Από τη συνεδρίαση

Ν.Ε.Τ.Π. Κρήτης

Συνεδρίασαν, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008, οι Νομαρχιακές Επιτροπές Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ) και των τεσσάρων νομών, εξετάζοντας μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της αποτελεσματικότερης προβολής της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο προεδρεύων Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, πρόεδρος ΝΕΤΠ Ρεθύμνου, Παπαδάκης Γιώργος, η Καγουδάκη Ελένη, εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα τουρισμού του Νομού Ηρακλείου, ο Νικολούδης Γιάννης, αντιπρόεδρος ΝΕΤΠ Ρεθύμνου, ο Μαραθάκης Γιώργος, αντιπρόεδρος ΝΕΤΠ Χανίων, ο Βούρβαχης Νίκος, πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου, η Μαντάλα Δώρα, Πρόεδρος συλλόγου ξενοδόχων Ιεράπετρας, ο Νίχλος Γιάννης, υπάλληλος ΕΟΤ, μέλος ΝΕΤΠ Λασιθίου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Ν.Α. Λασιθίου Κατρίνη Ελένη, καθώς και υπάλληλοι των Δ/νσεων Τουρισμού και των τεσσάρων Νομών.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν τη συμμετοχή της Κρήτης στις παρακάτω τουριστικές εκθέσεις:

  • VAKANZ, Λουξεμβούργο, 9-11 Ιανουαρίου
  • BMT, Νάπολη 3-5 Ιανουαρίου
  • GLOBE, Ρώμη 26-28 Μαρτίου

Αποφασίστηκε, ομόφωνα, η συμμετοχή στην έκθεση του Λουξεμβούργου γιατί αφορά τουρίστες με υψηλό βιοτικό επίπεδο και υπάρχουν πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Luxair προς Ηράκλειο και Χανιά, με τη ΝΕΤΠ Χανίων να αναλαμβάνει την εποπτεία και την οργάνωση της ενιαίας εκπροσώπησης.

Σε σχέση με τις εκθέσεις της Νάπολης και της Ρώμης αποφασίστηκε η μη συμμετοχή καθώς τα οφέλη θα ήταν περιορισμένα λόγω του γεγονότος ότι αυτές αφορούν θεματικές εξειδικευμένες που σχετίζονται αποκλειστικά με το συνεδριακό τουρισμό και τους tour operators.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην έκθεση της Βουδαπέστης, που θα γίνει το 2009, η σημασία της οποίας είναι μεγάλη, καθώς η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, και ως εκ τούτου τονίστηκε, από όλους, η ανάγκη της επιτυχημένης παρουσίας των εκπροσώπων της Κρήτης. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η προβολή των συνολικών πλεονεκτημάτων του νησιού που αφορούν, πέραν της συμβατικής πρόσληψης ως αξιόλογου τουριστικού προορισμού, τόσο την ευρύτερη καλλιτεχνική της κουλτούρα, όσο και τη διατροφή και τα προϊόντα της, προσπάθεια που θα ενισχυθεί περαιτέρω με το Κρητικό Σύμφωνο ποιότητας.

Με ζητούμενο, λοιπόν, την ολοκληρωμένη προβολή της Κρήτης στην έκθεση της Βουδαπέστης, έχει, γνωστό ότι, ήδη, υπάρχει επαφή με το Σύλλογο μαγείρων για να παρουσιαστεί η κρητική διατροφή, με συμμετοχή μουσικοχορευτικού συγκροτήματος.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά την διοργάνωση της έκθεσης του Lugano, 16-18 Απριλίου 2009, όπου η Κρήτη είναι υποψήφια στα βραβεία Luxury Tourism Awards, ως πολιτιστικός προορισμός πολυτελείας. Ο κος Νίχλος σχολίασε πως ειδικά ο Νομός Λασιθίου θα έπρεπε να παρευρεθεί στην διοργάνωση του Lugano επειδή διαθέτει πολυτελή τουρισμό. Αποφασίστηκε να διερευνηθεί αυτή η διοργάνωση και να ξανασυζητηθεί η συμμετοχή μας.

Επίσης, έγινε αποτίμηση των πεπραγμένων της πρόσφατης συμμετοχής των ΝΕΤΠ στην έκθεση της Βαρσοβίας. Οι εκπρόσωποι τη χαρακτήρισαν πετυχημένη καθώς αναδείχθηκε η Κρήτη ως σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε η σημασία των 968 ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η επεξεργασία των οποίων θα αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολωνών τουριστών, οι οποίοι αποτελούν, όπως άλλωστε και οι τουρίστες και των άλλων ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών, μια σημαντική αναδυόμενη αγορά δυνητικών πελατών, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, αντισταθμίζοντας το σχετικό κορεσμό που επιδεικνύουν οι παραδοσιακές δυτικές αγορές. Σχολιάστηκε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια στις εκθέσεις και να υπάρχουν ενεργές εποπτείες με άφθονα κεράσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης και στην ανάγκη παρουσίασης των στοιχείων της, τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από τουρίστες στα αεροδρόμια του νησιού.

Ο Νομάρχης Λασιθίου, αφού επισήμανε τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό, πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, η οποία και θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα της έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε χρειάζεται η αξιοποίηση κάθε δυνατής πληροφορίας, με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη παρουσία μας στη διεθνή τουριστική αγορά που εκ των πραγμάτων συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Επίσης, ο κ. Αναστασάκης πρότεινε να σταλεί επιστολή στον Περιφερειάρχη Κρήτης ζητώντας από την Περιφέρεια τη δημιουργία μιας κοινής ιστοσελίδας για την Κρήτη, η οποία θα αναδεικνύει τα συνολικά πλεονεκτήματα της μεγαλονήσου που αφορούν το φυσικό, πολιτισμικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τέλος, σε σχέση με τις δεσμεύσεις της κάθε ΝΕΤΠ που προέκυψαν από προηγούμενες συνεδριάσεις η ΝΕΤΠ Λασιθίου ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της, καθώς εκτύπωσε, όπως είχε συμφωνηθεί, 10.000 χάρτες για την Κρήτη, ενώ η ΝΕΤΠ Ρεθύμνου ετοιμάζει τις τσάντες για την Κρήτη, η ΝΕΤΠ Χανίων, το έντυπο της κρητικής διατροφής και η ΝΕΤΠ Ηρακλείου το έντυπο για την Κρήτη ως ενιαίου τουριστικού προορισμού.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου σχολίασε το υψηλό επίπεδο στη συζήτηση, απόρροια τόσο της υψηλής κατάρτισης των εμπλεκομένων με το τουριστικό προϊόν, όσο και της σύμπνοιας που υπάρχει μεταξύ των τεσσάρων ΝΕΤΠ της Κρήτης. Ο τουρισμός είπε είναι ένας ευαίσθητος τομέας και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Είναι πυλώνας ανάπτυξης για τους 68 Δήμους και 4 κοινότητες της Κρήτης.

Τέλος, για την επόμενη συνεδρίαση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση των ευρημάτων της εργασίας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον τουρισμό, στη βάση των οποίων θα συναποφασισθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε οι παρεμβάσεις να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές, ιεραρχώντας στόχους και προτεραιότητες και μεγιστοποιώντας, με εξοικονόμηση πόρων, τα οφέλη των συμμετοχών μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Από τη Νομαρχία Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos