συνάντηση με Σταθάκη για τις ΑΠΕ στη Σητεία
Ο κ. Σταθάκης συζήτησε το θέμα των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στην συγκεκριμένη περιοχή

Με πρωτοβουλία του  Βουλευτή Λασιθίου  του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, την Δευτέρα  2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε  στην Βουλή  συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος  και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη με τον Δήμαρχο Σητείας κ.  Θεόδωρο Πατεράκη,

και Επιτροπή εκπροσώπων της περιοχής της Σητείας οι κ. Τσαντάκη Μανόλη, Γιαννακόπουλου Κώστας και  Λιλιμπακης Παναγιώτης.  Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Κοινή διαπίστωση και ένσταση της επιτροπής είναι ότι η περιοχή της Σητείας έχει υπερκαλύψει τον εθνικό μέσο όρο σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Επεσήμαναν τον κίνδυνο περιβαλλοντικών καταστροφών από τα έργα υποδομών σε περίπτωση υλοποίησης  της επένδυσης που  σχεδιάζεται, ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις  κρίνονται ως μη αναστρέψιμες και τόνισαν ότι είναι αντίθετοι με επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής.  Τονίστηκε η ανάγκη τήρησης του χωροταξικού Κρήτης για τις ΑΠΕ και την νομοθετική προστασία των γεωπάρκων.

Ο Δήμαρχος Σητείας τόνισε τις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις λαϊκών συνελευσεων των όμορων τοπικών κοινοτήτων, του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και της Επιτροπής Περιβαλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο  Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης επανέλαβε την θέση που εξέφρασε και στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, ότι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο  με  τις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι διατυπωμένες διαχρονικά.

  1. Να υπάρχει ισοκατανομή των ΑΠΕ ώστε το βάρος να επιμερίζεται αναλογικά.
  2. Να υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών
  3. Να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά  εργαλεία για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων ώστε να καλυφθούν  τοπικές ανάγκες από ΑΠΕ, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, ήπιες μορφές όπως τα φωτοβολταϊκά σε στεγασμένους χώρους κλπ.

Ο κ. Σταθάκης συζήτησε το θέμα των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και το ζήτημα που τέθηκε περί κορεσμού των επενδύσεων ΑΠΕ και δεσμεύτηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα διατηρήσει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos