Πεπόνης ΜανόληςΜε αφορμή τη σημερινή πανελλαδική απεργία αλλά και την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου ο κ. Μανόλης Πεπόνης μίλησε στον 104.4 fm για τα τεκταινόμενα στον εργατικό χώρο, για τη σημασία των εθνικών συλλογικών συμβάσεων των οποίων οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του ερχόμενου έτους, αλλά και για τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ερατικού Κέντρου του νομού Λασιθίου.
Ποιο είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
 
Να σας πω ότι υπήρξε μία ανανέωση στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και πρόσφατα τρεις συνάδελφοι από το ΔΣ. Πήρανε σύνταξη και στις θέση τους μπήκαν τρεις νέοι συνάδελφοι. Καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί όπως σε όλα τα θεσμικά όργανα έτσι και στο εργατικό κέντρο πάντα μπαίνει το θέμα της ανανέωσης, ειδικά των νέων ανθρώπων, που δυστυχώς από ότι βλέπουμε και στα υπόλοιπα κοινά δεν έχουν πολύ όρεξη να ασχοληθούν αλλά σ΄ αυτή την περίπτωση είμαι ικανοποιημένος γιατί και περισσότερες γυναίκες συναδέλφισσες είναι στο διοικητικό συμβούλιο και περισσότεροι νέοι συνάδελφοι.
 
Οι αλλαγές που έγιναν εναι ότι μπήκαν δυο συνάδελφοι από την Ιεράπετρα στο διοικητικό συμβούλιο του εργατικού κέντρου εκ των οποίων ο ένας θα είναι αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου στην Ιεράπετρα. Το ίδιο έγινε και στη Σητεία.
 
Αντιπρόδρος μπήκε ο Μανόλης Κοκολάκης που είναι και από τον ¶γιο Νικόλαο. Γραμματέας ο Γιώργος Φαζός, Γραμματέας Οικονομικού δηλαδή ταμίας ο Πέτρος Τραντάς και είναι και τρεις νέες συναδέλφισσες η Μαρία Φαζού, η Δήμητρα Κουτσαλή, και η Ρένα Θραψανιώτη από τους δασοπυροσβέστες. Η θητεία, όπως γνωρίζετ,ε ισχύει για τρία χρόνια.
 
Η σημερινή απεργία
 
Ειδικά η σημερινή απεργία παρότι από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, είχε προαποφασιστεί πριν από δύο μήνες, μπήκαν έσα στα αιτήματα και άλλα και οι αντιρρήσεις για τις ΔΕΚΟ. Ειδικά το άρθρο 14, που κατά κάποιο τρόπο θίγει τις συλλογικές συμβάσεις και αυτό αντιβαίνει το Σύνταγμα και πιστεύω ότι και να περάσει τελικά από τη Βουλή υπάρχει ένα πρόβλημα γιατί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση είνα κατοχυρωμένη συνταγματικά και έτσι πρέπει να γίνεται σε μία δημοκρατία όπως επίσης και μία απεργία είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά γιατί άκουσα το πρωί στις ειδήσεις ότι μια εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια γι τη σημερινή ημέρα.
 
Για τη σημερινή ημέρα έχει, γιατί είμαι στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΣΕ, είχαμε αποφασίσει πριν από δύο μήνες ότι θα γίνει η απεργία και με κύριο  αίτημα είχε και έχει την εθνική συλλογική σύμβαση, στην οποία εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας διαπραγματεύονται (έτσι γίνεται στις δημοκρατίες και σύμφωνα με το σύνταγμα) οι εργοδότες με τους εργαζόμενους. Και μιλάμε ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα.
 
Εκεί λοιπόν θα πρέπει να καταλάβουν σήμερα και οι εργαζόμενοι, ειδικά του ιδιωτικού τομέα, και αυτοί που έχουν κάποιες αντιρρήσεις ότι η σημερινή απεργία έχει να κάνει ας το πούμε με μία επίδειξη δύναμης. Έτσι πρέπει να γίνεται και σε σχέση με τους εργοδότες. Οι εργοδότες από ότι θα ξέρετε και εσείς, οι πρώτες υπόνοιες που άφησαν είναι για αυξήσεις στο 3.5%.
 
Καταλαβαίνετε όμως ότι με τον πληθωρισμό να είναι πολύ πιο πάνω, με τη ακρίβεια, με το πετρέλαιο και με όλα αυτά που συμβαίνουν καταλαβαίνετε ότι το 3,5% δεν φτάνει ούτε να καλύψεις τον πληθωρισμό. Η ΓΣΣΕ σε απόφαση της ζητάει 7.5 με 8% , όπου εκτός από τον πληθωρισμό, το ΦΠΑ που αυξήθηκε από 18 σε 19% και από την ακρίβεια την καθημερινή κλπ ζητάμε και ένα ποσοστό 1,5% το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και που έχει να κάνει με τη σύγκριση που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μεταξύ του μέσου όρου μισθών και συντάξεων της ευρωπαϊκής ένωσης των 15 και όχι των 25 με τους αντίστοιχους ελληνικούς.
 
Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες οι έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με ιμές Ε.Ε. αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις να είναι τριτοκοσμικές.
 
Περί δίκαιων αιτημάτων
 
Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς τουλάχιστον σαν εργατικό κέντρο ποτέ δεν είχαμε ακραίες θέσεις και ποτέ δε βλέπουμε τους εργοδότες σαν εχθρούς μας και μάλιστα πολλές φορές έχουμε πει ότι ειδικά στο νομό Λασιθίου οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που οι περισσότερες είναι μικρομεσαίες, όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι.
 
Μακριά από εμάς ότι για όλα φταίνε οι εργοδότες και ότι μας ρουφάν το αίμα κλπ. Η πραγματικότητα βέβαια από την άλλη μεριά λέει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κέρδη 500 και 1000% και δε μπορεί οι μισθοί να παραμένουν καθηλωμένοι τόσα χρόνια γιατί είπατε προηγουμένως για ην ΟΝΕ. Μην ξεχνάμε ότι και για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Νομισματική Ένωση τις θυσίες τις έκαναν οι εργαζόμενοι. 
 
Εγώ όλα τα χρόνια που δουλεύω από φοιτητής ακόμα θυμάμαι ότι πρέπει να σφίγγουμε το ζωνάρι, σε λίο θα βγούμε στη σύνταξη και ακόμη θα σφίγγουμε το ζωνάρι.
 
Οι θυσίες των εργαζομένων πρέπει κάποια στιγμή να ανταποδοθούν και δε μιλάω για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που οι μισθοί είναι πολύ κατώτεροι από τους ευρωπαϊκούς, μιλάω γα τον ιδιωτικό τομέα όπου τα μεροκάματα και οι μισθοί απέχουν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η μόνιμη καραμέλα είναι ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
 
 Για να μην αναφερθούμε στις επιχειρήσεις που επιχορηγούνταν από το κράτος για να αυξήσουν την παραγωγή τους. και κάποια στιγμή τους βλέπουμε να μετακομίζουν σε γειτονικά κράτη. Και κανείς βέβαια να μην έχει πάει ποτέ στον εισαγγελέα. Στη Γαλλία και στη Γερμανία που οι μισθοί είναι αυτοί που είναι πως αντεπεξέρχονται. Δυστυχώς εδώ μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, δυστυχώς δεν ήταν μία αστική ανάπτυξη, όπως οι υπόλοιπες χώρες, εμάς η δική μας βασίστηκε στο εμπόριο εισαγωγών εξαγωγών.
 
Υπάρχουν πολλά προγράμματα επιχορηγήσεως. Από τις 100 επιχειρήσεις γι παράδειγμα που επιδοτήθηκαν στην Κρήτη μόνο 4 ήταν από το νομό Λασιθίου. Δε μπορούμε να λέμε ότι φταίνε μόνο οι εργαζόμενοι. Το άλλο που ακούω είναι ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κοστίζουν ακριβά και κάτι πρέπει να γίνει. Προτιμούν άλλους χωρίς ειδίκευση. Αυτό συμβαδίζει με την ποιόττα.
 
Μία πάλη γίνεται από τότε που ξεκίνησε ο κόσμος σαν οργανωμένη κοινωνία και ο καθένας θέλει τα περισσότερα και οι εργαζόμενοι αυτά που τους ανήκουν, τίποτα περισσότερα Επαναλαμβάνω ότι στόχος της σημερινής απεργίας είναι οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις και οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν από τις αρχές του νέου έτους. Βέβαια ανάμεσα μπαίνουν και άλλα αιτήματα και καλά κάνουν.
 
Είμαι πολύ αισιόδοξος που ο νομός Λασιθίου παρά τα τοπικιστικά προβλήματα που έχει σημειώνει μια αύξηση σε σωματεία σε 35% από την προηγούμενη τριετία, σε εγγεγραμμένα μέλη πάνω από 40% και με συνολικά μέλη που ξεπερνούν τα 5000. Το εργατικό κέντρο είναι ένα θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του νομού».
 
Η νέα σύνθεση
 
Το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, ανακοίνωσε ότι στις εκλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στις 4 Δεκεμβρίου, ψήφισαν 80 αντιπρόσωποι σε σύνολο 85. Οι δύο συνδυασμοί έλαβαν τους εξής ψήφου:
Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων 65, δηλαδή 80% και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία 14, δηλαδή 20%.
Από την Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων, εκλέχτηκαν 9 σύμβουλοι: οι Πεπόνης Εμμ., Φάζος Γεωργ., Κοκολάκης Εμμ., Γαρεφαλάκης Μιχ., Γραντάς Πέτρος, Φάζου – Μαρκάκη Μαρί, Μπουτζαλή –Πετσαλάκη Δήμητρα, Μπαλαντινάκης Ιωάννης και Παπαδομανωλάκης Γεώργιος.
Από την Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εκλέχτηκαν 2, οι Μεθυμάκης Γεώργιος και Μαριδάκης Ιωάννης. Ο πλειοψηφίσας σύμβουλος Πεπόνης Εμμ., θα συγκαλέσει το νέο Δ.Σ. ενός της εβδομάδας για να συγκροτηθεί σε σώμα.
Στο νέο Δ.Σ., συμμετέχουν 2 σύμβουλοι από τη Σητεία και 2 από την Ιεράπετρα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos