεί να αναπτύξει δική του πολιτική στο περιεχόμενο της ύλης και στη μέθοδο διδασκαλίας.

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν πολλαπλές, οι οποίες καταγράφηκαν και συζητήθηκαν στη συνάντηση αξιολόγησης με την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus του σχολείου μας και με το Traveller’s club. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίσαμε καινοτομίες του φινλανδικού συστήματος, μερικές από τις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη.

Οι μαθητές μας από την άλλη μεριά, γνώρισαν τη φιλοξενία από τις φινλανδικές οικογένειες και έζησαν το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών στο σχολείο και στο σπίτι.

Ήταν ένα ταξίδι, στο οποίο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας και γεμίσαμε με ενθουσιασμό και δύναμη για τα επόμενα ταξίδια του προγράμματος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των μετακινούμενων μαθητών μας για την άριστη συνεργασία, την Ελένη Βλάχου, Εύη Κουρεμένου, Μανόλη Αποστολάκη, Βασίλη Ορφανάκη, Γιάννη Πάγκαλο για τη δράση του e-book και τον κ. Βυτινιώτη για τη μετάφραση των ισπανικών ποιημάτων που χρειαστήκαμε για τη διδασκαλία στο πρόγραμμα του ERASMUS+.

Τέλος, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας, παρουσία όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας για την διάχυση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του ταξιδιού και των εμπειριών που βιώσαμε.

Η παιδαγωγική ομάδα του Erasmus+ του 1ου Δημ. Σχολείου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos