Συνεχίζουμε να καίμε το τόπο για χόρτα στα ζα μας
η φωτιά καίει, θα σβήσει μόνη της με την ελπίδα για λίγο χορταράκι

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα εδώ και χρόνια. Επειδή στη Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι μας ζουν εις βάρος του περιβάλλοντος και όλων μας, η πρακτική μία: καίμε κομμάτια, χορτολιβαδικά και δασικά για να βγει χορταράκι να ταΐζουμε τα ζα μας …..

Αφού γνωρίζουν ότι ακόμα και να συλληφθούν θα πέσουν στα μαλακά μιας για τη δικαιοσύνη και για τους νέους δικαστές και εισαγγελείς δεν υπάρχει η έννοια των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, μόλις οι συνθήκες το επιτρέπουν, καίγονται κομμάτια γης σε διάφορα σημεία της υπαίθρου, με τη προοπτική, μετά τη βροχή να βγει καλό χορταράκι.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε το βράδυ της Παρασκευής (2/3) στο απάνω Μεραμπέλλο, ανάμεσα στα Περάμπελα και στο Νοφαλιά. Η φωτιά που βλέπετε στη φωτογραφία, κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές, μετά από τηλεφωνήματα πολιτών, ακόμα και σε μας.

Η πυροσβεστική πλησιάζει με ένα συμβατικό αυτοκίνητο στην αρχή και με το πυροσβεστικό πιο πίσω, έχοντας παράλληλα ειδοποιήσει την αστυνομία. Όμως, το περιπολικό κάνει αισθητή αμέσως τη παρουσία του, με τους φάρους κλπ και ο ύποπτος διαφεύγει προς τα πάνω, πίσω από τη κορυφογραμμή που φαίνεται στη φωτογραφία. Έτσι η κινητοποίηση των αρχών δεν έφερε αποτέλεσμα.

Κάμποσες δεκάδες τετραγωνικά βλάστησης κάηκαν άλλη μια φορά. Μια πρακτική που έχει εξαφανίσει σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή βλάστηση από το τόπο. Όσο όμως δεν εφαρμόζονται οι νόμοι εδώ στην άκρη της Ελλάδας και δεν περιορίζεται η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία, η ύπαιθρος θα αποψιλώνεται και θα ερημοποείται και ως αποτέλεσμα θα ερημώνει, συνεχές, έγκλημα εις βάρος όλων ….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos