Στις προθέσεις της κυβέρνησης ο ΒΟΑΚ λέει Τσίπρας στον Αρναουτάκη
ποτέ δεν θα τελειώσει αυτός ο δρόμος….

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, απαντά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που σε πρόσφατη επιστολή του  επισήμανε στον Πρωθυπουργό την επιτακτική αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου.

Με αφορμή την απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε εκ νέου στη πάγια θέση της Περιφέρειας για την υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου με ρήτρα διαθεσιμότητας χωρίς διόδια και σταδιακή αποπληρωμή από το Κράτος. Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

«Σύμφωνα με την απάντηση που λάβαμε από τον Πρωθυπουργό, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να γίνει ο Βόρειος Οδικός Άξονας και πιστεύω ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους 4 αυτοκινητόδρομους στην υπόλοιπη Ελλάδα που πρέπει να ολοκληρωθούν το 2017, θα ξεκινήσει η διαδικασία και για τον ΒΟΑΚ. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μετά την προκήρυξη της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η οποία έπρεπε να είχε γίνει από το 2008, αλλά δυστυχώς δεν έγινε, να δώσει αυτό το σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ ούτως ώστε να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη αλλά με τον τρόπο που εμείς προτείνουμε.
Με ρήτρα διαθεσιμότητας χωρίς διόδια και η αποπληρωμή γίνεται από το Κράτος σε βάθος 30-35 χρόνων. Η Κρήτη δικαιούται αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, έχουμε συζητήσει αρκετές φορές με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον κ. Σταθάκη, τον κ. Σπίρτζη, είναι θετικοί για να προχωρήσει το έργο με την πρόταση που εμείς έχουμε υποβάλλει.

Απαιτείται όμως περισσότερη πίεση από όλους τους φορείς της Κρήτης, τη Περιφέρεια, τους δήμους, τους βουλευτές μας, ότι, με την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης μπορούμε να δούμε σε πρώτη φάση μέσα σε ένα χρόνο 50-60 χιλιόμετρα που έχουν ετοιμαστεί, και μπορούν να ξεκινήσουν να δημοπρατηθούν και παράλληλα να προετοιμάζεται το άλλο κομμάτι των 60-70 χιλιομέτρων  να δημοπρατηθούν σε επόμενη φάση από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι μελέτες. Εμείς από τη πρώτη στιγμή που υποβάλλαμε αυτή τη πρόταση για τον ΒΟΑΚ ενημερώσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς, και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ανακοινωθεί η υλοποίηση του μεγάλου έργου μέσω της πρότασης μας».

ΒΟΑΚ, Απαντητική επιστολή Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη

«Κύριε Περιφερειάρχη,

Έχοντας λάβει την από 10.06.2016 επιστολή σας, θα ήθελα να επιβεβαιώσω με την παρούσα, τη δέσμευση μου για την απρόσκοπτη και επιτυχή αποπεράτωση του έργου της «Κατασκευής και Συντήρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)».

Το έργο της ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ, αποτελεί όχι μόνο ένα δίκαιο διαχρονικά αίτημα της Κρητικής κοινωνίας, αλλά και ένα αναπτυξιακό έργο υποδομής που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης και θα συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική προβολή και οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ΒΟΑΚ, ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, σας ενημερώνω ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί, οι πρώτες ενέργειες και δράσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και εμπλεκόμενων φορέων, ώστε άμεσα να υλοποιηθεί το έργο.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης, με την πραγμάτωση έργων αιχμής, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, που συντείνουν στη μετάβαση σε μια νέα εποχή για ολόκληρη τη Χώρα».

Ο Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos