Ρούσσος Κούνδουρος, εις μνήμην
Επιμνημόσυνη δέηση

29 Αυγούστου 1944, εκτελείται στις φυλακές Αγιάς Χανίων, ο Ρούσσος Κούνδουρος μαζί με άλλους πατριώτες που κρατούνταν εκεί, εκτελέσεις που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει γιατί η Ελλάδα ήταν ήδη ελεύθερη, αλλά οι Βρετανοί μη μπορώντας να ελέγξουν την Κρήτη και το ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση, στην άτυπη συνάντηση που έγινε στη Λισαβόνα συμφώνησαν με τους Γερμανούς να παραμείνουν στο νησί μερικούς μήνες ακόμα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν διάφορες εκκαθαρίσεις πατριωτών, εκτελέσεις, ανάμεσα τους και ο Ρούσσος Κούνδουρος, ένας άνθρωπος που είχε προσφέρει και θα μπορούσε να είχε προσφέρει πολλά στη συνέχεια αν δεν κοβόταν το νήμα της ζωής του από έναν δωσίλογο.

Ρούσσος Κούνδουρος, εις μνήμην
ο Δημήτρης Κουνενάκης, στις λεπτομέρειες

Το πρωί της Κυριακής (28/8) έγινε στο χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Ρούσσου Κούνδουρου, μνημόσυνο, παρόντων των αρχών του τόπου αλλά και κόσμου που γνωρίζει και σέβεται την ιστορία.

Για τον Ρ. Κούνδουρο μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις μέρες, στις συνθήκες και στην άδικη δολοφονία ενός αριθμού ανθρώπων παρ’ ότι η Ελλάδα ήταν ήδη ελεύθερη. Τέλος κατατέθηκαν λουλούδια στον αδριάντα.

Ρούσσος Κούνδουρος, εις μνήμην
τέσσερις πρώην και νυν δήμαρχοι: Γιώργος Χατζηδάκης, Γιώργος Μενεγάκης, Δημήτρης Κουνενάκης και Αντώνης Ζερβός

Παρέστησαν δήμαρχοι με μπροστάρη τον Γιώργο Χατζιδάκη 100 ετών πλέον, τον νυν Δήμαρχο Αντώνη Ζερβό. αλλά και Γιώργο Μενεγάκη και Δημήτρη Κουνενάκη.

Παρέστη επίσης και ο εγγονός του Ρούσσου, Ανδρέας Κούνδουρος, γιος του Τίτου.

Η ομιλία του Δημήτρη Κουνενάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos