Γαλάζιες ΣημαίεςΤην πρωτιά σε γαλάζιες σημαίες κατέχει ο δήμος Αγίου Νικολάου σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Συνολικά οι γαλάζιες σημαίες ξεπέρασαν τις 400 σε ολόκληρη τη χώρα αποδεικνύοντας για άλλη μία χρόνια ότι οι ελληνικές ακτές είναι από τις καθαρότερες στην Ευρώπη. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση αμέσως μετά την Ισπανία.

 
Συνολικά 404 είναι φέτος οι παραλίες – 21 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι- που κέρδισαν τη γαλάζια σημαία επειδή πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις: καθαριότητα, σεβασμός του περιβάλλοντος, οργάνωση, ασφάλεια αλλά και πληροφόρηση.
 
Πρώτος ανάμεσα στους δήμους της χώρας αναδείχτηκε ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου με 24 σημαίες. Την τετράδα συμπληρώνουν οι δήμοι Καλλιθέας Ρόδου (με 18 σημαίες), Σιθωνίας Χαλκιδικής (10) και Λινδίων Ρόδου (9).
 
Η Κρήτη κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στα νησιά με 92 γαλάζιες σημαίες. Ακολουθούν η Κέρκυρα με 32 και η Ρόδος με 31, ενώ τα Δωδεκάνησα είναι ο νομός με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό γαλάζιων σημαιών. Την πρωτιά διατηρεί η Ισπανία.
 
Οι μαρίνες
Τα νέα δεν είναι το ίδιο ευχάριστα για τις μαρίνες αφού μόνο πέντε πήραν τη σημαία. Ούτε και η μαρίνα του Αγίου Νικολάου κατάφερε να προκριθεί. Στην πρώη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης φιγουράρει και πάλι η Ισπανία με 82, ακολουθούν η Ιταλία με 50 και η Τουρκία με 12 μαρίνες.
 
Οι γαλάζιες σημαίες
Συνολικά με 404 βραβευμένες ακτές, σε σχέση με 383 πέρυσ, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες. Σ΄ ολόκληρο τον κόσμο βραβεύθηκαν 2549 ακτές με τη «Γαλάζια Σημαία». Η χώρα μας υστερεί ωστόσο πάρα πολύ στις μαρίνες, με μόλις 5 βραβευμένες, σε σύνολο 638 παγκοσμίως.
 
Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σήμα στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές τους προϋποθέσεις.
 
Όμως δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν καθαρή θάλασσα, πέπει να τηρούνται 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
 
Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα υεύθυνη για το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Ενώ διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία.
 
Οι ραβευμένες παραλίες του νομού Λασιθίου
  • Δήμος Νεάπολης
    Μπούφος
  • Δήμος Αγ. Νικολάου
    Πόρος 1
    Πόρος 2
    Ελούντα
    Ελούντα/Πηγαϊδάκια
    Σχίσμα
    Ελούντα 1
    Δρήρος
    Χιόνα
    Πλάκα
    Χαβάνια 1
    Χαβάνια 2
    Άγιος Νικόλαος 1
    Άγιος Νικόλαος 2
    Άγιος Νικόλαος 3
    Αμμούδι
    Mirabello
    Κιτροπλατεία
    Άμμος/Μαρίνα
    Αλμυρός
    Άμμος/Δημοτική
    Πήλος
    Αμμουδάρα
    Βούλισμα
    Αγ. Παντελεήμονας
  • Δήμος Σητείας
    Σητεία 1/Γαλικό
    Σητεία 2/Πέτρα
    Σητεία 3/Καραβόπετρα
  • Δήμος Ιτάνου
    Βάι/Φοινικόδασος
  • Δήμος Λεύκης
    Βουρλιά
  • Δήμος Μακρύ Γιαλού
    Ανάληψη
    Μακρύγιαλος/Λαγκούφα
  • Δήμος Ιεράπετρας
    Ιεράπετρα 1 /Δημοτική
    Ιεράπετρα 2 /Δημοτική
    Ιεράπετρα 3
    Αγία Φωτιά
    Κουτσουνάρι /Αγ. Ιωάννης
    Κουτσουνάρι 2

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos