Αφορδακός - ΠαπαδάκηςΣε συνέχεια των αντιδράσεων των κατοίκων και φορέων της Κριτσάς, όσον αφορά στα πρόσφατα γεγονότα, δηλαδή τη μη πρόσληψη προσωπικού για τον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς, συνεδρίασε το βράδ της Πέμπτης (9/6), το Τοπικό Συμβούλιο, παρόντων, μελών του Εμπορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, αλλά και κατοίκων της περιοχής.
Ο προβληματισμός έντονος, όσο και η συζήτηση κάποιες στιγμές, επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα που κατατρέχουν για πολλά χρόνια την περιοχή της Κριτσάς.
Κυρίως για την εγκατάλειψη από τον Δήμο Αγίου Νικολάου του Δημοτικού Διαμερίσματος, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων καλύπτει ανάγκες της πρωτεύουσας, μη περισσεύονας για άλλες πλευρές του Δήμου.
Αρκετές ήταν οι προτάσεις αντίδρασης, που τέθηκαν, ακόμα και ακραίες, εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων της Κριτσάς για το μέλλον.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εκδόθηκε, αναφέρονται:
 
Κερούλης - ΔαβράδουΤο Τοπικό Συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος Κριτσάς διαμαρτύρεται έντονα διότι:
  • Μετά από πάνω από τριάντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης Λατούς υπό την επίβλεψη μόνιμου υπαλλήου, φέτος δεν προσλήφθηκε φύλακας, με αποτέλεσμα ο χώρος να παραμένει κλειστός και απροστάτευτος.
  • Το ωράριο λειτουργίας στην Κερά είναι πάλι περιορισμένο μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.
  • Σημαντικές εκκλησίες – μνμεία της περιοχής μας παραμένουν κλειστές.
Διαπιστώνουμε πως σε περίοδο ύφεσης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας αντί να λαμβάνονται μέτρα που να τονώνουν το ενδιαφέρον, να ενισχύουν την ελκυστικότητα και να προβάλλουν την περιοχή μας, έομε υποβάθμιση και απαξίωση μοναδικών αρχαιολογικών χώρων όπως της αρχαίας πόλης της Λατούς καθώς και σημαντικών μνημείων όπως των εκκλησιών της Παναγίας Κεράς, του Αγίου Γεωργίου του Καβουσώτη, του νεκροταφειακού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου κλπ.
 
Ανησυχούμε και εκφράζουμε για άλλη μια φορά την έντονη δυσφορία μας για την εγκατάλειψη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της περιοχής μας. Η απαξίωσή τους και το γεγονός ότι εγκαταλείπονται αφύλακτα και αυντήρητα τα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
 
Μέλη της Επιτροπής ΑγώναΣυμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κριτσάς όπως αυτές προτείνονται και συντονίζονται από την επιτροπή αγώνα που ορίστηε από τον εμπορικό σύλλογο, και απαιτούμε:
  • Να γίνει αμέσως πρόσληψη εποχικού φύλακα στη Λατώ και να γίνει προκήρυξη για μόνιμη θέση.
  • Να απεμπλακεί η διάθεση των εγκεκριμένων κονδυλίων για την συντήρηση του μνημείου της Παναγίας Κεράς και για την ολοκλήρωση της μελέτης του εξωτερικού του χώρου, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες.
  • Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας και να παραμένουν ανοικτά η Κερά και η Λατώ μέχρι τις έξι το απόγευμα.
  • Να δοθούν σε χρήση για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών οι υπάρχουσες υποδομές (νέα κτήρια ,τουαλέτες κλπ) τόσο στην Κερά όσο και στην Λατώ που μένουν αναξιοποίητες, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί τώρα και χρόνια.
  • Το πρόβλημα να τεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητηθεί η αρωγή του Δήμου για την επίλυσή του.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos