Μπούμπας - Κουτσογιάννη - ΚρητικόςΤην πρώτη του εκδήλωση γνωριμίας στο Λασίθι, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου (16/4), ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου σον ¶γιο Νικόλαο.
Με παρόντα μέλη του από την περιοχή αλλά και το Ηράκλειο, αλλά και ρευματολόγους γιατρούς από το Ηράκλειο, μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για τις ρευματοπάθειες γενικότερα.
Το κυριότερο είναι ότι οι ρευματοπαθείς αποτελούν μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της χώρας, γύρω στο 27%, κάτι που κανείς θα ανέμενε να είχε αποτελέσει την αιτία για την ύπαρξη σχετικής ιατρικής υποδομής.
Αντ’ αυτού μάθαμε ότι οι ρευματοπαθείς της Ανατολικής Κρήτης, είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, είτε σε ιδιώτες γιατρούς και πάλι στο Ηράκλειο.

Όταν λέμε ρευματοπάθειες, εννοούμε μια σειρά ασθενειών, που προκαλούν προβλήματα στις κλειδώσεις των ανθρώπων, στο δέρμα και στα οστά με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν ακόμα και να εργαστούν. Οι ασθένειες αυτές, χρόνια δεν κοιτούν. Μπορεί να προσβάλλουν από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους.
Μαρία Κλώντζα, υπεύθυνη για το ΛασίθιΣτην εκδήλωση οι ρευματολόγοι κύριοι Μπούμπας, Ανδρουλάκης και Κρητικός, μας είπαν ότι αν και έχουν γίνει αρκετές πρόοδοι στο χώρο, απέχουμε πολύ από το επίπεδο παροχών του εξωτερικού. Όταν επί παραδείγματι, οι σύλλογοι ρευματοπαθών στις Η.Π.Α. δημιουργήθηκαν ήδη από τις αρχές του 1960 και στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, έχει ζωή κοντά στα δύο χρόνια, και αποτελεί ουσιαστικά τον μόνο δραστήριο σύλλογο αυτού του είδους στη χώρα, τότε κατανοούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
Συνιστάαι πολύ, σε όλους τους ρευματοπαθείς της Κρήτης να γίνουν μέλη του Συλλόγου.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με:

  • Ηράκλειο και Χανιά με την πρόεδρο κ. Κουτσογιάννη στο 2810211853,
  • Ρέθυμνο με την κυρία Σταρά στο 2831053028,
  • Λασίθι με την κυρία Κλώντζα στ 2841025352.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos