Συνάντηση ΕΑΣΥΛ με την ηγεσία της Αστυνομίας
από τη συνάντηση

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου ΚΑΡΤΣΑΚΗ Γεωργίου και του Αντιπροέδρου ΒΑΜΒΑΣΑΚΗ Μιχαήλ της Ένωσης μας, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ Αριστείδη, παρουσία και του Προϊστάμενου του Επιτελείου του Αρχηγείου Αντιστράτηγο κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Ανδρέα, του Υποστρατήγου κ. ΒΟΛΥΡΑΚΗ Στυλιανού και του ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ Μανούσου εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών. Εκεί, σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκαν τα προβλήματα του Αστυνομικού Προσωπικού και των Υπηρεσιών του Νομού μας.

Ειδικότερα τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα του Νομού μας, όσον αφορά τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, που μαστίζει τις Αστυνομικές υπηρεσίες, φαινόμενο, που γίνεται εντονότερο κατά τη θερινή περίοδο, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος τουριστών σε επίπεδο Νομού και οι αστυνομικοί της Δ.Α Λασιθίου, υπερβάλλουν εαυτόν, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους και να προσφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του Νομού μας. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την ενίσχυση της Δ.Α. Λασιθίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν. 

Παράλληλα τέθηκε στον Αρχηγό η δυστοκία που παρατηρείται στην κάλυψη της οργανικής δύναμης, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι υπάρχει απροθυμία υπηρέτησης στο νομό μας εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών και προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι θα ήθελαν να υπηρετήσουν στο νησί, όντας από άλλες περιοχές της χώρας. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τα οικονομικά δεδομένα όλων, η νησιωτικότητα συνοδεύεται από εγγενή προβλήματα, η τουριστική κίνηση δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στα θέματα της κατοικίας και της διαβίωσης γενικά, με αποτέλεσμα, ενώ η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια να ανοίγει θέσεις στις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις,  αυτές να μην καλύπτονται προκαλώντας ανησυχίες για το άμεσο μέλλον, ότι ίσως η έλλειψη σε προσωπικό

να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Επομένως, για τους λόγους αυτούς, προτείναμε την ένταξη του Αστυνομικού Προσωπικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου στις κατηγορίες του αστυνομικού προσωπικού που απολαμβάνουν ειδικών κινήτρων, έτσι ώστε να γίνει πόλος έλξης στις επόμενες μεταθέσεις.

Επίσης αναφέραμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στον Αστυνομικό Σταθμό Τζερμιάδου που βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τομέα αστυνόμευσης που ξεκινάει από τα 800 μέτρα υψόμετρο έως τα 2.148 μ., όπου σε συνδυασμό πάντα με το κακό οδικό δίκτυο, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το απομακρυσμένο της περιοχής από τα μεγάλα Αστικά Κέντρα και την απροθυμία των συναδέλφων να υπηρετούν εκεί,  ζητήσαμε να χαρακτηριστεί η ως άνω Υπηρεσία «δυσμενούς διαβίωσης», ώστε η επιπλέον μοριοδότηση αλλά και τα άλλα προνόμια, πέρα του ότι θα αποδείξουν ότι η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναγνωρίζει το ειδικό των συνθηκών, θα εξασφαλίσει και άμεσα τη στελέχωση της υπηρεσίας με περισσότερους αστυνομικούς.

Ακόμα του θέσαμε το πρόβλημα των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Αστυνομικού Σταθμού Οροπεδίου Λασιθίου, που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να πληρούν όσο το δυνατόν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας του αστυνομικού προσωπικού.

Τέλος, από μέρος μας κατατέθηκε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 9 του Προεδρικού Διατάγματος 622/1985, ώστε να απονέμεται το μετάλλιο ευδόκιμης υπηρεσίας Γ΄ τάξης στους Αστυφύλακες έπειτα από 3 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στον βαθμό αυτό προκειμένου να αναγνωριστεί ηθικά η μέχρι τότε προσπάθεια τους και να συνεχίσουν με ακόμα περισσότερο ζήλο να προσφέρουν τις υπηρεσίες στους στην ελληνική κοινωνία.  

Ο Αρχηγός, με ενδιαφέρον άκουσε τα όσα ειπώθηκαν κατ’ ιδίαν και εξέφρασε θετικά την διάθεση του να εξετάσει άμεσα τα αιτήματα μας και να αποδώσει λύσεις στα προβλήματα που του τέθηκαν. 

Για το Δ. Σ. της Ε.Α.Υ. Ν. Λασιθίου
Ο Πρόεδρος    
Γεώργιος Χ. ΚΑΡΤΣΑΚΗΣ
Ο Γενικός Γραμματέας    
Μιχαήλ Κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos