ΚύθηραΣεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 13:34 σήμερα το μεσημέρι, (8/1), σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, άκόμα και στη Κύπρο.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο σεισμός είναι μεγέθους 6.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε ιδιαίτερα αισθητός, στα Κήθυρα, στα Χανιά, αλλά και στη νότια Πελοπόνησο.
 
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 215 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά ης Αθήνας, 93 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων, στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Κήθυρα και στη Κρήτη, με εστιακό βάθος περίπου 70 χιλιομέτρων.
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινσιτούτου, κ. Σταυρακάκης, χαρακτήρισε σφοδρή τη δόνηση, λέγογοντας ότι το μεγάλο εστιακό βάθος μας έσωσε. Πρόκειται μάλλον για τη κύρια δόνηση, ενώ έχουν καταγραφεί και κάποιοι μετασεισμοί.

Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προβλέψει το σημερινό σεισμό κι το μέγεθός του από το 2002, όταν είχαν δημοσιεύσει στοιχεία σε επιστημονικό περιοδικό.

Ζημιές έχουν για την ώρα καταγραφεί κυρίως στα Κήθυρα. Ένα κομμάτι της πλατείας στο χωριό Μητάτα, υποχώρησε και παλιά σπίτια όπως και η εκκλησία απέκτησαν ρωγμές,
 
Σεισμογράφοι στο Γεωδυναμικό ΙνστιτούτοΟ Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας δήλωσε ότι για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές στη Κρήτη. Όμως αρχίζει άμεσα ο έλεγχος των σχολείων και δημοσίων κτιρίων. Έχουν αναφερθεί καποιοι μικροτραυματισμοί. Ένα παλιό σπίτι κατέρευσε στη Κίσσαμο.
 
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η δόνηση έγινε αισθητή και στο Κάιρο, αλλά και στη νότια Ιταλία.
 
Ιστορικά, τέτοιου μεγέθους δόνηση στη περιοχή, είχε σημειωθεί στο 1903, μεγέθους 8 Ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Μητάτα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos