Πρώτη απόπειρα εκτροπής αστεροειδούς από την τροχιά του στην ιστορία της ανθρωπότητας
Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη πρόσκρουση, ο αστεροειδής Δίμορφος (NASA)

Πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποδεκτές θεωρίες, ένας αστεροειδής μεγέθους χιλιομέτρων έπεσε στη Χερσόνησο Γιουκατάν στην κεντρική Αμερική εξαλείφοντας τους δεινόσαυρους και πολλά άλλα ζώα και φυτά δίδοντας έτσι το προβάδισμα στην ανθρωπότητα να φτάσει όπου έχει φτάσει μέχρι σήμερα.

Η πρώτη απόπειρα πειραματικά εκτροπής αστεροειδούς από την τροχιά του έλαβε χώρα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας όταν το σκάφος, η διαστημοσυσκευή DART της NASA, έπεσε πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο με ταχύτητα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Αντικειμενικός σκοπός του πειράματος, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να υπολογιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, το εάν και κατά πόσον η κινητική ενέργεια και η μάζα δηλαδή της συσκευής, θα αλλάξει την τροχιά και τον χρόνο περιστροφής του συγκεκριμένου αστεροειδούς γύρω από τον αστεροειδή Δίδυμο από τον οποίο περιστρέφεται.

Λίγο πριν πέσει πάνω στον αστεροειδή απελευθερώθηκε ένας μικρός ο δορυφόρος  (LICIACube) με καταγραφικά συστήματα, κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, για να αποθανατίσει την πρώτη αυτή σύγκρουση.

Δεν υπήρξαν αντίστοιχες εικόνες όπως της χολιγουντιανής ταινίας Αρμαγεδδών αλλά τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος θα δείξουν με ποιο τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον έναν βράχο ο οποίος εν δυνάμει θα μπορούσε να εξαφανίσει τη ζωή από τον πλανήτη.

NASA’s DART Mission Hits Asteroid in First-Ever Planetary Defense Test | NASA

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos