Σύμπνοια, το κλειδί για την υποστήριξη της ίδρυσης του ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο
ο Μανώλης Μενεγάκης

(του Μανώλη Μενεγάκη)

_Ένα σημαντικό θέμα για τον Δήμο Αγίου Νικολάου που ανακινήθηκε και πρόσφατα είναι οι πανεπιστημιακές σχολές. Από αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν θα δοθεί η αναγκαία ώθηση για να αναπτυχθεί η παιδεία στον τόπο μας αλλά και για να μεγαλώσει πληθυσμιακά και κατ’ επέκταση κοινωνικά και οικονομικά η περιοχή μας.

_Οι αναφορές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τα ΑΕΙ με την πρόβλεψη για την ίδρυση ΤΕΦΑΑ Αγίου Νικολάου δεν αρκούν. Η πρόβλεψη στον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ ήταν θετική αναμφισβήτητα. Όμως, δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένες προϋποθέσεις σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την ίδρυση των προτεινόμενων νέων σχολών ενώ έγινε πολύ κοντά στις εκλογές, επομένως δεν είχε διακομματική υποστήριξη εκ των πραγμάτων. Αυτό τώρα πρέπει να καλυφθεί με κάθε θεμιτό τρόπο.

_Στιβαρά επιχειρήματα υπάρχουν και έχουν στοιχειοθετηθεί με την μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που έχει ήδη συνταχθεί από πανεπιστημιακή επιτροπή (Αντ.Κυπάρος, Αν.Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, Ανδ. Φλουρής, Αν.Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κων. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγίου Νικολάου, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) την οποία έχει αναδείξει σε διάφορες περιπτώσεις και δημόσιες συζητήσεις ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

_Υπάρχουν όμως προβλήματα. Από την μία πλευρά, μια αδράνεια στο θέμα της ίδρυσης του ΤΕΦΑΑ και από την άλλη μια απειλή για την σταθερότητα του υπάρχοντος τμήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στον Άγιο Νικόλαο. Θυμόμαστε ότι το παλαιότερο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε τελικά στο Ηράκλειο. Για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, που ακολούθησε, και λειτουργεί μέχρι σήμερα στον Άγιο Νικόλαο στις επαρκέστατες κατά τ’ άλλα υποδομές των Λακωνίων, μπορεί να μην έχει εκδηλωθεί κάποια πρόθεση μεταφοράς του, αλλά με την πρόσφατη ψήφιση της ανόδου της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση την οποία έκανε η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ για ανακατανομή των εισακτέων πανελλαδικά, το Τμήμα του Αγίου Νικολάου έχει πιθανότητες να οδηγηθεί σε κρίση με έλλειψη εισακτέων, όπως κάθε περιφερειακό τμήμα που είχε μέχρι σήμερα χαμηλή βάση εισαγωγής. Και τότε μπορεί να προκύψει σαν λύση «διάσωσης» η μεταφορά ή η συγχώνευσή του με άλλα τμήματα του Ηρακλείου…και εμείς να δηλώνουμε “αιφνιδιασμένοι”.

_Αν αναζητήσουμε μια πρώτη εξήγηση για το πρόβλημα στην παρούσα συγκυριά, μπορεί να είναι ότι η υγειονομική κρίση έφερε μια επιβράδυνση των λειτουργιών του κράτους και μια αλλαγή προτεραιοτήτων. Πρόσφατα διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι ο Υφυπουργός Παιδείας (κ. Άγγελος Συρίγος) αλλά και ο Υφυπουργός Αθλητισμού (κ. Λευτέρης Αυγενάκης) που επισκέφθηκαν τον δήμο μας, ενώ ρωτήθηκαν δεν έλαβαν ουσιαστικά θέση για το τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμα δεν έχει συνέλθει η Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης των προτάσεων για τις νέες σχολές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η οποία θα εξετάσει την σκοπιμότητα της ίδρυσης, ούτε καν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει αυτό και αν η πρόταση για το ΤΕΦΑΑ Αγίου Νικολάου θα εξεταστεί. Αντίθετα, έχουν γίνει δηλώσεις ότι θα υπάρξουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών ανά την επικράτεια με εξαίρεση το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για εθνικούς λόγους.

_Αν εξετάσει κανείς τα επιχειρήματα που ακούστηκαν πριν λίγες ημέρες στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητικής Επιστήμης το οποίο συνδιοργανώνθηκε από την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και την Περιφέρεια Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τις Ενώσεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής της Κρήτης θα διαπιστώσει ότι ολόκληρη η Κρήτη χρειάζεται μια σχολή ΤΕΦΑΑ. Επίσης, αναδείχθηκε ότι ο Άγιος Νικόλαος λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, των διαθέσιμων υποδομών, της θέσης και των ιδιαιτεροτήτων του είναι κατάλληλο μέρος για την ίδρυσή της.

_Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ως τοπική κοινωνία δεν έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες υποστήριξης της υπάρχουσας ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Ελλείψεις σε δευτερεύουσες υποδομές, στην συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, στην στέγαση υπάρχουν ακόμα και για την υπάρχουσα σχολή και πρέπει να βοηθήσουμε πρώτοι εμείς ως τόπος, ως δήμος για να καλυφθούν αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η βασική υποδομή είναι επαρκής και διαθέσιμη, ενώ τα τοπικά μας χαρακτηριστικά καθιστούν τον Άγιο Νικόλαο το κατάλληλο μέρος για το ΤΕΦΑΑ.  

_Αν η πρόταση για την σχολή ΤΕΦΑΑ Αγίου Νικολάου υλοποιηθεί θα είναι μια πραγματική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης για τον νομό Λασιθίου. Η ίδρυση μιας τέτοιας σχολής θα “σταθεροποιούσε” την πανεπιστημιακή παρουσία στον τόπο. Δύο σχολές μαζί σε μια κτηριακή ενότητα όπως μπορεί να γίνει στην υποδομή των Λακωνίων θα δημιουργήσουν έναν ισχυρό πυρήνα, με επαρκές σε αριθμό εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και αριθμό φοιτητών, με προοπτική για το μέλλον. Επίσης, θα γίνει και μια οικονομία κλίμακας αφού τα έξοδα συντήρησης αυτού του μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος θα καλύπτονται καλύτερα από την χρηματοδότηση και την αύξηση του οικονομικού κύκλου που συνεπάγεται ο πολλαπλάσιος αριθμός φοιτητών τον οποίο θα μπορεί να έχει σε σύγκριση με σήμερα. Γιατί να μην έχουμε ανάλογη ευκαιρία με αυτήν που είχε το Ρέθυμνο την δεκαετία του 1980 με τις εκεί πανεπιστημιακές σχολές και την ραγδαία πληθυσμιακή και γενικότερη ανάπτυξη μετά από αυτές;    

_Η προσδοκία για το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών είναι να συμπράξουν όλοι με ομόνοια για να γίνει το ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο. Διαθέτουμε δύο βουλευτές, ο ένας μάλιστα Υπουργός σε υψηλή θέση εθνικής σημασίας, τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Αγίου Νικολάου και Αντιπεριφέρεια Λασιθίου) που έχουν την δεδηλωμένη πρόθεση να κάνουν ό,τι μπορούν και κοινωνικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς και την τοπική Εκκλησία που υποστηρίζουν το αίτημα. Η σύμπνοια είναι το κλειδί για την υποστήριξη του αιτήματος.Αυτή μπορεί εξασφαλίσει ότι θα μεταφερθεί το μήνυμα εν όψει της αναμενόμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, ούτως ώστε να γίνει μια υπέρβαση για τον νομό Λασιθίου και να αποκατασταθεί το έλλειμμα που έχει ο τόπος στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς.

_Η ενότητα όλων των παραγόντων σε έναν στόχο σαν αυτόν θα θεραπεύσει σε μεγάλο βαθμό την μέχρι σήμερα αίσθηση πολιτικής αδυναμίας του τόπου και θα δώσει μια μεγάλη προοπτική ανάπτυξης με θετικές επιπτώσεις στον τομέα της παιδείας αλλά και γενικά. Όλοι θα είναι κερδισμένοι.

(Ο Μανώλης Μενεγάκης είναι επαγγελμaτίας δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσικός. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές κατατάχθηκε Α’ επιλαχών περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos