Σήματα Μορς, από σημείο σε σημείο, καλοκαιρινή εκστρατεία
Ο Γιώργος Καναβάκης με το χειριστήριο Μορς

Για τη τεχνολογία μετάδοσης σημάτων Μορς, τον εφευρέτη, τις δυνατότητες, τότε και σήμερα, αλλά και το τεχνολογικό σήμερα, μιλήσαμε με τους πιτσιρικάδες που συμμετείχαν

στη Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, από σημείο σε σημείο.

Η εκπαιδευτικός Ελένη Τζερεμέ, ο Ραδιοερασιτέχνης Γιώργος Καναβάκης και ο ιδιοκτήτης του 104.4 Fm, Γιώργος Τουτουδάκης, εξήγησαν στους νέους μαθητές, ποιος ήταν ο κύριος Μορς, εμπνευστής του κώδικα, πως μεταδιδόταν αρχικά, πως στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ραδιοκύματα και μέχρι πότε χρησιμοποιούνταν στη ναυτιλία, πριν καταργηθεί και ο κώδικας και ο ασυρματιστής. Ο Γιώργος Καναβάκης έφερε μαζί το χειριστήριο μετάδοσης σημάτων Μορς, με το οποίο εξέπεμψε γράμματα και προτάσεις. Δεν γινόταν να μην γνωρίσουν τα παιδιά και τον πλέον διάσημο Έλληνα Μαρκόνι τον ποιητή Νίκο Καββαδία.

Σήματα Μορς, από σημείο σε σημείο, καλοκαιρινή εκστρατεία
γράφοντας λέξεις σε κώδικα Μορς

Φυσικό ήταν όσο και αναμενόμενο, η περιέργεια των παιδιών να φτάσει μέχρι το σήμερα, τους δορυφόρους και τα ψηφιακά συστήματα. Εδώ, οι εξηγήσεις δόθηκαν όσο το δυνατόν απλοϊκά, για να πάρουν μια πρώτη, ελάχιστη γεύση των σημερινών τεχνολογιών οι ελπίδες του τόπου.

Τέλος οι μικροί μαθητές, εξασκήθηκαν γράφοντας μερικές λέξεις σε κώδικα Μορς.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, ολοκληρώνεται τη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos