Το επίκεντρο του σεισμού

Ρόδος

Σεσμική δόνηση μεγέθους 6.3 R, κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, 6.4 R κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ξύπνησε το πρωί στις 06:26, κυρίως τη Ρόδο, αλλά και τη Κάρπαθο, τη Κάσο, τη Κρήτη και τα παράλια της Τουρκίας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο, αφού, πέρα από το μέγεθος, είχε και διάρκεια. Το επίκεντρο εντοπίζεται 30 Km νότια του νησιού της Ρόδου, μέσα στη θάλασσα. Έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές, όπως κατολισθήσεις, πτώση σοβάδων και διακοπές ρεύματος.

Το επίκεντρο φαίνεται στη φωτογραφία.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος περί τα 60 Km και έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Έχουν ακολουθήσει μετασεισμικές δονήσεις χαμηλής ισχύος.

Στον Αρχάγγελο της Ρόδου μια 56χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στη προσπάθεια της να βγει έξω από το σπίτι της, έπεσε και στραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Ευτυχώς το εγγόνι της τραυματίστηκε ελαφρά.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η αργοπορία ενημέρωσης του κοινού απο τα αρμόδια όργανα, ειδικά στη περιοχή. Εάν η δόνηση είχε προκαλέσει τσουνάμι, οι κάτοικοι των νότιων ακτών της Ρόδου, και των ανατολικών ανατολικών της Καρπάθου, θα βρίσκονταν κυριολεκτικά απροετοίμαστοι.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos