Χάρτης που αναπαριστά την έκταση που καταλαμβάνουν οι αρχαίοι αναβαθμοί καλλιέργειας (πεζούλες), οι ξερολιθιές που περικλείουν χωράφια (πορτοκαλί πολύγωνα), οι μάνδρες (μωβ γραμμες), και οι δρόμοι (ροζ), τα οποία σώζονται μέσα στα όρια της περιοχής όπου προβλέπεται να γίνει η επένδυση πάνω σε χάρτη της ΣΜΠΕ της Ιτανος Γαία. Περιέχεται στις παρατηρήσεις που υπέβαλλαν στο ΥΠΟΤ οι J. Moody & O. Rackham τον Ιούνιο του 2014
Κάβο Σίδερο

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Σητείας για επένδυση στο Τοπλού.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Σητείας στηρίζει την επένδυση «Ίτανος Γαία» με τους όρους που περιγράφονται στο προεδρικό διάταγμα της 11/3/2016.

Επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία  του περιβάλλοντος, των υδάτινων αποθεμάτων, του μικροκλίματος της περιοχής και ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου, επιθυμούμε από το ΥΠΕΚΑ την άμεση εκπόνηση του ειδικού διαχειριστικού σχεδίου NATURA της περιοχής.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η επένδυση να αλλοιώσει το χαρακτήρα αυτής της μεγάλης και ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχής με την εφαρμογή ιδιωτικής χωροταξίας.

Σεβόμαστε τις ανησυχίες και την αγωνία των συμπολιτών μας που διαφωνούν, αλλά θεωρούμε ότι με την αυστηρή εφαρμογή του νομικού πλαισίου και την εγρήγορση του λαού της Σητείας μπορούμε να διασφαλίσουμε τη προστασία του τόπου μας.

Παρέμβαση Μανόλη Θραψανιώτη στο Δ.Σ. Σητείας για την επένδυση «Ίτανος Γαία»

Κε Πρόεδρε  του Δημοτικού Συμβουλίου,
Συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής με υποχρεώνει να βρίσκομαι εκτός Κρήτης και δεν μου δίνει την δυνατότητα να παραβρεθώ στην συνεδρίαση  και στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία έχει απασχολήσει  την τοπική κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Από την   μία όσοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και την ανησυχία τους για το περιβάλλον και από την άλλη η ανάπτυξη με την προσδοκία της  δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η λύση που προτείνεται, σε σχέση με την αρχική πρόταση, δίνει την δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, κάτι στο οποίο συναινεί σε μεγάλο βαθμό και η τοπική κοινωνία. Ανάμεσα τους και ο ΣΥΡΙΖΑ με δημόσια τοποθέτησή του από το 2012.
Από την άλλη, είναι ανάγκη να  υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την τουριστική πολιτική  στην περιοχή αλλά και στην ΚΡΗΤΗ γενικότερα που  θα καθορίζει  το πλαίσιο, τους όρους και προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική.
Η Σητεία διαθέτει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με  σεβασμό στο περιβάλλον και την σκέψη προς το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Μανόλης  Θραψανιώτης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos