Το κέντρο της Ιεράπετρας, μέσα στο νερό

Από τη μπόρα

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η μπόρα που έπληξε από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι περίπου τις 15:00 του Σαββάτου, ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός στο λιμάνι έχει καταγράψει 75 χιλιοστά βροχής μέσα σε μερικές ώρες.
Η πόλη πλημμύρησε σε αρκετά σημεία ενώ έξω προς τη περιοχή της Καλαμαύκας και Ανατολής, οι χείμαρροι ξεχείλισαν καθιστώντας αρκετούς δρόμους αδιάβατους.

Λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης εφιστάται η προσοχή των οδηγών διότι δεν είναι ορατές ούτε οι κατολισθήσεις, ούτε τυχόν χαντάκια που έχει ανοίξει το νερό, ενώ η ορατότητα ήταν περιορισμένη από κάποιο υψόμετρο και πάνω.
Όπως μας είπαν ακροατές, η μπόρα είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ιεράπετρας και αν δεν ηρεμήσει τελείως ο καιρός, δεν είναι δυνατή η εμφάνιση του μεγέθους των ζημιών, που έχουν προκληθεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη δεκάδες φορές είτε για άντληση υδάτων από σπίτια, είτε για απεγκλωβισμό ατόμων από αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους, ή ακόμα και σε δρόμους που είχαν μετατραπεί σε χείμαρρους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν χρόνια να σύρουν.

Τα λιόδεντρα μέσα στο νερό

Από τη μπόρα

Ακόμα σε κάποια σημεία των δρόμων το νερό φτάνει και τα δύο μέτρα σε βάθος αφού δεν έχει που να διαφύγει.
Απ’ την πυροσβεστική υπηρεσία, ανακοινώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχουν πληγεί 20 κατοικίες, ενώ τα συνεργεία διάσωσης έχουν απεγκλωβίσει, είτε από υπόγειους χώρους, είτε από πλημμυρισμένα ρέματα 12 πολίτες.
Ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης έχει έρθει, ήδη, σ’ επαφή με τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε απ’ τη Δευτέρα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε οικοσκευές και αγροτικές καλλιέργειες.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ τα καιρικά φαινόμενα, και ως εκ’ τούτου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, είναι τα Φέρμα και η Γρά Λυγιά του Δήμου Ιεράπετρας, τα Πιλαλήματα και ο Γούδουρας του Δήμου Μακρύ Γιαλού.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos