Mε απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλου, εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής επιλογής αναδόχου και ανετέθη η σύνταξη μελέτης της οδού Βιάννος-Ιεράπετρα, με προεκτιμώμενη αμοιβή 800.000 Ευρώ.
Η παραπάνω μελέτη είναι μεγάλης σπουδαιότητας γιατί μετά την ολοκλήρωσή της και την κατασκευή του οδικού άξονα πραγματοποιείται υψηλών προδιαγραφών οδική σύνδεση της Ιεράπετρας με το Ηράκλειο.
Υπενθυμίζεται ότι (συμπεριλαμβανομένης και της παράκαμψης της Βιάννου) έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του οδικού άξονα Βιάννος-Ηράκλειο και ταυτόχρονα η οδός έχει κατασκευαστεί ή κατασκευάζεται, μέσω εγκατεστημένων εργολαβιών με εξασφαλισμένες πιστώσεις.
Με τη νέα οδό Ιεράπετρα – Βιάννος του Νότιου οδικού άξονα εξυπηρετούνται οδικά τα 2/3 του νομού Λασιθίου (περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας ) και σχεδόν ο μισός νομός Ηρακλείου.
Επίσης ο απαιτούμενος χρόνος οδικής σύνδεσης της Ιεράπετρας με το Ηράκλειο συντομεύει περίπου στο μισό του σημερινού αφού η σημερινή απόστση των 100 χλμ Ιεράπετρα-Ηράκλειο ( είτε ακολουθείται η διαδρομή μέσω Αγίου Νικολάου είτε μέσω Βιάννου ) θα συντομεύσει στα 85 χιλιόμ., αλλά το κυριότερο εξασφαλίζονται συνθήκες ταχύτητας των οχημάτων εφάμιλλες του Βόρειου Οδικού ¶ξονα της Κρήτης .
Επιπλέον τ οχήματα των διαμερισμάτων της Σητείας και της Ιεράπετρας που κατά την μεγάλη πλειονότητα κινούνται μέσω του ΒΟΑΚ με προορισμό το Ηράκλειο θα μπορούν να κινούνται και μέσω της Βιάννου, οπότε θα προκύψει σημαντική κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του ανατολικού τμήματος του Βόρειου Οικού ¶ξονα νήσου Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos