Συνάντηση Αχτσιόγλου με ξενοδοχοϋπάλληλους Λασιθίου
Συνάντηση Αχτσιόγλου με ξενοδοχοϋπάλληλους Λασιθίου

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κα Αχτσιόγλου Έφη, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου, ο Μιχάλης Γαρεφαλάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου

και η Μαρκάκη Μαρία, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου, καθώς και ο Χότζογλου Γιώργος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Τουρισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν  οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου και ο Μανόλης Θραψανιώτης Βουλευτής Ν. Λασιθίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αρκετά θετικό κλίμα και με αφορμή την υπογραφή της τοπικής κλαδικής σύμβασης μεταξύ του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ενώσεων ξενοδόχων.

Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Θραψανιώτης ευχαρίστησε την Υπουργό, η οποία παρά τον φόρτο εργασίας δέχθηκε και άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου.

Η κα Αχτσιόγλου συνεχάρη  τους εργαζόμενους για την υπογραφή της Συλλογικής  Σύμβασης Εργασίας. Ο κ. Γαρεφαλάκης, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα όπως την  αύξηση  του επιδόματος  ανεργίας, την διευθέτηση του ζητήματος με  το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας   καθώς και τον έλεγχο της παραβατικότητας εκ μέρους της εργοδοσίας( υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μαθητεία κλπ).

Η Υπουργός ως προς τα ζητήματα που ετέθησαν από το Σωματείο δήλωσε τα εξής. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επανέρχεται τον Αύγουστο. Αναφορικά με τις παραβάσεις των εργασιακών σχέσεων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες  ότι  θα υπάρξουν έλεγχοι, τονίζοντας μάλιστα ότι ιδιαίτερα για την Κρήτη θα γίνονται από μικτά κλιμάκια.

Η κα Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην βελτίωση του πλαισίου της πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και φοιτητές των τουριστικών σχολών, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά στην καταβολή έκτακτου επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και το εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων, η Υπουργός ανέφερε ότι θα λάβει υπόψη της τα ζητήματα αυτά.

Η κα Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε μετά το Πάσχα να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση ώστε να αναπτυχθούν εκτενέστερα τα θέματα των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε ότι φέτος προβλέπεται μια καλή τουριστική περίοδος, για αυτό και οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να είναι στοχευμένοι και τακτικοί, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Τέλος, όσον αφορά στα θέματα που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι του σωματείου, ο κ. Βαρδάκης δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας που έχει συσταθεί στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να συζητηθούν στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα μεταξύ Υπουργού Εργασίας και εκπροσώπων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos