Συ.Ριζ.Α.
Συνασπισμός Ριζοσταστικής Αριστεράς

Την Κυριακή 31/5/2015 συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τοπικά ζητήματα:

  1. Για την πορεία της διαπραγμάτευσης:

Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, απαιτούμε την διατήρηση των κόκκινων γραμμών, έχουμε χρέος να συμμετέχουμε και να  στηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες, για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας και όχι της ολιγαρχίας του πλούτου. Οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν θα πρέπει να κατανεμηθούν σε αυτούς που κέρδισαν από την κρίση. Ο αγώνας για την απαλλαγή της χώρας και της Ευρώπης από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα θα είναι μακρύς αλλά θα κερδηθεί.

Η ΝΕ εκφράζει την αντίθεση της για τον διορισμό της κυρίας Παναρίτη στην θέση του εκπροσώπου στο ΔΝΤ και συμφωνεί με την συμμετοχή του Βουλευτή μας Κωστή Δερμιτζάκη στην προσπάθεια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναίρεση αυτής της απόφασης.

Η θετική ανταπόκριση και η συζήτηση που έγινε στην συγκέντρωση του Αγίου Νικολάου ενισχύει την απόφασή μας να συνεχίσουμε την ενημέρωση του λαού με αντίστοιχες εκδηλώσεις σ’ όλο το νομό.

  1. Για το χωροταξικό:

Το χωροταξικό και οι προτάσεις για αναθεώρηση του, υπακούουν στην λογική που επέβαλαν  οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις της προηγούμενης περιόδου. Είναι προφανές ότι  αυτές οι λογικές καταδικάστηκαν και απορρίφθηκαν στις εκλογές της 25 Γενάρη, είναι προφανές επίσης  ότι  ο περιφερειακός  σχεδιασμός και η αναπτυξιακή προοπτική  είναι ανάγκη να υπακούει στην αντίληψη και την λογική των προτάσεων της νέας κυβέρνησης, να υπηρετεί τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την γεωπολιτική θέση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, όπου αρμονικά θα αναφέρονται και θα εντάσσονται οι  όποιες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες αυτές (επενδύσεις) δεν  πρέπει να ανατίθενται ανεξέλεγκτα στις όποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και η διάθεση δημόσιου χρήματος να γίνεται με διαφάνεια. Με αυτήν την λογική  χρειάζεται εμβάθυνση της συζήτησης και προσαρμογή του στις νέες προτεραιότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για αναβολή της ψήφισης του ώστε η κοινωνία να μπορέσει να συμβάλει ενεργά με βάση τις ανάγκες της και τις ιδέες της.

  1. Για τα θέματα Υγείας:

Χαιρετίζουμε τις προτάσεις του διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Ηγουμενίδη για  διατήρηση και ουσιαστική λειτουργία όλων των δομών υγείας στο νομό, με βάση το σχεδιασμό που παρουσίασε. Έχει  ξεκινήσει  η δύσκολή προσπάθεια ανασύστασης του δημόσιου συστήματος υγείας, που μεθοδικά κατεδαφίστηκε από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων  και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες.

Υποστηρίζουμε  την αυτοδιοίκητη  λειτουργία των νοσοκομείων γιατί όπως είχαμε έγκαιρα τονίσει, η συνδιοίκηση ήταν μέτρο μνημονιακό που σκοπό είχε αφ’ ενός να παρουσιάσει στην τρόικα μειωμένο αριθμό νοσοκομείων και κλινών και αφ’ εταίρου να διαλύσει στην πράξη τα νοσοκομεία, πράγμα που ουσιαστικά το κατάφερε. Στην πραγματικότητα πολλές λειτουργίες των νοσοκομείων είναι ανεξάρτητες (προϋπολογισμοί, οργανισμοί κ.α.). Γι’ αυτό ζητάμε την νομοθετική κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου ως μέτρο αναστροφής των συνεπειών του μνημονίου αλλά και να διοριστούν άμεσα νέοι διοικητές  που θα στηρίξουν και θα αγωνιστούν για μια ουσιαστική  δημόσια δωρεάν υγεία, γιατί ο αγώνας της διάσωσής της θα είναι μακρύς και επίπονος.

Στα πλαίσια αυτά το ζήτημα που γεννήθηκε στο νοσοκομείο Νεάπολης με την αποδοχή, μεμονωμένα της παραίτησης της διοικήτριας μας προκαλεί προβληματισμό και ζητούμε άμεσα την άρση της μοναδικότητας αυτής που στην ουσία και άχρηστη είναι και προκαλεί και ένα επιπλέον κενό διοίκησης σε νοσοκομείο του νομού μας, μιας και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιεράπετρα.

Εφιστούμε την προσοχή στο υπουργείο Υγείας, ότι δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, τα νοσοκομεία μας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με το νοσοκομείο της Ιεράπετρας να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

ΝΕ Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos