με στόχο την ανάλυση των φυσικών κινδύνων και την σύνταξη ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα

“Είναι γεγονός, ότι η μορφολογία του δήμου Αγίου Νικολάου και η πυκνότητα οίκησης, δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, όμως δεν παύει να υπάρχουν προβλήματα ειδικά στο παραλιακό μέτωπο, όπου με την άναρχη δόμηση

– η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδίου τουρισμού – θα πρέπει να ενσκύψουμε με απόλυτη σοβαρότητα στο θέμα αυτό “.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή την συνάντηση που είχε σήμερα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ε. Λέκκα, με αφορμή την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης – μετά από απόφαση του Δ.Σ – με το Εθνικό Καποδοστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την ανάλυση των φυσικών κινδύνων και την σύνταξη ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που μπορεί να εμφανιστούν στον Δήμο.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής, επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός της ενεργοποίησης πολιτών, εθελοντικών ομάδων καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την διαχείριση πιθανών φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος υποστήριξε, η υπογραφή  προγραμματικής σύμβασης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ώστε να δοθεί τόσο στους πολίτες, όσο και στους ξένους επισκέπτες, η δυνατότητα ν΄αντιληφθούν ότι η δημοτική αρχή και ο δήμος, είναι σε θέση να διασφαλίσει οποιοδήποτε φυσικό γεγονός συμβεί στην ευρύτερη περιοχή.

Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Λέκκας, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα που εκδηλώθηκαν στην Αττική, τόνισε, ότι το ζητούμενο τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το πως θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων προκειμένου να παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες διαφόρων περιοχών.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει αναπτύξει  ιδιαίτερη τεχνογνωσία στο ευαίσθητο κομμάτι της διαχείρισης των κινδύνων επικεντρώνοντας τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες του, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε Πανελλήνιο επίπεδο και επιμέρους περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό – υποστήριξε- με την σύμβαση που υπογράφεται με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, σε πρώτη φάση θα αναλυθούν οι φυσικοί κίνδυνοι που μπορούν να εκδηλωθούν στον Δήμο (μέγεθος, ένταση, θεωρητικά αποτελέσματα), ώστε στην συνέχεια να καταστεί δυνατή η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για τις υπηρεσίες, τις δομές του δήμου και τις εθελοντικές οργανώσεις, ώστε μ΄ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο, ν΄ αντιμετωπιστούν έκτακτα γεγονότα με τις μικρότερες απώλειες.

Ερωτώμενος σχετικά με την έλλειψη επιχειρησιακών σχεδίων σε ελλαδικό και διεθνές επίπεδο ο κ. Λέκκας, ανέφερε ότι : “το επόμενο εξάμηνο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα  για τον δήμο, τις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται -και δεν είναι αρνητικές όπως νομίζουμε – δεδομένου ότι  οι διεργασίες αυτές (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, διαβρώσεις ακτών) διαμόρφωσαν το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.

Ο κίνδυνος τόνισε χαρακτηριστικά, “πάει” μαζί με την φυσική ομορφιά Έτσι αποδεχόμενοι αυτή την ομορφιά που δείχνουμε σ όλο τον κόσμο, πρέπει παράλληλα να διαχειριστούμε και τους κινδύνους που υπάρχουν”.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos