Συνάντηση Θραψανιώτη με Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Γαργαδόρο
η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Γαργαδόρο με τον βουλευτή

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε το Σάββατο 21/4/2018 με  αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών και ενημερώθηκε για τις αντιρρήσεις που προβάλουν σχετικά με το έργο

στην παραλία του Γαργαδόρου. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γιώργος Καλλιντέρης.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα που παρουσιάζει το έργο τόσο σε σχέση με τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν όσο και τους κινδύνους που παρουσιάζει για τους λουόμενους με τον τρόπο της κατασκευής του. Επισημάνθηκαν αυθαιρεσίες στην κατασκευή που δεν προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη και τονίστηκε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν αντέδρασαν έγκαιρα και αποφασιστικά, παρά τις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες. Έθεσαν δε το ερώτημα αν το έργο έχει ολοκληρωθεί, αν έχει παραληφθεί και από ποιόν, καθώς και αν θεωρείται ασφαλές.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες παραλίες του Μεραμπέλου και τονίστηκε ότι παρατηρείται πληθώρα αυθαιρεσίων και παρανομιών που αποκλείουν την πρόσβαση στους κατοίκους και τους τουρίστες, καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλον και την ακτογραμμή και δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού ανάμεσα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Καταγγέλθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένες περιπτώσεις, όχι μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και για ιδιώτες.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης αφού συνεχάρη  την Πρωτοβουλία Πολιτών για το ενδιαφέρον τους αλλά και τις ανησυχίες τους για  τον τόπο και τους ευχαρίστησε για τη συνεχή ενημέρωση για το θέμα, συμφώνησε ότι το πρόβλημα των ακτών πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά με σαφείς κανόνες και αυστηρούς ελέγχους. Επεσήμανε ότι η ανάπτυξη ενός  τόπου  πρέπει να γίνεται προς οφελος των τοπικών κοινωνιών. Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από  την τήρηση των θεσπισμενων κανόνων. Τονισε δε ότι η έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού έχει σαν αποτέλεσμα αποσπασματικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Επεσήμανε ότι γι αυτό τον λόγο η αυστηρή τήρηση της νομοθεσιας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και ότι η εφαρμογή των νόμων αφορά ολους

Για το έργο του Γαργαδόρου τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, γίνεται φανερό ότι υπήρξαν παραλείψεις και υπερβάσεις που συνιστούν παράβαση. Επισης ότι αναδεικνύονται οι  διαχρονικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων,  της κεντρικής διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, καθως και των υπηρεσιών. Επεσήμανε ότι έχει ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία για τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και τα προβλήματα του έργου. Ανάλογα με τις απαντήσεις τους και τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, θα προχωρήσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο για τις διαδικασίες αδειοδότησης και εκτέλεσης του έργου όσο και για την ποιότητα και την ασφάλεια της παρέμβασης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos