Περιφερειάρχης με προεδρείο της ΤΕΔΚ Ηρακλείου

Από τη συνάντηση

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα επισκέφτηκε σήμερα τη Τρίτη (6/7) το Προεδρείο της ΤΕΔΚ Ηρακλείου με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Κουράκη και του μετέφεραν τις αποφάσεις της χθεσινής κοινής συνεδρίασης της Ολομέλειας των Δημάρχων και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ σχετικά με τα θέματα των ΟΠΑΑΧ.
«Είναι ένα δύσκολο θέμα και έχει τεθεί και στο παρελθόν. Είχε γίνει ένας σχεδιασμός στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα συναντήσουμε διάφορες δυσκολίες. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε αυτές τις δυσκολίες» ανέφερε ο κ. Τσόκας.

O κ. Κουράκης από την πλευρά του είπε ότι «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον Γενικό, γιορτάζει, του ευχηθήκαμε Χρόνια Πολλά, το Προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ο κ Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου και ο Γραμματέας ο Δήμαρχος Αλικαρνασσού να έχει Χρόνια Πολλά και να είναι πάντα Χαρούμενος και Δημιουργικός». Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τα ΟΠΑΑΧ. Ο κ. Τσόκας δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην Κυβέρνηση τα ομόφωνα αιτήματα και τις ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Ακολουθούν δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα:
Σήμερα δέχτηκα την επίσκεψη των Δημάρχων εκ μέρους της ΤΕΔΚ Ηρακλείου και μου ετέθησαν τα ζητήματα των ΟΠΑΑΧ ( Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρων) και του προγράμματος LEADER. Είναι κάτι για το οποίο δεσμευτήκαμε να συναντηθούμε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες όπου σε μια ολομέλεια Δημάρχων θα συζητήσουμε αυτά τα δύο ζητήματα. Και λέμε σε 15 ημέρες έτσι ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος και από την πλευρά των Δημάρχων αλλά και από την πλευρά την δική μου , να έρθουμε σε επαφή με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να μπορέσουμε να έχουμε απαντήσεις. Είναι ένα δύσκολο θέμα, έχει τεθεί και στο παρελθόν. Είχε γίνει ένας σχεδιασμός στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα συναντήσουμε διάφορες δυσκολίες. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε αυτές τις δυσκολίες.
Το δεύτερο θέμα που μας απασχόλησε, όπως αντιλαμβάνεσθε, ήταν και η μελέτη του Πολυτεχνείου σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Συμφωνήσαμε λοιπόν να γίνει η συνάντηση που θα περιλαμβάνει το Λασίθι, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο με όλους τους Δημάρχους και τους Νομάρχες πλέον, για να μπορέσει ο κ. Οικονομόπουλος να μας πει τα αποτελέσματα της έρευνας.
Αυτό πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσα στην μεθεπόμενη εβδομάδα και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουμε την δέσμευση που έχουμε θέσει όλοι ώστε να αποδεχθούμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη του Πολυτεχνείου. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι στις αποφάσεις αυτού του τύπου εμπεριέχεται και η πολιτική. Άρα λοιπόν οι επιστήμονες θα μας πουν την άποψή τους, επιστημονικά μπορεί να μας πουν και ισάξιες περιοχές άρα απομένει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Γενικό Γραμματέα να συναποφασίσουν για να λύσουμε το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Ερ. Κε Γενικέ υπάρχει μια πρόταση από τους Δημάρχους σε ότι αφορά το ΟΠΑΑΧ αλλά και το LEADER . Υπενθυμίζω ότι υπήρχε μια τροπολογία, η τροπολογία «Πάχτα» που πέρασε και αν θέλετε βοήθησε λίγο τους Δήμους που δεν είχαν ενταχθεί στο ΟΠΑΑΧ, λένε αν μπορεί να υπάρξει άλλη δίοδος οικονομικής στήριξης εφόσον δεν μπορεί να επανασχεδιαστεί το ΟΠΑΑΧ.
Απ. Τα ΟΠΑΑΧ του Πάχτα όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται σε μένα άφησαν μια τραυματική εμπειρία. Γιατί ήταν από τα προγράμματα που βρήκα μόνο χρέη και όχι χρήματα. Αυτό δεν αναιρεί την όποια χρησιμότητά του. Μπορεί πράγματι όταν σχεδιάστηκε να ήταν χρήσιμο. Θάπρεπε όμως να είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είχε θεσμοθετημένους πόρους ώστε να μπορούν οι Δήμαρχοι, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Γενικός Γραμματέας να τα διαχειριστούν. Εάν πάμε πάλι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που δεν θα περιέχει μέσα τα αντίστοιχα ποσά, τότε κακώς θα το φτιάξουμε και είναι καλύτερα να μην το φτιάξουμε.

Από τη Περιφέρεια

Print Friendly, PDF & Email

Από manos