Στον εισαγγελέα για το αιολικό πάρκο στο Κάτω Χωριό
το σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Στον εισαγγελέα Λασιθίου προσφεύγουν πολίτες από το Κάτω Χωριό και την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, ζητώντας να διερευνηθούν μια σειρά θέματα γύρω από το αιολικό πάρκο που έχει αρχίσει να δημιουργείται σε έναν λόφο απέναντι από το χωριό.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ιεράπετρας για Βιώσιμο Περιβάλλον, ζητούν να ερευνηθεί εάν η όλη διαδικασία αδειοδότησης είναι σωστή και πλήρης, μιας και το τοπωνύμιο “Σμαϊλόγγοσι” δεν το γνωρίζει κανείς, αλλά και οι εκτάσεις του πάρκου δεν είναι σαφές εάν γειτνιάζουν ή βρίσκονται μέσα στις εκτάσεις της Ξένιος Ζευς Α.Ε., που είχαν αγοραστεί για το αεροδρόμιο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία:

  1. το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας αρνήθηκε ουσιαστικά να συζητήσει το θέμα στη πρόσφατη συνεδρίαση του,
  2. Εδώ και κάποιες εβδομάδες εμφανίστηκε και πάλι στη τηλεόραση μέσω Digea, το ΑΕ TV, συμφερόντων ??????.

Μηνυτήρια Αναφορά Πολιτών

Ιεράπετρα 15/01/2019

Αξιότιμε/η κε /κα Εισαγγελέα

Οι κάτωθι υπογράφοντες πολίτες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Δ.Δ Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, θέλουμε να σας αναφέρουμε, ότι στην περιοχή Τουρλωτό Κεφάλι (Σμαϊλόγγοσι) Επισκοπής Δ.Δ. Κάτω Χωριού, του Δήμου Ιεράπετρας,  σε εργασίες που διενεργούνται για την κατασκευή αιολικού πάρκου από την εταιρία Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. και σε επίσκεψη πολιτών διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

Παρά τους όρους που έχουν τεθεί, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (απόφ 6ΚΞΚ653Π4-ΧΣΩ/25-9-18), ως προϋπόθεση για την διενέργεια εργασιών και αναφέρουν ότι όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη αρμοδίου υπαλλήλου της ΕΑ και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί διαμόρφωση υφιστάμενων δρόμων ή διάνοιξη νέων, η εταιρία και ο εργολάβος που εκτελεί τα έργα, τους παραβιάζει κατάφωρα. Σύμφωνα δε με τους όρους της εγκριτικής απόφασης σε περίπτωση παραβίασής τους, η άδεια αίρεται αυτοδίκαια.

Συγκεκριμένα έχουν διανοιχθεί (και χωρίς να ελεγχθούν από την Δ/νση Δασών Λασιθίου) μέχρι στιγμής, δρόμοι συνολικού μήκους διακοσίων εβδομήντα (270) μέτρων! Ως εξής: ένας δρόμος (μήκους 60 μ. και πλάτους 2,70μ.), ένας δεύτερος (μήκους 80μ. και πλάτους 3,45 μ) και επιπλέον ένας μήκους 130μ και πλάτους 4,35μ. Τα συγκεκριμένα αναφερόμενα, έχουν διαπιστωθεί από τους συμπολίτες μας Γιώργο Τομαδάκη, Μιχάλη Λιαπάκη (επισκέψεις 30 και 31/12/18, Σαββατοκύριακο) και ο Αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης (επίσκεψη  μετά του Γιώργου Τομαδάκη στις 9/1/19, Τετάρτη). Σας επισυνάπτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σχετική καταγγελία έγινε αμέσως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, πρώτα με τηλεφωνική επικοινωνία του συμπολίτη μας Παύλου Δασκαλάκη με την κ. Σωφιανού (προϊσταμένη της ΕΑ) και σε συνέχεια με ηλεκτρονικά μηνύματα στις 30-12-18 και στις 8-1-19, αλλά και με επιστολή στην οποία είχαμε επισυνάψει το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Μέχρι σήμερα, ουδεμία παρέμβαση είχαμε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου, ώστε να άρει τη σχετική άδεια που η ίδια παραχώρησε, εφόσον η εταιρία εκβιαστικά συνεχίζει  να παραβιάζει την σχετική απόφαση.

Διαπιστώνουμε, επίσης, διαρκή παράβαση των νόμων και για τον λόγο αυτόν απευθυνόμαστε σε εσάς και σας  παρακαλούμε για την άμεση επέμβαση σας.

Προς επίρρωσις της ανάγκης επείγουσας επέμβασής σας, σημειώνουμε τα εξής:

  1. Η περιοχή όπου σήμερα ετοιμάζεται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο, είναι ιδιοκτησίας της εταιρίας Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε και αγοράσθηκε από αυτήν το 2008 (κατά το μεγαλύτερο μέρος της) και σε συνέχεια το 2012. Συνολικά η έκταση είναι 77,8 στρέμματα. Οι εργασίες γίνονται βάσει της αρχικής αδείας που έχει λάβει η εταιρία από την ΡΑΕ με αριθμό ΑΔ-00339 (βάσει της απόφασης του ΥΠΑΝ Δ6/Φ17.280/3267π.ε/18.7.2002) η οποία τροποποιήθηκε με την 9388/30-12-2009 τροποποίηση της Απόφασης Γενικού Γραμματέα
    Περιφέρειας Κρήτης περί Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Με την τροποποίηση αυτή, άλλαξε ο αριθμός των ανεμογεννητριών και το οικόπεδο του αιολικού πάρκου από 330,97 στρέμματα της αρχικής αδείας τροποποιήθηκε σε 77,8 στρέμματα.

Χρήζει όμως διερευνήσεως το εξής: Ποιες εκτάσεις αφορά η αρχική άδεια, του 2002, αφού η κατασκευάστρια εταιρία δεν είχε ιδιόκτητες εκτάσεις τότε, σύμφωνα με έρευνα που κάναμε στο υποθηκοφυλακείο της Ιεράπετρας;

Να σημειώσουμε ότι όλη η περιοχή εκεί εκτάσεως 360 περίπου στρεμμάτων είναι ιδιοκτησία της εταιρίας  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ δτ XENIOS ZEYS AIRPORT αγορασθείσα το 1996 με σκοπό την κατασκευή αεροδρομίου, σχέδιο το οποίο τελικά δεν ευοδώθηκε. Επισυνάπτουμε σχετικό χάρτη.

Χρήζει διερευνήσεως ΑΝ, για ποιόν λόγο και με ποιόν τρόπο η περιοχή αυτή (πλην ίσως του συγκεκριμένου λόφου για τούτο και πρέπει να αναζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ακριβείς χάρτες),  που ανήκει στην ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ δτ XENIOS ZEYS AIRPORT   εμφανίζεται στην  αρχική άδεια της Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. για αιολικό πάρκο.

Προς τούτο, ζητούμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (επισυναπτόμενο έγγραφο) να μας προμηθεύσει τις αρχικές μελέτες και εγκρίσεις για το αιολικό πάρκο. Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να διερευνήσουμε το θέμα αυτό ώστε να αναδειχθεί εάν έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις.

  • Η Κ.Ι.Σαραντόπουλος ΑΕ-Ανδρέα Ανατολιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. στα έγγραφά της, στην σχετική άδεια και στις ανακοινώσεις, ονομάζει τον λόφο όπου τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες, Σμαιλόγγοσι. Το τοπωνύμιο αυτό ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1996 απο την εταιρία ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ δτ XENIOS ZEYS AIRPORT για να περιγράψει το συγκεκριμένο μέρος της ιδιοκτησία της εταιρίας. Είναι άγνωστη στους ντόπιους, στους αρχαιολόγους και δεν υπάρχει σε κανένα ιστορικό αρχείο ή έγγραφο. Η περιοχή λέγεται Τουρλωτό Κεφάλι και είναι εντός του αρχαιολογικού πάρκου «Ισθμός Ιεράπετρας», όπως φαίνεται και στους χάρτες του ΓΠΣ Ιεράπετρας, όπου έχουν  βρεθεί σε προανασκαφικές και ανασκαφικές έρευνες σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Προκαλούνται ερωτηματικά γιατί η εν λόγω εταιρία χρησιμοποίησε από την πρώτη της άδεια το 2002 αυτήν την ονομασία.  Είναι ενδεικτικό ότι και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία στα συμβόλαιο αγοράς της έκτασης το 2008 χρησιμοποιεί το τοπωνύμιο Τουρλωτό Κεφάλι.
  • Επίσης το οικόπεδο κατασκευής του αιολικού πάρκου γειτνιάζει άμεσα και εφάπτεται  με αρχαιολογικούς χώρους προς Βορράν με τον Άνω Καλαμάτη, ενώ γειτνιάζει και με άλλον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο «Της Αφροδίτης το Κεφάλι» Ανατολικά. Στην ουσία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με σημαντικότατο αρχαιολογικό πάρκο (με 20 διαπιστωμένους αρχαιολογικούς χώρους που εντόπισε και έκανε  ανασκαφική έρευνα ο αρχαιολόγος κ Παναγιωτάκης) κατά παραγγελία της εταιρίας ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ΑΕ. Τούτο εξηγεί τους αυστηρούς όρους της εγκριτικής απόφασης της ΕΑ. Οι όροι αυτοί παραβιάστηκαν και θα συνεχίσουν να παραβιάζονται κατάφωρα. Κατά παράβαση δε των νόμων η πρώτη ανεμογεννήτρια θα τοποθετηθεί σε απόσταση διακοσίων μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο του Καλαμάτη και πέραν της οπτικής ρύπανσης, της πιθανότητας ατυχήματος υπάρχει και έντονη ακουστική όχληση υπονομεύοντας οποιαδήποτε απόπειρα αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου.
  • Στο άμεσο μέλλον και καθώς οι εργασίες θα επεκταθούν για την ισοπέδωση του 3ου και 4ου πλατώματος (σήμερα έχουν γίνει τα 2 πρώτα) θα διανοιχθούν επιπλέον δρόμοι ενώ για να περάσει το γεωτρύπανο για τις δοκιμαστικές μετρήσεις του υπεδάφους, τα φορτηγά με τα υλικά και βεβαίως αργότερα τα ακόμη μεγαλύτερα φορτηγά των 40 τόνων, με τις ανεμογεννήτριες θα σκαφθούν οπωσδήποτε οι διανοιχθέντες δρόμοι για να μειωθεί η κλίση και βεβαίως θα διαπλατυνθούν και θα τσιμεντοστρωθούν.
  • Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να κατασκευασθεί αιολικό πάρκο και συγχρόνως να τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Είναι μάλιστα απορίας άξιο πώς εδόθη άδεια κατασκευής ακριβώς δίπλα σε σημαντικότατο αρχαιολογικό πάρκο και κατά παράβαση των προβλεπόμενων από τον νόμο περί αποστάσεων. Τους λόγους αυτούς αναπτύξαμε και στην επισυναπτόμενη ένσταση προς την ΡΑΕ την 18/10/18 χωρίς να τύχουμε απαντήσεων.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας: α) Επείγει, να σταματήσουν ΑΜΕΣΩΣ οι εργασίες στην εν λόγω περιοχή, εφόσον παραβιάστηκε και παραβιάζεται διαρκώς, η σχετική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, β) Επείγει να διερευνηθούν όλα τα αναφερόμενα ανωτέρω, στις αρμόδιες υπηρεσίες (ποια έκταση τίνων ιδιοκτητών χρησιμοποιήθηκε το 2002 για να ληφθεί η πρώτη άδεια από την εν λόγω εταιρεία, γιατί χρησιμοποιήθηκε το τοπωνύμιο Σμαιλόγγοσι αντί του ορθού Τουρλωτό Κεφάλι και αν αυτό έχει σχέση με τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί εκεί και το αρχαιολογικό πάρκο «Ισθμός Ιεράπετρας» ), γ) Να εφαρμοστούν οι νόμοι της ελληνικής πολιτείας και οι σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για τέλεση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

Συνημμένα:

  1. Εγκριτική απόφαση της εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου
  2. Ένσταση προς ΡΑΕ 18-10-15
  3. Καταγγελία προς την εφορεία αρχαιοτήτων
  4. Φωτογραφίες από την πρόοδο των έργων
  5. Χάρτης ιδιοκτησίας της εταιρίας Ξένιος Ζεύς
  6. Αίτημα προς αποκεντρωμένη διοίκηση 16-1-19
  7. ισχύουσα άδεια ΡΑΕ για κατασκευή αιολικού πάρκου (15-1-19)
  8. Φύλλο με χειρόγραφες υπογραφές

Οι υπογράφοντες Πολίτες

Με εκτίμηση

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos