Σεβασμό στις αποφάσεις του ΔΣ οροπεδίου για τον Αποσελέμη
το φράγμα Αποσελέμη

Τον σεβασμό των ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Οροπεδίου Λασιθίου σχετικά με τις εξελίξεις στα έργα του φράγματος Αποσελέμη ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς

ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης. Συγκεκριμένα για το θέμα ο Δήμαρχος σε δήλωση του αναφέρει:

«Έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα έργα του φράγματος Αποσελέμη στο οροπέδιο Λασιθίου και την διαχείριση του ζητήματος από τους εμπλεκόμενους φορείς, ως δημοτική αρχή κάνουμε γνωστό ότι, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την απαξίωση-μη σεβασμό των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Επικαλούμαστε το Νόμο 4071/2012 (άρθρο 4) σχετικά με την αρμοδιότητα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων από τον ορεινό μας Δήμο και δεν επιτρέπουμε την συνέχιση των εργασιών στο εν λόγω έργο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εκτέλεση της υπ’ αριθμό 143/2017 από 27-07-2017  ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέση μας αδιαπραγμάτευτη, που κάνουμε γνωστή προς κάθε κατεύθυνση, είναι ότι, τα αυτοδιοικητικά θέματα-προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύνονται με αστυνομικές διατάξεις, αλλά μέσα από δημοκρατικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αντιδρά, λόγω και του τρόπου που συνεχίζεται το έργο διάνοιξης της σήραγγας από τον Χώνο στο φράγμα, με την εκτροπή κυκλοφορίας από στον δρόμο προς τη Βιδιανή, όσο και για την έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης για την παροχή αντισταθμιστικών οφελημάτων στον δήμο, όπως το αρδευτικό δίκτυο.

Θέσαμε τις αιτιάσεις αυτές υπ’ όψιν του κυρίου Καζάση και μας απάντησε:

Θεωρώ πως ένα έργο όπως αυτό του Αποσελέμη ξεφεύγει από τα γεωγραφικά όρια του Οροπεδίου. Η γρήγορη εξέλιξη του θα έπρεπε πρωτίστως να ενδιαφέρει όχι μόνο τον ΟΑΚ αλλά και όλους τους κατοίκους/ωφελούμενους που υδρεύονται από το φράγμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παίζουμε με τον χρόνο προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια νερού στο φράγμα τον επόμενο χρόνο, κάτι που για την ώρα είναι αμφίβολο. Επιπλέον, αν και κατανοώ την αμφισβήτηση των κατοίκων στην εξαγγελία για την χρηματοδότηση του έργου των δικτύων στο Οροπέδιο, αμφισβήτηση που πηγάζει στην εξαπάτηση τους στο παρελθόν, επιτρέψτε μου να έχω εμπιστοσύνη στην σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού και του Γεν. Γραμματέα. Τα παραπάνω τα έχω συζητήσει με το Δήμαρχο με τον οποίο διατηρούμε άριστες σχέσεις. Καταλήγοντας να πω ότι η ενέργεια του ΟΑΚ να απεγκλωβιστεί το έργο μέσω της έγκρισης από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιθετική ενέργεια αλλά ως κίνηση προστασίας του δημοσίου συμφέροντος (υπενθυμίζω ότι ο ανάδοχος έχει ουσιαστικά σταματήσει τις εργασίες του).
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos